Ragu z ?opatki wieprzowej – pyszne! Z makaronem i zio?ami

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6343.jpg

Pulled pork

W pierwszej kolejno?ci podj??am si? ragu z kaczki, na ktre przepis znajdziecie TUTAJ – wysz?o absolutnie genialnie. Rozochocona tym nieoczekiwanym sukcesem postanowi?am pj?? o krok dalej – do kolejnego klasyka, czyli pulled pork – szarpaniny z ?opatki wieprzowej. Matko moja, jakie to jest dobre! Naturaln? konsekwencj? oczywi?cie okaza?o si? ragu wieprzowe – a konkretnie ragu z ?opatki wieprzowej, na ktre przepis wrzucam wam poni?ej.

Przysi?gam, ?e to jedna z najlepszych rzeczy jakie zrobi?am w domu. Masakrycznie pyszne, proste w?a?ciwie jak but – owszem, pieczenie mi?sa jest czasoch?onne, ale pracy przy tym wiele nie ma – ca?? robot? odwala piekarnik. A kiedy mamy ju? gotow?, upieczon? wieprzowink?, to stworzenie z niej ragu jest tak ?atwe i przyjemne, ?e naprawd? ?al nie sprbowa?. Nie wyobra?am sobie, ?eby komukolwiek mia?o nie wyj??.

Przepis na ragu z ?opatki

Sk?adniki:
Mi?so z poszarpanej ?opatki upieczonej z TEGO przepisu (ok 1,5 kubka)
Ma?a marchewka (lub p? du?ej)
Ma?a cebula (lub p? du?ej)
2 z?bki czosnku
Szczypta cynamonu
2 szczypty s?odkiej papryki
Dwie du?e szczypty kminu rzymskiego
?wierza kolendra
P? szklanki wina (u?y?am bia?ego, p?wytrawnego)
ok 150 ml passaty pomidorowej (lub 2 dojrza?e pomidory)
Oliwa z oliwek
Makaron – ja u?y?am kolorowego Orecchiette

Domowa passata pomidorowa

Zamiast kupnej passaty pomidorowej, mo?na u?y? bardzo prostej, domowej! Oto krtka instrukcja:

W garnku z dnem przystosowanym do sma?enia lub na g??bokiej patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oliwy. Wrzucamy pokrojon? w drobn? kosteczk? (ok 0,5 cm) marchew, papryk? s?odk?, cynamon i kmin rzymski, oraz du?? szczypt? soli. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojon? w drobn? kosteczk? cebulk? (nie powinno jej by? wi?cej ni? marchewki) i posiekany czosnek.

Mieszamy i po chwili dodajemy mi?so, do?? drobno poszarpane (ale nie posiekane na papk?!). Dalej mieszamy, chwil? podsma?amy i podlewamy lekko winem – ok p? szklanki.

Po chwili, kiedy alkohol odparuje – dodajemy pomidory, dok?adnie mieszamy ca?o?? i przykrywamy. Dusimy oko?o 15 minut, co pewien czas mieszaj?c. Ca?o?? powinna mie? konsystencj? g?st? – je?li jest wodnista, chwil? grzejemy bez przykrycia, ?eby odparowa?.

Tak przygotowane ragu ?wietnie nada si? do kanapki, do makaronu, jako dodatek np. do ravioli grzybowych lub dyniowych, albo jako nadzienie do nich. Polecam podawa? ze ?wie?? kolendr? – pasuje idealnie do nuty kminu rzymskiego. Ja tutaj zrobi?am z makaronem Orecchiette, kolendr? i odrobin? startego Dziurgasa. Smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6330.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6331.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6332.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6335.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6337.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6336.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6338.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6339.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6340.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6355.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6356.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6342.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6345.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6346.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6347.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6344.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6350.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6348.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6349.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6354.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6343.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *