Makaron z zio?owo-pomidorowym sosem kurkowym

Makaron z kurkami z sosem pomidorowym? Wiem, ?e to mo?e brzmie? egzotycznie, ale musicie mi zaufa?!

Przyj??o si? ?e sos grzybowy, zw?aszcza z le?nych grzybw, to sos ?mietanowy, ci??ki i kaloryczny. W sezonie grzybowym postanowi?am jednak eksperymentowa? i sprbowa? wymy?li? jak najwi?cej da?. Okazuje si?, ?e sposobw na te skarby z lasu jest niezliczona ilo??! A w sosie pomidorowym sprawdzaj? si? ?wietnie. Do tego to niez?a alternatywa dla da? mi?snych 🙂

Przepis na makaron z kurkami

Sk?adniki:
Kurki (ok. 1/4 ?ubianki)
Kartonik passaty pomidorowej
1 cebula
2 z?bki czosnku
Suszony estragon i tymianek
?wie?a sza?wia (lub rozmaryn)
Ser grana padano / parmezan lub inny tego typu
Makaron
Oliwa z oliwek
Mas?o

Na patelni rozgrzewamy 1-1,5 ?y?ki oliwy. Sma?ymy pokrojon? w kosteczk? cebul? i kurki (mniejsze w ca?o?ci, wi?ksze w po?wkach lub ?wiartkach) z du?? szczypt? soli i pieprzu. Gdy wyparuje ca?a woda, dodajemy ?y?eczk? mas?a i sma?ymy a? cebula i grzyby zrumieni? si? na z?oto. Dodajemy zio?a i posiekany czosnek, mieszamy i dodajemy pomidory.

Gotujemy na ma?ym ogniu a? ca?o?? zg?stnieje, pod koniec doprawiamy sol? i pieprzem do smaku, dorzucamy te? posiekane ?wie?e zio?a. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, dodajemy do sosu (z odrobin? wody od gotowania) i podgrzewamy jeszcze chwil?. Na koniec dodajemy starty ser i gotowe! Bardzo szybkie, bardzo proste i pe?ne smaku danie z grzybami 🙂

Najlepiej sprawdzi si? makaron spaghetti lub tagliatelle, ale tak naprawd? – ka?dy dowolny, ulubiony makaron.






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *