Kurczak caprese z pomidorami, zio?ami i mozarell?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154717.jpg

Kto nie kocha w lato sa?atki caprese? Pomidory, mozarella i bazylia – zawsze do siebie pasuj?, idealna potrwa w sezonie upa?w. Tym razem idziemy o krok dalej i z ukochanej przystawki robimy danie g?wne. Uwaga dla wszystkich dbaj?cych o lini? – bardzo zdrowe i dietetyczne!

Przepis na kurczaka caprese

Sk?adniki:
Podwjna pier? z kurczaka
Du?y pomidor, najlepiej malinowy
1 kula mozzarelli
Bazylia
Tymianek
Sl
Oliwa z Oliwek
Chilli w p?atkach
3 z?bki czosnku

Kurczak – przygotowanie

Kurczaka oczyszczamy z ?y?ek, zrostw, chrz?stek i wszelakich innych nieporz?danych nieprzyjemno?ci. Pozosta?? cz??? „nakrajamy” z gry, tworz?c co? w stylu mini kieszonek (wszystko dok?adnie stara?am si? pokaza? na zdj?ciu poni?ej). Pomidora kroimy na p? i te po?wki w ok 0,5 cm plastry, tak samo kul? mozzarelli. Do naczynia ?aroodpornego wlewamy 2-3 ?y?ki dobrej jako?ci oliwy z oliwek, na to k?adziemy kurczaka, mocno solimy. Do kieszonek wk?adamy po kawa?ku sera, pomidora i li?ciu lub 2 bazylii.

Czosnek, zio?a i pomidorki cherry

Zgniatamy bokiem no?a z?bki czosnku w ?upinach i wrzucamy na patelni?. Rwnie? na patelni? wrzucamy kilka ga??zek ?wie?ego tymianku i 3-4 ga??zki pomidorkw koktajlowych. Polecam np. tak jak u mnie na zdj?ciu – ??te i czerwono, ?eby by?o kolorowo. Ca?o?? z gry jeszcze skrapiamy oliw?, posypujemy du?? szczypt? p?atkw chilli i sol?.

Pieczenie kurczaka

Wk?adamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na oko?o 20 minut. Oczywi?cie czas zale?y od wielko?ci kawa?kw kurczaka – pami?tajcie, ?e akurat kurczak absolutnie musi by? dopieczony. Natomiast dzi?ki naci?ciom nie powinno to potrwa? d?ugo, bo do ?rodka dostanie si? ciep?o bez problemu. Zaoszcz?dzony na gotowaniu czas, bo jak wida? – „robi si?” to 10 minut proponuj? po?wi?ci? na zrobienie czego? dla siebie – np. zimnej lemoniady, bo na zewn?trz ogie? piekielny topi budynki…

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154702.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154701.jpg
Je?li zostan? wam jakie? ma?e kawa?ki – skrawki, ?cinki – po prostu wrzu?cie je obok na patelni 🙂
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154703.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154709.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154707.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144687.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154705.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154708.jpg
W ogle to jest jedno z niewielu da?, ktre nawet na surowo wygl?daj? apetycznie
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154716.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154714.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154718.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154719.jpg
Do pysznego sosiku niestety najlepiej pasuje bia?e pieczywko chrupi?ce, taka bagietka dajmy na to, sorry Chodakowska 🙁
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154712.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6154711.jpg




One Comment Add yours

  1. My brother recommended I may like this blog. He was once totally right.
    This submit truly made my day. You cann’t consider simply how much
    time I had spent for this information! Thank you!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *