Domowy miso „ramen” z w?asnor?cznie robionym makaronem

To jedna z tych rzeczy, na ktre zawsze by?o szkoda czasu. W trakcie „lock downu” z powodu epidemii koronawirusa jest ?wietny moment, poniewa? i tak trzeba w domu siedzie?, czas zabija? – wi?c prosz?! Wbrew pozorom jest to do?? czasoch?onny pomys?, ale wcale nie a? tak skomplikowany, jak mog?oby si? wydawa?. Co prawda w tej wersji poszli?my troch? na ?atwizn?, ale nadal wysz?o pysznie. Mam nadziej? ?e pury?ci si? na mnie nie obra??!

Ps. zw?aszcza polecam zrobienie sobie tego makaronu – jest naprawd? mega prosty, 3 sk?adniki, 10 minut zagniatania, a b?dzie pasowa? te? do innych zup, czy np. do jakiego? azjatyckiego dania z patelni. Uwaga – z przepisu wychodzi go naprawd? sporo, na dwa dni dla 2 naprawd? g?odnych osb, wi?c je?li nie chcecie zrobi? go za du?o – ?mia?o mo?na podzieli? podane sk?adniki na p?.

Sk?adniki:

Makaron:
1 ?y?eczka sody oczyszczonej
2 szklanki m?ki
2/3 szklanki ciep?ej wody

Pasta:
100 g pasty miso
2 z?bki czosnku
Ok 1,5 cm kawa?ek imbiru
1 ?y?eczka br?zowego cukru
20 ml sosu sojowego

Bulion wieprzowy*

Dodatki (proponowane):

Mi?so
200-300 g mielonej karkwki wieprzowej lub wo?owej
Chilli (np. suszone w p?atkach)
Olej
Pasta miso

Cebula dymka (+zielona cz???)
Odrobina mas?a (lub olej sezamowy)
?wie?e chilli
Grzybki mun
Kolendra ?wie?a

Podejmujemy wyzwanie – jest to do?? skomplikowane, ale upro?ci?am na maksa jak tylko si? da?o, tak ?eby ka?dy da? sobie z tym rad?. Poza tym – nie mwcie, ?e nie macie czasu w czasie pandemii 🙂

Na pocz?tek makaron.

A w?a?ciwie – na pocz?tek soda. Soda musi sta? si? alkaiczna – w tym celu ?y?eczk? sody nale?y umie?ci? w ?aroodpornym naczyniu i upiec w piecu. Konkretnie przez godzin? w 120-130 stopniach.

W rondelku zagotowujemy 2/3 szklanki wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 2 szczypty soli, ?y?eczk? „upieczonej” sody i mieszamy do rozpuszczenia. W misce dolewamy po trochu mikstur? do 2 szklanek m?ki pszennej i mieszamy szpatu?k?. Kiedy sk?adniki si? po?acz?, wyrzucamy na blat i ugniatamy 10 minut. Odk?adamy kul? ciasta zawini?t? w wilgotn? szmatk? do miski i do odpoczynku przez godzin?.

*Bulion

Od razu mwi? – tu poszli?my na ?atwizn?. Powinno si? go gotowa? na ko?ciach, ale mj m?? strasznie potrzebowa? w swoim ?yciu golonki, a potem zosta?am z ci??kim, wieprzowym bulionem i dzia?aj kobieto 😀 St?d w ogle ramen nam si? wzi??. Ale je?li kto? lubi golonk?, to oszaleje na punkcie tego:

Do zimnej wody wk?adamy ca?? golonk?, gotujemy a? pozb?dziemy si? szumw, ktre od?awiamy sitkiem. W mi?dzyczasie warzywa – 2-3 marchewki, pietruszk?, kawa?ek selera i pora, pokrojone w mniejsze kawa?ki, grillujemy na suchej patelni. Dodajemy do garnka, wraz z li?ciem laurowym i zielem angielskim, solimy i gotujemy ok. 4h. Golonk? p?niej wyjmujemy, wstawiamy na naczyniu ?aroodpornym do pieca (przyprawion? sol? i pieprzem) i pieczemy 40 minut. Mamy dwa dana – golonk? i bulion wieprzowy. Nie ma za co, kochani.

Pasta

Do blendera wrzucamy 2-3 z?bki czosnku, kawa?ek obranego imbiru, past? miso, ?y?eczk? br?zowego cukru, 2 ?y?eczki sosu sojowego, wszystko blendujemy na mas?. Bez blendera mo?na oczywi?cie czosnek i imbir posieka?, zetrze?, zgnie??, ukr?ci? wszystko w mo?dzierzu – najwa?niejsze ?eby powsta?a nam w miar? jednolita pasta.

Mi?so i dodatki

Karkwk? mielimy drobno, na patelni rozgrzewamy ?y?k? oleju z du?? szczypt? p?atkw chili. Solimy i sma?ymy mi?so. Pod koniec dodajemy ?y?eczk? pasty miso.

Dymk? kroimy sko?nie, ?wie?e chilli – je?li u?ywamy – rwnie?. Z dodatkw mo?na te? postawi? na kie?ki fasoli, bambusa, kukurydz?, grzyby, pak choi – pe?na dowolno??. Ja postawi?am po prostu na sk?adniki, ktre mam w domu.

Jajko oczywi?cie mo?na zrobi? marynowane – znajdziecie mnstwo przepisw na Google. Mo?na te? i?? na ?atwizn? i ugotowa? je na mi?kko. Je?li u?ywacie suszonych grzybw tak jak ja – namaczamy je we wrz?tku i siekamy.

Makaron kroimy na kawa?ki, rozwa?kowujemy, podsypujemy m?k? i kroimy na cienkie paseczki. Mo?na to oczywi?cie zrobi? w maszynce do makaronu. Gotujemy na osolonym wrz?tku oko?o p? minuty.

Na dno miski nak?adamy 1-1,5 ?y?eczki (w zale?no?ci od wielko?ci miski) pasty, zalewamy wrz?cym bulionem. Nak?adamy makaron, mielone mi?so, posypujemy wszystkimi dodatkami, na koniec kropimy kropelk? oleju sezamowego / chilli / czosnkowego. Mo?e ja nie jestem obiektywna, ale dla mnie to jest za-je-bi-ste.

Wyposa?enie kuchni - sprawd? opinie

4 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *