Faworki – przepis mojej mamy – najlepsze na świecie! Na tłusty czwartek

Faworki

Żarty się skończyły! Czas na grube działa: faworki z przepisu mojej mamy – Krystyny. Idealne na karnawał, tłusty czwartek, każdy czwartek, każdy dzień w ogóle.

Przepis na faworki

Składniki:
Pół kilograma mąki
10 żółtek (jeśli są to jajka ze wsi, prosto od szczęśliwej kury – wystarczy 8. Ale sklepowych 10)
3 łyżki gęstej śmietany 18%
Płaska łyżeczka cukru pudru
2 łyżki spirytusu
Pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

4 kostki (1 kostka – 200 g) smalcu
Cukier-puder i cukier wanilinowy

Cukier-puder robię sama, więc od tego zaczynam. Szklanka cukru i 1 saszetka cukru wanilinowego do młynka i mielimy razem.

Mąkę wysypujemy na blat, robimy „górkę” i wbijamy żółtka na środek, dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy na gładko. Zostawiamy na 2 godziny lub więcej do „odpoczęcia”.

2 kostki smalcu roztapiamy na głębokiej patelni. Ciasto rozwałkowujemy w maszynce lub wałkiem na bardzo cienki, następnie tzw. radełkiem do ciasta dzielimy na paseczki – ok 2 cm x 10 cm, z 2 cm dziurką na środku. Przewlekamy jeden koniec przez dziurkę, by stworzyć charakterystyczny kształt. Uwaga – tłuszcz do smażenia musi być bardzo gorący. Warto urwać mały kawałek ciasta i wrzucić na próbę – powinno natychmiast wypływać i od razu łapać kolor.

Smażenie faworków

Smażmy faworki na złoto – po kilka na raz, nie za dużo, by nie ochłodzić za bardzo tłuszczu. Obracamy je, np. przy pomocy 2 widelców, uważając, by się nie poparzyć. Z czasem dodajemy po pół kostki smalcu (za każdym razem czekamy aż całość się znów rozgrzeje). Faworki wyławiamy na blachę, wyłożoną ręcznikami papierowymi, by zbierały nadmiar tłuszczu. Posypujemy przez sitko cukrem-pudrem i zdejmujemy z blachy, np. na talerz.

Ciasto na faworki musi być cieniutkie
Radełko zapewni karbowane brzegi
Ja się wspomagam maszynką do makaronu



Faworki
Faworki
Faworki
Faworki
Faworek
Faworki

6 Comments Add yours

  1. Abdul Khan pisze:

    I have to thank you for
    the efforts you’ve put in writing this blog.
    I am hoping to check out
    the same high-grade blog posts by you
    in the future as well. In fact, your creative writing
    abilities has motivated me to get my very own blog now

  2. At this time I am ready
    to do my breakfast, after having my breakfast coming over again to read more
    news.

    Here is my page – Jennifer Conway

  3. Wasim Butt pisze:

    Every weekend i used to visit this site, for the
    reason that i want enjoyment, for the
    reason that this this website conations genuinely good funny
    material too.

  4. Actually when someone doesn’t be aware of afterward its up to other people that they will assist, so here
    it takes place.

  5. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
    good.
    I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already
    Cheers!

  6. Barry Ley pisze:

    Pretty nice post. I just stumbled
    upon your blog and wished to say
    that I have really enjoyed browsing your blog
    posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I’m hoping
    you write once more soon!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *