Ekspresowe rozgrzewające curry z krewetkami i papryką

Curry to jedno z moich ulubionych dań, a curry z krewetkami ma zawsze szczególne miejsce w moim sercu. Tu w wersji z czerwoną papryką, która nadaje słodyczy i pięknego koloru. Aż trudno się oprzeć!

Składniki:
Kilkanaście krewetek (używam dużych szarych, surowych, mrożonych)
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 cm kawałek imbiru
1 czerwona papryka
Olej roślinny (użyłam ryżowego)
Łyżeczka sosu sojowego
Pół łyżeczki sosu rybnego
1 puszka mleka kokosowego
Sok z 1/3 cytryny

Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki chilli w płatkach
Półtorej łyżeczki curry w proszki
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki garam masala
2 szczypty kurkumy

Ryż do podania (używam basmati, dobrze pasuje też jaśminowy)

Na patelni (użyłam woka) rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojony w słupki (wcześniej obrany) imbir, wszystkie sypkie przyprawy (oprócz soli). Smażymy 1-2 minuty, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze minutę smażymy.

Krewetki rozmrażamy, obieramy z pancerzy i wrzucamy na patelnię, obsmażamy po minucie z każdej strony, na koniec wciskamy cytrynę. Mieszamy i dodajemy paprykę. Po 1-2 minutach dodajemy mleko kokosowe, mieszamy wszystko, dodajemy sos sojowy i rybny (ten drugi można pominąć). I szczyptę soli. Mieszamy wszystko, gotujemy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Później gotujemy, aż odparuje część wody, co jakiś czas mieszając. Po ok. 10 minutach próbujemy, doprawiamy solą do smaku i gotowe.

Cebula, imbir, czosnek, chilli
Pasta curry
Krewetki
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *