
Pulled pork
W pierwszej kolejno?ci podj??am si? ragu z kaczki, na ktre przepis znajdziecie TUTAJ – wysz?o absolutnie genialnie. Rozochocona tym nieoczekiwanym sukcesem postanowi?am pj?? o krok dalej – do kolejnego klasyka, czyli pulled pork – szarpaniny z ?opatki wieprzowej. Matko moja, jakie to jest dobre! Naturaln? konsekwencj? oczywi?cie okaza?o si? ragu wieprzowe – a konkretnie ragu z ?opatki wieprzowej, na ktre przepis wrzucam wam poni?ej.
Przysi?gam, ?e to jedna z najlepszych rzeczy jakie zrobi?am w domu. Masakrycznie pyszne, proste w?a?ciwie jak but – owszem, pieczenie mi?sa jest czasoch?onne, ale pracy przy tym wiele nie ma – ca?? robot? odwala piekarnik. A kiedy mamy ju? gotow?, upieczon? wieprzowink?, to stworzenie z niej ragu jest tak ?atwe i przyjemne, ?e naprawd? ?al nie sprbowa?. Nie wyobra?am sobie, ?eby komukolwiek mia?o nie wyj??.
Przepis na ragu z ?opatki
Sk?adniki:
Mi?so z poszarpanej ?opatki upieczonej z TEGO przepisu (ok 1,5 kubka)
Ma?a marchewka (lub p? du?ej)
Ma?a cebula (lub p? du?ej)
2 z?bki czosnku
Szczypta cynamonu
2 szczypty s?odkiej papryki
Dwie du?e szczypty kminu rzymskiego
?wierza kolendra
P? szklanki wina (u?y?am bia?ego, p?wytrawnego)
ok 150 ml passaty pomidorowej (lub 2 dojrza?e pomidory)
Oliwa z oliwek
Makaron – ja u?y?am kolorowego Orecchiette
Domowa passata pomidorowa
Zamiast kupnej passaty pomidorowej, mo?na u?y? bardzo prostej, domowej! Oto krtka instrukcja:
W garnku z dnem przystosowanym do sma?enia lub na g??bokiej patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oliwy. Wrzucamy pokrojon? w drobn? kosteczk? (ok 0,5 cm) marchew, papryk? s?odk?, cynamon i kmin rzymski, oraz du?? szczypt? soli. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojon? w drobn? kosteczk? cebulk? (nie powinno jej by? wi?cej ni? marchewki) i posiekany czosnek.
Mieszamy i po chwili dodajemy mi?so, do?? drobno poszarpane (ale nie posiekane na papk?!). Dalej mieszamy, chwil? podsma?amy i podlewamy lekko winem – ok p? szklanki.
Po chwili, kiedy alkohol odparuje – dodajemy pomidory, dok?adnie mieszamy ca?o?? i przykrywamy. Dusimy oko?o 15 minut, co pewien czas mieszaj?c. Ca?o?? powinna mie? konsystencj? g?st? – je?li jest wodnista, chwil? grzejemy bez przykrycia, ?eby odparowa?.
Tak przygotowane ragu ?wietnie nada si? do kanapki, do makaronu, jako dodatek np. do ravioli grzybowych lub dyniowych, albo jako nadzienie do nich. Polecam podawa? ze ?wie?? kolendr? – pasuje idealnie do nuty kminu rzymskiego. Ja tutaj zrobi?am z makaronem Orecchiette, kolendr? i odrobin? startego Dziurgasa. Smacznego!




















