Od razu zaznaczam, by nie urazi? purystw – nie jest to oczywi?cie prawdziwy ramen. To jedynie uproszczona do granic mo?liwo?ci domowa wersja, ktr? mo?e zrobi? ka?dy, np. by rozgrza? si? jesiennym wieczorem 🙂 Curry ramen to jeden z moich ulubionych wariantw tego dania, dlatego nie mog?am sobie odmwi? prby odtworzenia cho? marnej namiastki w domu. Wysz?o pysznie!
Przepis na „prawie” ramen
Sk?adniki:
Pasta miso
Chilli
Sos sojowy
?opatka wieprzowa (kupujemy w kawa?ku i mielimy w domu, lub kupujemy mielone mi?so)
Bulion (np. wieprzowo-wo?owy, na ?eberkach lub golonce)
Zielona ci?ta fasolka (mo?e by? mro?ona, rozmra?amy przed podaniem)
Kukurydza (u?y?am z puszki, mo?e by? te? odci?ta z ugotowanej kolby)
Olej ry?owy (lub ro?linny)
Z?bek czosnku
S?odka papryka
Curry
Kurkuma
Garam masala
Cebulka szalotka
Kolendra (suszona i ?wie?a do przybrania)
Makaron:
1 ?y?eczka sody oczyszczonej
2 szklanki m?ki
2/3 szklanki ciep?ej wody
Szczypta soli
Domowy makaron
Proces ten opisywa?am ju? przy okazji TEGO przepisu na domowy ramen i TEGO przepisu na curry z mango. Soda musi sta? si? alkaiczna – w tym celu ?y?eczk? sody nale?y umie?ci? w ?aroodpornym naczyniu i upiec w piecu. Konkretnie przez godzin? w 120-130 stopniach.
W rondelku zagotowujemy 2/3 szklanki wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 2 szczypty soli, ?y?eczk? „upieczonej” sody i mieszamy do rozpuszczenia. W misce dolewamy po trochu mikstur? do 2 szklanek m?ki pszennej i mieszamy szpatu?k?. Kiedy sk?adniki si? po?acz?, wyrzucamy na blat i ugniatamy 10 minut. Odk?adamy kul? ciasta zawini?t? w wilgotn? szmatk? do miski i do odpoczynku przez godzin?. P?niej wa?kujemy na cieniutkie p?aty i tniemy w paseczki na makaron (mo?na to zrobi? w maszynce do makaronu). Opruszamy m?k? i gotujemy tu? przed podaniem.
Pasta curry – podstawa zupy
1 ?y?eczk? posiekanego lub zgniecionego w prasce czosnku mieszamy z 1 ?y?eczk? posiekanego lub startego imbiru. Do tego dodajemy szczypt? br?zowego cukru, 10-15 ml sosu sojowego i ok 50 g pasty miso.
Mi?so mielone
Mielone mi?so sma?ymy na oleju (np. ry?owym lub rzepakowym) z du?? szczypt? chilli i ?y?k? pasty miso.
Zupa typu curry ramen
Na dnie garnka podsma?amy po?ow? pasty z czosnku, imbiru i miso, dodajemy curry, kurkum?, papryk?, garam masal?, suszon? kolendr?, szalotk? pokrojon? w pirka i obsma?amy 2-3 minuty. Zalewamy przyprawy bulionem i zagotowujemy.
??czymy dodatki w zupie
Do miski dodajemy ?y?k? kukurydzy, mi?sa, makaron, fasolk? i zalewamy bulionem. Na wierzchu posypujemy kolendr? ?wie?? i skrapiamy sokiem z limonki. Jako dodatkw mo?na u?y? tak?e obsma?onych grzybw, kie?kw, bambusa z puszki, pokruszonych p?atw nori, groszku cukrowego.