Tort bezowy z sosem truskawkowym i kremem mascarpone

Beza z sosem truskawkowym

To chyba moje najwi?ksze wyzwanie kulinarne jak do tej pory – jeden z moich absolutnie ulubionych deserw, ktrych nigdy nie robi?am… ze strachu. Ba?am si? ?e wymaga tyle czasu, pracy i drogich jajek, a nie wyjdzie… ale sprbowa?am i totalnie warto! Po pierwsze – dzi?ki #farmabia?ka nie musia?am u?y? 6 jajek (a w ogle w kuchni u?ywam tylko takich kupionych prosto z kurnika, ktre s? super drogie, ale przynajmniej kurki maj? dobre ?ycie), po drugie nie musia?am zosta? z 6 ??tkami!

Przygotuj swj sprz?t!

Po drugie, okaza?o si?, ?e poza samym ubijaniem – ktre faktycznie do?? d?ugo trwa?o (i da?o mi na drugi dzie? zakwasy ramienia), to wszystko jest do?? proste.

Musz? przyzna?, ?e utrudni?am sobie ?ycie sprz?tem – mj robot kuchenny nie by? w stanie ubi? piany z „tylko” 250 ml bia?ka, ktre wystarczy?o na dwa du?e blaty bezowe, czyli musia?abym zrobi? a? 2 ca?e torty, ?eby mnie wr?czy?! Musia?am wi?c przej?? na r?cznego robota z trzepaczk? do ubijania, co faktycznie by?o do?? upierdliwe… ale za to da?o super efekt i mia?am ca?y czas „wyczucie” czy wszystko ju? jest odpowiednio ubite. Dlatego polecam – zanim zabierzecie si? za robot? – zastanowi? si? czy macie odpowiedni sprz?t i czy zadzia?a w tym konkretnym przypadku. Dobrze te? mie? „r?czn?” alternatyw? na wszelki wypadek 🙂

Przepis na bez? z mascarpone i truskawkami

Sk?adniki:

Beza:
ok. 250 ml bia?ka (to ok 6 jajek, ale polecam bia?ko z butelki – idealnie mi si? sprawdzi?o)*
300 g drobnego cukru
Szczypta soli
?y?eczka soku z cytryny
2 p?askie ?y?eczki skrobi ziemniaczanej

Krem:
250g mascarpone
Cukier wanilinowy (u?y?am takiego z wanili?, bo lubi? te czarne kropki)
200g ?mietanki 30 lub 36%

Sos truskawkowy:
Torebka mro?onych truskawek
?y?ka br?zowego cukru

Do przybrania:
P?atki migda?w i li?cie bazylii (serio!)

*Bia?ka powinny by? mniej-wi?cej w temperaturze pokojowej, wi?c nale?y je wcze?niej wyj?? z lodwki i ogrza?, dopiero potem – zacz?? ubija?

Bia?ka i beza

Bia?ka wlewamy do miski i dodajemy szczypt? soli. Ubijamy na sztywn? (serio SZTYWNIUTK?) pian?. Nast?pnie wci?? ubijaj?c, dosypuje, po troszeczku cukru. Ubijamy a? piana b?dzie sztywna i b?yszcz?ca. Na koniec dosypujemy skrobi? ziemniaczan? i dodajemy sok z cytryny. Po tym jeszcze oko?o 1-2 minuty ubijania.

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem. Na 2 p?atach papieru do pieczenia rysujemy o?wkiem k?ka (np. od talerza) ?rednicy ok 20-23 cm. Umieszczamy je na 2 blachach (lub kratce i blasze), wyk?adamy bez? mniej-wi?cej w te okr?gi. Wstawiamy oba „pi?tra” do pieca, po 5 minutach zmniejszamy temperatur? do 120 stopni (nadal z termoobiegiem). Pieczemy 1,5h. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy z otwartymi drzwiczkami na 15 minut do stygni?cia. Nast?pnie wyjmujemy bezy i na zewn?trz zostawiamy a? do ca?kowitego wystudzenia i obeschni?cia.

Krem mascarpone

250 g serka mascarpone, czyli jedno opakowanie, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej ?mietank?, cukier wanilinowy (lub wanili?) i trzepaczk? ubijamy na jednolity krem (5-10 minut).

Wa?ne – ?mietanka i mascarpone powinny by? – w przeciwie?stwie do bia?ek – zimne, z lodwki.

Sos truskawkowy

Mro?one truskawki wrzucamy do rondelka, posypujemy br?zowym cukrem (mo?na zast?pi? miodem lub syropem z agawy). Gotujemy na ma?ym ogniu pod przykryciem a? truskawki zmi?kn?, nast?pnie u?ywamy kilkukrotnie blendera – ale ja wol? dos?ownie kilka razy, zostawiaj?c troch? kawa?kw truskawek. Je?li sos wychodzi zbyt wodnisty – mo?na gotowa? jeszcze chwil? bez przykrycia, a? zg?stnieje.

Sk?adanie tortu bezowego

Na dolny blat (mo?na wybra? ten bardziej p?aski) wyk?adamy krem mascarpone, sos truskawkowy (warto zostawi? ?y?k? do ozdoby) i przykrywamy drugim blatem. Wierzch dekorujemy dowolnie – np. ?wie?ymi owocami albo p?atkami migda?w. Warto ozdobi? listkami bazylii, ktre idealnie komponuj? si? ze smakiem truskawki!

Bazylia
Bazylia




Bia?ko
Bia?ko
bia?ko
bia?ko jaj
cukier drobny
ubijanie piany w robocie
The Ring – s?odka wersja 😀
Ubite bia?ka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *