Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym – azjatycki sztos

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194420.jpg

Warsztaty z kuchni tajskiej

Kto by pomy?la?, ?e tak szybko nap?yn? do mnie zamwienia na przepisy! No ok, jedno zamwienie. Ale spe?niam je i zach?cam do werbalizacji swoich potrzeb. Do tego przepisu zainspirowa?y mnie warsztaty kulinarne z kuchni tajskiej z Dari? ?adoch?, ktre ka?demu polecam. ?wietna sprawa, bo cz?owiek naprawd? uczy si? sam gotowa? i wymy?la? dania, a nie klepa? z pami?ci trzy przepisy na przemian.

Tak oto, na zamwienie mojego przyjaciela Bartka, powsta?a moja wariacja na temat zupy tajskiej. Jest ostra, jest kwa?na i jest pyszna. I szybka w wykonaniu! Tradycyjnie ju? uprzedzam, ?eby si? nie denerwowa? i nie przera?a? sk?adnikami, ktre mog? si? wydawa? nietypowe – wszystko znajdziecie w wi?kszo?ci marketw, na p?kach z kuchniami ?wiata, to nie s? ?adne cuda na kiju.

Przepis na zup? tajsk? z krwetkami

Sk?adniki:
Bulion warzywny lub mi?sny
Zielona papryka
Chilli *
Po 2 ?y?eczki sosu ostrygowego i br?zowego cukru
3 ?y?eczki sosu rybnego
Sos sojowy – oko?o 2 ?y?ki
Limonka
Krewetki (mro?one, surowe, szare, 10-12 sztuk)
Szpinak
Szalotki – 2 wi?ksze lub 3 ma?e
Czosnek – ok. 3 z?bki
Kolendra
Mleko kokosowe
P? ?y?eczki kminu rzymskiego
Olej ry?owy / sezamowy

Opcjonalnie: Li?cie limonki kafir** lub trawa cytrynowa

Pasta domowej roboty

W mo?dzierzu ucieramy pokrojon? papryczk? chilli (u?y?am zielonej), 3 z?bki czosnku, ok 3 cm kawa?ek imbiru, sok z po?owy limonki, p? ?y?eczki kminu i ok 1,5 ?y?eczki cukru br?zowego.

Krewetki i inne sk?adniki

W du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia (moje s? z IKEA – widzicie je na zdj?ciach, serdecznie polecam. Nikt mi za to nie zap?aci?) rozgrzewamy odrobin? oleju, posypujemy szczypt? soli i wrzucamy zawarto?? mo?dzierza. Na patelni? wrzucamy krewetki i chwil? sma?ymy, a? zmieni? kolor, na du?ym ogniu. To powinno trwa? jakie? 2-3 minuty. Dorzucamy pokrojon? w pirka szalotk? i pokrojon? w kostk? zielon? papryk?. Je?li u?ywamy – to jest te? moment na kafir. Mieszamy ca?o?? i zalewamy gor?cym bulionem. Dolewamy sos sojowy, ostrygowy i rybny oraz puszk? mleka kokosowego. Przykrywamy, zmniejszamy ogie? i zostawiamy w spokoju na ok. 10 minut, je?li zacznie si? gotowa? – mieszamy.

Szpinak, kolendra i limonka

Kiedy smaki przejd?, prbujemy i zgodnie z potrzebami dodajemy sosu sojowego, je?li jest nie s?one, soku z limonki – je?li nie kwa?ne i chilli, je?li za ?agodne. Kiedy ju? jeste?my ukontentowani z tego, co nam wysz?o, wy??czamy gaz i dopiero wtedy wrzucamy szpinak – powinien jedyne zwi?dn??, nie ugotowa? si? na papk?. Na talerzu posypujemy ?wie?? kolendr? i polewamy limonk?. Je?li kto? ?yczy sobie bardziej tre?ciwie, mo?na doda? ry? ja?minowy lub azjatycki makaron.

Wiara czyni cuda, mwi si?, i to oczywi?cie bzdura 🙂 ale musicie mi uwierzy? na s?owo, ?e to jest wszystko bardzo ?atwe i szybkie. I na pewno nieco bardziej ekscytuj?ce ni? niedzielny ros? 🙂 nie to, ?ebym mia?a co? do roso?u – ros? jest zajebisty. Ale ka?dy czasem potrzebuje ma?ej odmiany!

*Pami?tajcie, ?e ka?da papryczka ma swoj? ostro??. Niektre po dotkni?ciu j?zykiem zwal? z ng, inne mo?ecie wrzuci? 3 ca?e i nic. Dlatego nale?y najpierw SPRBOWA?. Wyczu? czy co? jest wystarczaj?co ostre, nie do?? ostre, za ostre? Zawsze mo?na si? wspomc odrobin? suszonego chilli w p?atkach, ktre ma sta?? ostro??.

**Z kursu kuchni tajskiej Darii ?adochy wiem, ?e najlepsze s? ?wie?e lub mro?one. Co do trawy cytrynowej z do?wiadczenia w?asnego te? mwi?, ?e suszona nie ma sensu – dla mnie smakuje jak trawa zebrana pod blokiem. Czasami lepiej ju? nie doda? nic… Za to ?eby podbi? „cytrusowo??”, zawsze warto na koniec zetrze? skrk? z limonki. Trzeba jednak KONIECZNIE bardzo dok?adnie my? limonki i cytrusy je?li u?ywamy ich skry, bo w marketach s? pokryte woskiem. I macane przez 300 osb. Ktre tymi r?czkami… reszt? pozostawiam wyobra?ni.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194413.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194395.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194396.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194397.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194400.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194402.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194405.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194407.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194408.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194410.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194412.jpg
Przed mlekiem kokosowym
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194415.jpg
I z mlekiem
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194417.jpg
Po dodaniu szpinaku
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194420.jpg
Zupa tajska
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194418.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5194422.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *