
Jeśli jako-tako śledzicie internet, to w ostatnich dniach trudno było nie natknąć się na ten hit z Tik Toka – pieczona feta, czy raczej penne z fetą pieczoną z pomidorkami cherry. To proste danie zawojowało serca internautów, więc postanowiłam sprawdzić o co ten szum i muszę przyznać – było warto. Zero roboty, maksimum smaku!
Składniki:
1 kostka fety
Pół łyżeczki oregano
Pół łyżeczki bazylii
Garść czarnych oliwek
2 kubki pomidorków koktajlowych, mogą być kolorowe lub na gałązkach
Ok 4 ząbki czosnku
Pół łyżeczki chilli w płatkach
Ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
Makaron penne
Wszystko jest banalnie proste – na środku naczynia żaroodpornego kładziemy kostkę fety, dookoła rozrzucamy pomidorki, dodajemy kilka oliwek i rozgniecione bokiem noża ząbki czosnku. Podlewamy sowicie oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach 20-30 minut. Makaron gotujemy al dente, po wyjęciu fety z pieca wrzucamy do naczynia razem z 3-4 łyżkami wody z gotowania. Mieszamy całość i gotowe! Pyszny i prosty makaron penne z pieczoną fetą i pomidorkami, ktore tworzą słodkie bomby smaku.
Uwaga! Pomidorki w środku są bardzo gorące! Lepiej je porozgniatać widelcem, by nie poparzyć podniebienia.

















