Faworki – przepis mojej mamy – najlepsze na ?wiecie! Na t?usty czwartek

Faworki

?arty si? sko?czy?y! Czas na grube dzia?a: faworki z przepisu mojej mamy – Krystyny. Idealne na karnawa?, t?usty czwartek, ka?dy czwartek, ka?dy dzie? w ogle.

Przepis na faworki

Sk?adniki:
P? kilograma m?ki
10 ??tek (je?li s? to jajka ze wsi, prosto od szcz??liwej kury – wystarczy 8. Ale sklepowych 10)
3 ?y?ki g?stej ?mietany 18%
P?aska ?y?eczka cukru pudru
2 ?y?ki spirytusu
P? p?askiej ?y?eczki proszku do pieczenia

4 kostki (1 kostka – 200 g) smalcu
Cukier-puder i cukier wanilinowy

Cukier-puder robi? sama, wi?c od tego zaczynam. Szklanka cukru i 1 saszetka cukru wanilinowego do m?ynka i mielimy razem.

M?k? wysypujemy na blat, robimy „grk?” i wbijamy ??tka na ?rodek, dodajemy pozosta?e sk?adniki ciasta i zagniatamy na g?adko. Zostawiamy na 2 godziny lub wi?cej do „odpocz?cia”.

2 kostki smalcu roztapiamy na g??bokiej patelni. Ciasto rozwa?kowujemy w maszynce lub wa?kiem na bardzo cienki, nast?pnie tzw. rade?kiem do ciasta dzielimy na paseczki – ok 2 cm x 10 cm, z 2 cm dziurk? na ?rodku. Przewlekamy jeden koniec przez dziurk?, by stworzy? charakterystyczny kszta?t. Uwaga – t?uszcz do sma?enia musi by? bardzo gor?cy. Warto urwa? ma?y kawa?ek ciasta i wrzuci? na prb? – powinno natychmiast wyp?ywa? i od razu ?apa? kolor.

Sma?enie faworkw

Sma?my faworki na z?oto – po kilka na raz, nie za du?o, by nie och?odzi? za bardzo t?uszczu. Obracamy je, np. przy pomocy 2 widelcw, uwa?aj?c, by si? nie poparzy?. Z czasem dodajemy po p? kostki smalcu (za ka?dym razem czekamy a? ca?o?? si? znw rozgrzeje). Faworki wy?awiamy na blach?, wy?o?on? r?cznikami papierowymi, by zbiera?y nadmiar t?uszczu. Posypujemy przez sitko cukrem-pudrem i zdejmujemy z blachy, np. na talerz.

Ciasto na faworki musi by? cieniutkie
Rade?ko zapewni karbowane brzegi
Ja si? wspomagam maszynk? do makaronu



Faworki
Faworki
Faworki
Faworki
Faworek
Faworki

6 Comments Add yours

  1. Abdul Khan pisze:

    I have to thank you for
    the efforts you’ve put in writing this blog.
    I am hoping to check out
    the same high-grade blog posts by you
    in the future as well. In fact, your creative writing
    abilities has motivated me to get my very own blog now

  2. At this time I am ready
    to do my breakfast, after having my breakfast coming over again to read more
    news.

    Here is my page – Jennifer Conway

  3. Wasim Butt pisze:

    Every weekend i used to visit this site, for the
    reason that i want enjoyment, for the
    reason that this this website conations genuinely good funny
    material too.

  4. Actually when someone doesn’t be aware of afterward its up to other people that they will assist, so here
    it takes place.

  5. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
    good.
    I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already
    Cheers!

  6. Barry Ley pisze:

    Pretty nice post. I just stumbled
    upon your blog and wished to say
    that I have really enjoyed browsing your blog
    posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I’m hoping
    you write once more soon!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *