
Ktre pesto najlepsze?
Jedn? wersj? pesto – najprostsz? jak? mam w swoim repertuarze – ju? prezentowa?am TUTAJ. Tym razem prezentuj? kolejn? ods?on? – rukol?, oraz bonus – je?li dla kogo? samo pesto zbyt nudne, lub nie wyobra?a sobie posi?ku bez odrobiny mi?sa, wrzucam te? super proste danie z tym oto pesto. Dlaczego z rukol??
Ot? kilka dni temu spotkali?my si? ze znajomymi w ramach wymiany zaproszeniami na ?lub (taka rozrywka dla ludzi w ?rednim wieku) i przysz?a panna m?oda na tym spotkaniu obdarowa?a nas bukietem wspania?ej rukoli, prosto z w?asnej dzia?ki. Rewelacja! Pyszne, pikantne, du?e i soczyste li?cie… Od razu wiedzia?am, ?e rukolowe pesto wjedzie jak z?e.
Pesto z rukoli
Sama rwnie? hodowa?am przez kilka lat rukol? na w?asnym balkonie, co serdecznie polecam – nie wymaga szczeglnych warunkw i ?adnie ro?nie z nasion w zwyk?ych doniczkach, idealnie nadaje si? na kanapki, do sa?atki czy na pesto w?a?nie. Ma te? walory estetyczne – listki s? bardzo ?adne, do tego wypuszcza ?liczne, ma?e, ??te kwiatki na takich d?ugich, cieniutkich ?odygach. ?wietna sprawa! A jak ju? jeste?my przy balkonowych hodowlach, to mam na swoim koncie te? kilka sezonw rzodkiewek – w standardowych, pod?u?nych doniczkach balkonowych, ktrych m?ode li?cie rwnie? idealnie nadaj? si? na pesto. Reasumuj?c – polecam eksperymenty domowe z nasionkami 🙂
Sk?adniki na pesto z rukoli
Sk?adniki:
Du?y p?czek rucoli
4 ga??zki bazylii
Ok 30 g startego sera parmezan / dziurgas / garana padano
2 ?y?ki orzechw nerkowca
3 du?e z?bki czosnku
Oliwa z oliwek
Szczypta soli

Blendowanie sk?adnikw
Je?li chodzi o produkcj? pesto, to temat jest prosty jak 2 + 2. Li?cie rukoli, 2-3 ga??zki bazylii (je?li jest m?oda i delikatna – w ca?o?ci, je?li ju? ma stwardnia?e ?ody?ki – tylko li?cie), 2 -3 z?bki czosnku, garstka orzechw nerkowca, szczypta soli i starty parmezan l?duj? w blenderze. Na pocz?tek wlewam ok 3 ?y?ek oliwy i blenduj?. Je?li jest za „suche” – ma bardziej sypk? konsystencj? ni? kremow? – dolewam wi?cej oliwy i znw blenduj?, a? do uzyskania ulubionej konsystencji. I ju?, voila, gotowe, jeste?my mistrzami w?oskiej kuchni 🙂 Do tego wystarczy dobry makaron ugotowany al dente i obiad gotowy.
Makaron z pesto i chilli
Je?li jednak komu? np. si? nudzi, to polecam tak? ma?? wariacj?.
Dodatki:
Makaron (u?y?am cavatelli, mo?na u?y? bezglutenowego)
P? ?y?eczki chilli (suszone, w p?atkach)
5-8 plasterkw szynki serrano (lub innej podobnego typu)
Odrobina parmezanu
Na rozgrzan? patelni? z ?y?k? oliwy wrzucamy porwan? w kawa?ki szynk? serrano (lub inn? dojrzewaj?c? – prosciutto np.), dos?ownie na minut?. Kiedy poczujemy zapach, wrzucamy ugotowany al dente makaron (u?y?am cavatelli – super ?apie sos, ale d?ugo si? gotuje – polecam go prbowa? do skutku i nie patrze? zbyt dok?adnie na zegarek), posypujemy suszonymi p?atkami chilli i mieszamy.
Kiedy dodajemy pesto do makaronu?
Dodajemy pesto, dok?adnie mieszamy (ca?y czas na ogniu, ?eby wszystko si? przygrza?o, a makaron lekko doszed?). Na talerzu posypujemy startym serem i np. ?wie?? bazyli?. Natomiast drugiego dnia, proponuj? dorzuci? na patelni? pomidory pokrojone w kostk? lub koktajlowe pomidorki w po?wkach, kilka oliwek i ju? mamy na jednej bazie a? 3 obiady. Ekonomicznie, ekologicznie i pysznie 🙂






































4 Comments Add yours