Ekspresowe rozgrzewaj?ce curry z krewetkami i papryk?

Curry to jedno z moich ulubionych da?, a curry z krewetkami ma zawsze szczeglne miejsce w moim sercu. Tu w wersji z czerwon? papryk?, ktra nadaje s?odyczy i pi?knego koloru. A? trudno si? oprze?!

Przepis na curry z krewetkami

Sk?adniki:
Kilkana?cie krewetek (u?ywam du?ych szarych, surowych, mro?onych)
1 ma?a cebula
2-3 z?bki czosnku
2-3 cm kawa?ek imbiru
1 czerwona papryka
Olej ro?linny (u?y?am ry?owego)
?y?eczka sosu sojowego
P? ?y?eczki sosu rybnego
1 puszka mleka kokosowego
Sok z 1/3 cytryny

P? ?y?eczki soli
P? ?y?eczki chilli w p?atkach
P?torej ?y?eczki curry w proszki
1/3 ?y?eczki s?odkiej papryki
1/3 ?y?eczki garam masala
2 szczypty kurkumy

Ry? do podania (u?ywam basmati, dobrze pasuje te? ja?minowy)

Na patelni (u?y?am woka) rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oleju, wrzucamy pokrojon? w kosteczk? cebul?, pokrojony w s?upki (wcze?niej obrany) imbir, wszystkie sypkie przyprawy (oprcz soli). Sma?ymy 1-2 minuty, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze minut? sma?ymy.




Krewetki rozmra?amy, obieramy z pancerzy i wrzucamy na patelni?, obsma?amy po minucie z ka?dej strony, na koniec wciskamy cytryn?. Mieszamy i dodajemy papryk?. Po 1-2 minutach dodajemy mleko kokosowe, mieszamy wszystko, dodajemy sos sojowy i rybny (ten drugi mo?na pomin??). I szczypt? soli. Mieszamy wszystko, gotujemy 5 minut pod przykryciem na ma?ym ogniu. P?niej gotujemy, a? odparuje cz??? wody, co jaki? czas mieszaj?c. Po ok. 10 minutach prbujemy, doprawiamy sol? do smaku i gotowe.

Cebula, imbir, czosnek, chilli
Pasta curry
Krewetki
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *