Bardzo warzywny jesienny gulasz wołowy

Gulasz wołowy to jedna z moich ulubionych rzeczy na świecie. Zawsze poprawia mi humor! Robi się go łatwo, choć wymaga sporo czasu. Ale efekt jest zawsze wart oczekiwania 🙂 Tu proponuję wersję gulaszu wołowego ze sporą ilością warzyw – idealny sposób na przemycenie ich tym, którzy nie przepadają za zdrowym jedzeniem…

Składniki:
Wołowina (np. udziec, ok 700 g)
Mała marchewka (lub pół dużej)
Mała cebula
2 ząbki czosnku
2 małe, czerwone papryki (lub 1 duża)
Pół pora (tylko biała część, ok 10-15 cm)
1 pomidor
Woda
Łyżeczka pasty miso
Sól
Chilli w płatkach
Pół łyżeczki oregano
Łyżeczka płaska słodkiej papryki
2 gałązki rozmarynu
Oliwa
Mąka

Mięso kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące. Marchew i cebulę kroimy w kostkę, paprykę w ok. 2 cm kostkę, pora w plasterki.

Na dno garnka z nieprzywierającym dnem Wlewamy dwie łyżki oliwy i na szybko, na dużym ogniu obsmażamy mięso, następnie wrzucamy szczyptę chilli, cebulę, marchew i smażmy 2-3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i pora, dużą szczyptę soli, oregano i słodką paprykę oraz rozmaryn. Po kolejnych kilku minutach dodajemy paprykę, pokrojonego w kostkę pomidora, pastę miso, dokładnie mieszamy, następie zalewamy wodą tak, by przykryła składniki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 2-3 godziny, aż mięso zmięknie. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, na koniec zdejmujemy pokrywkę i gotujemy aż odparuje odpowiednia ilość wody. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz będzie idealny do podania z kaszą, ryżem czy ziemniakami.

Wyposażenie kuchni - porównaj na Ceneo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *