Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym i marchewka z groszkiem

Prosty i pyszny obiad, zainspirowany warsztatami kulinarnymi z indykiem, z ktrych relacj? i oryginalny przepis mo?ecie sprawdzi? TUTAJ. Ta wersja jest nieco prostsza i bardziej „domowa” 🙂 Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym to ?wietna alternatywa dla znudzonych kurczakiem, a marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatkw obiadowych, ktry zawsze kojarzy mi si? z dzieci?stwem. Do tego jest to bardzo szybkie i proste! Nawet ma?o rozgarni?ty kucharz podo?a, obiecuj?.

Przepis na eskalopki i marchewk? z groszkiem

Sk?adniki:
1 ma?a marchewka
Mro?ony groszek
M?ka pszenna
Sl, pieprz
Tymianek, sza?wia (?wie?e)
Pier? z indyka (ok 300-400 g)
Sok i skrka z 1 cytryny
P? kostki mas?a
Ok. 1 szklanki bulionu, np. warzywnego (mo?na zast?pi? wod? z sosem sojowym)

Mi?so indyka na eskalopki

Indyka kroimy na kotlety grubo?ci ok. 1 cm, lekko rozbijamy m?otkiem. Przyprawiamy sol? i czarnym pieprzem z obu stron, nast?pnie obtaczamy w m?ce. Na patelni rozgrzewamy oliw? z oliwek, na gor?c? wk?adamy kotlety i sma?my z ka?dej strony do ciemno-z?otej barwy. Kiedy nabior? odpowiedniego koloru, dodajemy na patelnie mas?o, wciskamy sok z cytryny i dodajemy start? z cytryny skrk?, oraz tymianek i sza?wi?, podlewamy odrobin? bulionu i mieszamy. Dusimy mi?so przez kilka minut, a? powstanie kremowy sos.

Marchewka z groszkiem

W mi?dzyczasie marchewk? kroimy w kosteczk?, zalewamy wod? (odrobin? ponad poziom marchewki), solimy i gotujemy a? zacznie mi?kn??. Wtedy dorzucamy mro?ony groszek (mniej-wi?cej tyle samo co marchewki) i gotujemy a? groszek rozmar?nie, a marchewka zmi?knie. Na ma?ej patelni lub w rondelku rozpuszczamy odrobin? mas?a, dodajemy m?ki i tworzymy zasma?k?. Dodajemy j? do garnka, mieszamy a? wszystko zg?stnieje i gotowe.






3 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *