Ravioli z w?oskim nadzieniem mi?snym

Jak zapewne zauwa?yli?cie, ostatnio w mojej kuchni dominuje w?oski klimat i ravioli w wielu ods?onach. Chc? po prostu udowodni?, ?e jest to danie uniwersalne, a raz zagniecione ciasto mo?e pos?u?y? za wiele zr?nicowanych obiadw na r?ne smaki i apetyty.

Tym razem – ravioli z mi?sem. Pokusili?my si? o typowo w?oskie smaki. Do tego danie bardzo w „trendzie” zero waste, bo nadzienie powstaje z mi?sa u?ytego wcze?niej do ugotowania roso?u (inspiracj? mo?e by? TEN przepis, cho? tu akurat u?y?am mi?sa z kurczaka i wo?owiny).

Inne ravioli, ktre rwnie? polecam:

Dyniowe z dyni? i gorgonzol?
Z le?nymi grzybami
Z kaszank? i musztard? dijon

Sk?adniki:
Farsz:

2 szklanki posiekanego mi?sa z roso?u*
Ok 200 g passaty pomidorowej**
Suszone oregano, bazylia i tymianek
Sl i pieprz (lub chilli)
1 ma?a cebulka
2 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek
??tko jajka

*u?y?am drobiowego i wo?owego, nadadz? si? udka lub podudzia kurczaka, wo?owy szponder, ale w?a?ciwie dowolny miks da rad?, mo?e to by? rwnie dobrze kaczka. Wa?ne ?eby dok?adnie oddzieli? mi?so od ko?ci, chrz?stek itp.

Ciasto:
Ok. 2,5 szklanki m?ki (u?y?am 2 szklanki specjalnej do makaronu i p? szklanki zwyk?ej, pszennej)
Jajko + bia?ko z drugiego jajka
Ok. ?y?ki oliwy z oliwek
Ok. 150 ml wody
P? ?y?eczki soli

Sk?adniki na ciasto dok?adnie mieszamy (ja u?ywam do tego robota), zagniatamy i odk?adamy do lodwki. Powinno by? bardzo g?ste i do?? „twarde”, ale oczywi?cie na tyle ?eby da?o si? rozwa?kowa?.

Pro tip: ja zawsze zagniatam wi?ksz? ilo?? i cz??? zamra?am na tzw czarn? godzin?, czyli np. gdy zapomn? ?e w niedziele jest zakaz handlu i musze co? wyczarowa? z tego co mam w domu 🙂

Drobno pokrojon? cebulk? sma?ymy na odrobinie oliwy z oliwek. Kiedy si? zeszkli, dodajemy po p? ?y?eczki oregano i bazylii oraz du?? szczypt? tymianku, szczypt? soli i pieprzu lub chilli w p?atkach. Dodajemy posiekany czosnek i mi?so, sma?ymy wszystko ok 3-4 minuty a? smaki si? „przegryz?”. Dodajemy passat? pomidorow? i gotujemy a? praktycznie ca?a woda odparuje i zostanie nam g?ste nadzienie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oddzielone od bia?ka ??tko, szybko i energicznie mieszamy ca?o??.

Ciasto rozwa?kowujemy na cieniutkie p?aty. Najlepiej zrobi? to wydzielaj?c ma?e, pod?u?ne kawa?ki, ktre nast?pnie rozwa?kowujemy na mo?liwie jak najcie?sze, d?ugie, prostok?tne p?aty. Prostok?t rozcinamy wzd?u? na dwa paski, o szeroko?ci ok. 7 cm. Przy pomocy ma?ej ?y?eczki umieszczamy porcje nadzienia w odleg?o?ci ok 5 cm od siebie. Drugi p?at smarujemy bia?kiem jajka i posmarowan? stron? uk?adamy na nadzieniu. Sklejamy delikatnie, przy pomocy palcw piero?ki, dociskaj?c brzegi. Rozcinamy pomi?dzy grkami nadzienia i ponownie dociskamy palcem brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta i dodajemy do kolejnej partii. Mo?na zrobi? widelcem wzorek na brzegach ravioli, ale nie ma takiej konieczno?ci.

Robimy to samo z kolejnymi kawa?kami ciasta i nadzieniem, a? wszystkie b?d? gotowe. W gor?cej, osolonej wodzie z odrobin? oliwy gotujemy po kilka (nie za du?o na raz) piero?kw, po ok 5 minut. Ja najbardziej lubi? je odsma?ane na ma?le lub oliwie.

** Domow? passat? pomidorow? bardzo ?atwo zrobi?, jest super zdrowa i mo?na jej u?ywa? przez ca?? zim?, kiedy pomidory z prawdziwym smakiem s? praktycznie niedost?pne. Poni?ej szybka instrukcja:

Wyposa?enie kuchni - sprawd? opinie

Wyposa?enie kuchni - sprawd? opinie

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *