Grzybowe risotto z sza?wi? i tymiankiem (wersja wege i z mi?sem)

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5970.jpg

Poniek?d w nawi?zaniu do mojej przepisowej trylogii z Finlandii pozostaj? w jesienno-grzybowych klimatach.

Finlandia: Podr? do krainy zbieractwa i ?owiectwa. Cz??? 1: Kurki i le?ne owoce

Finlandia: Podr? do krainy zbieractwa i ?owiectwa. Cz??? 2: Le?na zupa grzybowa

Finlandia: Podr? do krainy zbieractwa i ?owiectwa. Cz??? 3: Zupa rybna na szczupaku

Jako ?e u moich rodzicw na dzia?ce wyros?y 3 prawdziwki, uda?o mi si? zrobi? risotto borowikowo-kurkowe i to jest naprawd?, naprawd? warte zachodu i pyszne, a do tego zaskakuj?co proste danie.

Sk?adniki:
Grzyby – prawdziwki i kurki (u?y?am 3 ?rednich prawdziwkw i garstki kurek)
Ry? do risotto
Bia?e wino (najlepiej wytrwane)
?wie?a sza?wia i tymianek
Sl, pieprz czarny
Bulion warzywny
1 ma?a cebula
2 z?bki czosnku
Mas?o i oliwa
Ser (Dziurgas, Parmezan lub Grana padano – ok. 2-3 ?y?ki startego)
Orzechy laskowe (najlepiej bez skry)

Opcjonalnie: kilka plastrw szynki parme?skiej lub serrano

Grzyby dok?adnie myjemy i kroimy w mniejsze kawa?ki. Cebul? kroimy w drobn? kosteczk?, czosnek obieramy z ?upin. Rozgrzewamy bulion warzywny. Je?li u?ywamy szynki, kroimy j? w cienkie paseczki.

Rozgrzewamy na patelni p? ?y?ki mas?a i dodajemy grzyby z dwiema du?ymi szczyptami pieprzu i szczypt? soli. Podsma?amy a? zaczn? si? rumieni?. Dodajemy do nich cebulk?, szczypt? soli i ?y?k? oliwy. Sma?ymy przez kilka minut, po czym wyciskamy na patelni? czosnek. Je?li u?ywamy w?dliny, dodajemy j? teraz. Je?li nie – pomijamy ten krok. Po 1-2 minutach dodajemy p? ?y?ki mas?a i kilka (ok. 6) listkw sza?wii, oraz szczypt? listkw tymianku. Mieszamy i sma?ymy wszystko a? si? przyrumieni (ok 5 minut). Dodajemy jeszcze p? ?y?ki mas?a i ry? do risotto. Sma?ymy przez chwil?, po czym dolewamy ok. p? ?y?ki wina i dok?adnie mieszamy. Dodajemy drugie p? szklanki i oko?o szklanki bulionu warzywnego. Mieszamy i przykrywamy ca?o?? na oko?o 7-10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelni?, mieszamy i dolewamy ok. 2 chochli bulionu oraz ok. 1/3 szklanki wina. Ponownie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 7-10 minut. W mi?dzyczasie ucieramy ser i kruszymy orzechy w mo?dzierzu – nie na miazg?, tylko na mniejsze kawa?ki. ?eby mia?y lepszy smak, warto je delikatnie upra?y? na suchej patelni.

Odkrywamy patelni?, dodajemy ser, drug? szczypt? li?ci tymianku i dok?adnie mieszamy. Prbujemy ry?u i je?li jeszcze jest zbyt twardy, podlewamy odrobin? bulionu i przykrywamy jeszcze na kilka minut. Na talerzu podajemy ze ?wie?ym tymiankiem, startym serem i orzechami. Pyszne, wykwintne danie na poziomie restauracyjnym, ktre zrobimy ?mia?o na ka?dym kempingu, zachwycaj?c znajomych i robi?c du?e wra?enie. Idealne np. na randk? 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5951.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5953.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5952.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5956.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5955.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5957.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5959.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5958.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5960.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5961.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5964.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5962.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5963.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5965.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5966.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5967.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5954.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5968.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5970.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5971.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5972.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5974.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5976.jpg

Jedzenie: istnieje.
Mj pies pod sto?em:

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5977.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5973.jpg

4 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *