Rozgrzewająca zupa a’la curry ramen z domowym makaronem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9250.jpg

Od razu zaznaczam, by nie urazić purystów – nie jest to oczywiście prawdziwy ramen. To jedynie uproszczona do granic możliwości domowa wersja, którą może zrobić każdy, np. by rozgrzać się jesiennym wieczorem 🙂 Curry ramen to jeden z moich ulubionych wariantów tego dania, dlatego nie mogłam sobie odmówić próby odtworzenia choć marnej namiastki w domu. Wyszło pysznie!

Składniki:
Pasta miso
Chilli
Sos sojowy
Łopatka wieprzowa (kupujemy w kawałku i mielimy w domu, lub kupujemy mielone mięso)
Bulion (np. wieprzowo-wołowy, na żeberkach lub golonce)
Zielona cięta fasolka (może być mrożona, rozmrażamy przed podaniem)
Kukurydza (użyłam z puszki, może być też odcięta z ugotowanej kolby)
Olej ryżowy (lub roślinny)
Ząbek czosnku
Słodka papryka
Curry
Kurkuma
Garam masala
Cebulka szalotka
Kolendra (suszona i świeża do przybrania)

Makaron:
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
2/3 szklanki ciepłej wody
Szczypta soli

Makaron

Proces ten opisywałam już przy okazji TEGO przepisu na domowy ramen i TEGO przepisu na curry z mango. Soda musi stać się alkaiczna – w tym celu łyżeczkę sody należy umieścić w żaroodpornym naczyniu i upiec w piecu. Konkretnie przez godzinę w 120-130 stopniach.

W rondelku zagotowujemy 2/3 szklanki wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 2 szczypty soli, łyżeczkę “upieczonej” sody i mieszamy do rozpuszczenia. W misce dolewamy po trochu miksturę do 2 szklanek mąki pszennej i mieszamy szpatułką. Kiedy składniki się połaczą, wyrzucamy na blat i ugniatamy 10 minut. Odkładamy kulę ciasta zawiniętą w wilgotną szmatkę do miski i do odpoczynku przez godzinę. Później wałkujemy na cieniutkie płaty i tniemy w paseczki na makaron (można to zrobić w maszynce do makaronu). Opruszamy mąką i gotujemy tuż przed podaniem.

Pasta

1 łyżeczkę posiekanego lub zgniecionego w prasce czosnku mieszamy z 1 łyżeczką posiekanego lub startego imbiru. Do tego dodajemy szczyptę brązowego cukru, 10-15 ml sosu sojowego i ok 50 g pasty miso.

Mięso

Mielone mięso smażymy na oleju (np. ryżowym lub rzepakowym) z dużą szczyptą chilli i łyżką pasty miso.

Zupa

Na dnie garnka podsmażamy połowę pasty z czosnku, imbiru i miso, dodajemy curry, kurkumę, paprykę, garam masalę, suszoną kolendrę, szalotkę pokrojoną w piórka i obsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy przyprawy bulionem i zagotowujemy.

Do miski dodajemy łyżkę kukurydzy, mięsa, makaron, fasolkę i zalewamy bulionem. Na wierzchu posypujemy kolendrą świeżą i skrapiamy sokiem z limonki. Jako dodatków można użyć także obsmażonych grzybów, kiełków, bambusa z puszki, pokruszonych płatów nori, groszku cukrowego.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9245.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9244.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9246.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9243.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9247.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9248.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9250.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9251.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9252.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9253.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9254.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9255.jpg
Wyposażenie kuchni na Ceneo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *