?arty si? sko?czy?y! Czas na grube dzia?a: faworki z przepisu mojej mamy – Krystyny. Idealne na karnawa?, t?usty czwartek, ka?dy czwartek, ka?dy dzie? w ogle.
Przepis na faworki
Sk?adniki:
P? kilograma m?ki
10 ??tek (je?li s? to jajka ze wsi, prosto od szcz??liwej kury – wystarczy 8. Ale sklepowych 10)
3 ?y?ki g?stej ?mietany 18%
P?aska ?y?eczka cukru pudru
2 ?y?ki spirytusu
P? p?askiej ?y?eczki proszku do pieczenia
4 kostki (1 kostka – 200 g) smalcu
Cukier-puder i cukier wanilinowy
Cukier-puder robi? sama, wi?c od tego zaczynam. Szklanka cukru i 1 saszetka cukru wanilinowego do m?ynka i mielimy razem.
M?k? wysypujemy na blat, robimy „grk?” i wbijamy ??tka na ?rodek, dodajemy pozosta?e sk?adniki ciasta i zagniatamy na g?adko. Zostawiamy na 2 godziny lub wi?cej do „odpocz?cia”.
2 kostki smalcu roztapiamy na g??bokiej patelni. Ciasto rozwa?kowujemy w maszynce lub wa?kiem na bardzo cienki, nast?pnie tzw. rade?kiem do ciasta dzielimy na paseczki – ok 2 cm x 10 cm, z 2 cm dziurk? na ?rodku. Przewlekamy jeden koniec przez dziurk?, by stworzy? charakterystyczny kszta?t. Uwaga – t?uszcz do sma?enia musi by? bardzo gor?cy. Warto urwa? ma?y kawa?ek ciasta i wrzuci? na prb? – powinno natychmiast wyp?ywa? i od razu ?apa? kolor.
Sma?enie faworkw
Sma?my faworki na z?oto – po kilka na raz, nie za du?o, by nie och?odzi? za bardzo t?uszczu. Obracamy je, np. przy pomocy 2 widelcw, uwa?aj?c, by si? nie poparzy?. Z czasem dodajemy po p? kostki smalcu (za ka?dym razem czekamy a? ca?o?? si? znw rozgrzeje). Faworki wy?awiamy na blach?, wy?o?on? r?cznikami papierowymi, by zbiera?y nadmiar t?uszczu. Posypujemy przez sitko cukrem-pudrem i zdejmujemy z blachy, np. na talerz.
I have to thank you for
the efforts you’ve put in writing this blog.
I am hoping to check out
the same high-grade blog posts by you
in the future as well. In fact, your creative writing
abilities has motivated me to get my very own blog now
At this time I am ready
to do my breakfast, after having my breakfast coming over again to read more
news.
Here is my page – Jennifer Conway
Every weekend i used to visit this site, for the
reason that i want enjoyment, for the
reason that this this website conations genuinely good funny
material too.
Actually when someone doesn’t be aware of afterward its up to other people that they will assist, so here
it takes place.
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
good.
I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already
Cheers!
Pretty nice post. I just stumbled
upon your blog and wished to say
that I have really enjoyed browsing your blog
posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I’m hoping
you write once more soon!