Ciepe?ko w brzuszku 🙂 oto czego oczekuj? jesieni?. Niestety wprost proporcjonalnie do spadku temperatury za oknem ro?nie mj apetyt, zw?aszcza na mocno kaloryczne rzeczy. Dlatego staram si? troch? oszukiwa? i przemyca? sobie zdrowe rzeczy w syc?cej formie – gulasz wo?owy to idealny przyk?ad.
Chude mi?so, ma?o t?uszczu, du?o warzyw i obiad na minimum dwa dni. Do tego uwielbiam dania jednogarnkowe, ktre nape?niaj? ca?y dom ciep?em i aromatem!
Przepis na gulasz wo?owy
Sk?adniki:
Udziec wo?owy (u?y?am ok. 600 g, to jest na 4-5 porcji)
Ma?a marchewka (lub p? du?ej)
Du?a cebula
Cukinia
Czerwona papryka
4-5 suszonych grzybw
Sl
Oliwa z oliwek
Chilli w p?atkach (ok. p? ?y?eczki)
Ga??zka rozmarynu
P? ?y?eczki oregano
?y?eczka pasty miso
2 szklanki bulionu
?y?eczka s?odkiej papryki
3-4 li?cie laurowe
Ok. 5 kulek ziela angielskiego
M?ka pszenna
Kieliszek bia?ego wina (p?wytrawne)
Przygotowanie sk?adnikw
Cukini? i papryk? kroimy w spor? kostk?, marchew i cebul? – w ma?? kosteczk?. Mi?so kroimy w du?? kostk? i obtaczamy w m?ce. W du?ym garnku z nieprzywieraj?cym dnem odpowiednim do sma?enia podgrzewamy ?y?k? oliwy, na ktr? wrzucamy mi?so i obsma?amy ze wszystkich stron. Dodajemy ?y?k? oliwy, cebul? i marchew, p? p?askiej ?y?eczki soli, oregano, s?odk? papryk?, chilli, ziele angielskie, posiekane lub pokruszone na mniejsze kawa?ki grzyby i li?cie laurowe, dok?adnie mieszamy. Kiedy wszystko zacznie si? przysma?a? – zalewamy winem i odparowujemy alkohol.
Gotowanie gulaszu
Po dok?adnym wymieszaniu dodajemy cukini? i obsma?amy ca?o?? jeszcze 2-3 minuty. Nast?pnie dodajemy papryk?, ga??zk? rozmarynu i miso, zalewamy wszystko bulionem i uzupe?niamy wod? w razie potrzeby – tak by p?yn by? 1-2 cm powy?ej wszystkich sk?adnikw. Dusimy pod przykryciem 2-3 godziny, co jaki? czas mieszaj?c, a? mi?so b?dzie si? rozpada?, a sos zg?stnieje do preferowanej konsystencji (je?li b?dzie za rzadki – odkrywamy pokrywk? i gotujemy a? zg?stnieje). Do podania pasuj? kasze, ry?, makaron, ziemniaki czy pieczywo – zgodnie z gustem.
One Comment Add yours