Pieczona feta z pomidorkami i makaronem penne – hit z Tik Toka

Pieczona feta z pomidorkami cherry

„Hit z Tik Toka”

Je?li jako-tako ?ledzicie internet, to trudno by?o nie natkn?? si? na ten „hit z Tik Toka” – pieczona feta, czy raczej penne z fet? pieczon? z pomidorkami cherry. To proste danie zawojowa?o serca internautw, wi?c postanowi?am sprawdzi? o co ten szum i musz? przyzna? – by?o warto. Zero roboty, maksimum smaku!

Co zrobi? z pieczon? fet??

Ju? sama feta pieczona w piecu z pomidorkami cherry jest ?wietnym daniem – mo?na zje?? j? w postaci takiej, w jakiej wychodzi z pieca – np. z chlebem czy innym dowolnym dodatkiem, ktry wch?onie pyszny sos z pomidorkw. Ja jednak – jako mi?o?niczka glutenu – uwielbiam fet? z pomidorkami i makaronem, bo po upieczeniu i wymieszaniu ca?o?? tworzy pyszny, kremowy sosik, ktry idealnie otula penne. Bardzo polecam!

Przepis na fet? pieczon? z pomidorkami cherry

Sk?adniki:
1 kostka fety
Po p? ?y?eczki oregano i bazylii
Gar?? czarnych oliwek
2 kubki pomidorkw koktajlowych, mog? by? kolorowe lub na ga??zkach
4 z?bki czosnku
P? ?y?eczki chilli w p?atkach
Ok. 3 ?y?ki oliwy z oliwek
Makaron penne

Feta z pomidorkami

Wszystko jest banalnie proste – na ?rodku naczynia ?aroodpornego k?adziemy kostk? fety, dooko?a rozrzucamy pomidorki, nast?pnie dodajemy kilka oliwek i wcze?niej rozgniecione bokiem no?a z?bki czosnku. Podlewamy sowicie oliw? z oliwek i posypujemy przyprawami.

Osobi?cie u?ywam szklanej patelni do pieczenia, ale je?li nie posiadacie akurat takiego naczynia, polecam np. szklan? pokrywk? od standardowego ?aroodpornego naczynia. Fety do pieczenia nie przykrywamy. Piekarnik najlepiej ustawi? na grzanie gra-d?, lub termoobieg. Naczynie umieszczamy na ?rodkowej p?ce naszego piekarnika.

Jak ustawi? piekarnik?

Pieczemy w 200 stopniach 20-30 minut. W mi?dzyczasie ulubiony makaron (ja u?ywam penne) gotujemy al dente, po wyj?ciu fety z pieca wrzucamy do naczynia razem z 3-4 ?y?kami wody z gotowania. Mieszamy ca?o?? i gotowe! Pyszny i prosty makaron z pieczon? fet? i pomidorkami, ktre tworz? s?odkie bomby smaku.

Uwaga! Pomidorki w ?rodku s? bardzo gor?ce! Najlepiej rozgnie?? je widelcem, by nie poparzy? podniebienia. W ten sposb uwolnimy „sok” ze ?rodka.

Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry



Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry
Pieczona feta z pomidorkami cherry
Penne z fet?
Penne z pieczon? fet?, z pomidorkami cherry i oliwkami
Penne z pieczon? fet?, z pomidorkami cherry i oliwkami
Penne z pieczon? fet?, z pomidorkami cherry i oliwkami




Penne z pieczon? fet?, z pomidorkami cherry i oliwkami
Penne z pieczon? fet?, z pomidorkami cherry i oliwkami
Penne z pieczon? fet?, z pomidorkami cherry i oliwkami
Penne z pieczon? fet?, z pomidorkami cherry i oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *