Kocham gnocchi! Absolutnie uwielbiam je w każdej wersji, z każdym sosem! Polecam robić domowe gnocchi, bo to super szybkie i super proste. Tutaj świetny przepis na charakterne gnocchi bez jajek, za to z gorgonzolą, gruszką, tłuczonym pieprzem i, jeśli ktoś lubi mięso, z kurczakiem. Ale w wersji bezmięsnej też się sprawdzi!
Przepis na domowe gnocchi z pysznym sosem
Składniki:
Ok. pół kilograma ziemniaków
Mąka pszenna
Sól
Pieprz (młotkowany!)
Ok. 100-150 g gorgonzoli
1 gruszka
Pierś z kurczaka (ok. 300-350 g)
1 szalotka
Ok. 100-150 g śmietany 12%
Oliwa z oliwek
Jak zrobić gnocchi?
Najpierw gnocchi – obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy stopniowo mąki i zagniatamy. Mąki dajemy mniej-więcej 1/3 część ziemniaków. Gdy ciasto stanie się jednolite, na podsypanej mąką desce rolujemy wałeczki z ciasta, tniemy na kawałki i lepimy dowolne kształty. Można zostawić proste – pocięte kawałki, ale warto zrobić rowki, np. przy pomocy widelca, by sos lepiej otulił kluseczki.
Doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę z odrobiną oliwy, wrzucamy po garstce gnocchi (nie za dużo na raz!) i wyławiamy cedzakową łyżką gdy wypłyną na powierzchnię – wtedy są gotowe. Gotujemy je partiami i wyrzucamy na durszlak, by odciekł nadmiar wody. Ważne, by pilnować, żeby kluseczki się nie posklejały.
Sos z gruszką, kurczakiem i gorgonzolą
Teraz sos – kurczaka, o ile go używamy, kroimy w nie za dużą kostkę, ok 1,5 cm. Gruszkę kroimy w małą kosteczkę (nieco mniejsze niż 1 cm), szalotkę w piórka. Pieprz młotkujemy w moździerzu.
Na patelni rozgrzewamy ok 1,5-2 łyżki oliwy. Wrzucamy kurczaka i doprawiamy mocno solą i pieprzem. Jeśli robimy wersję bez mięsa, zaczynamy od szalotki, jeśli używamy kurczaka – kiedy się zrumieni na mocno złoty kolor, przekręcamy kawałki na druga stronę i dodajemy szalotkę. Gdy cebulka zacznie się rozbić złota, dodajemy pokrojoną lub porwaną w kawałki gorgonzole (ok 100 g) i mieszamy, aż się rozpuści. Dorzucamy 2 łyżki śmietany i mieszamy dokładnie, aż całość stworzy sos. Jeżeli wyjdzie go za mało, dodajemy jeszcze 50 g gorgonzoli i kolejne 2 łyżki śmietany. Pod koniec dorzucamy gruszkę, mieszamy i po ok. 2 minutach wrzucamy na patelnię gnocchi. Mieszamy całość i na talerzu doprawiamy jeszcze świeżym pieprzem.
Inny przepis, na gnocchi z jajkiem, znajdziecie TUTAJ i na poniższym wideo. Prawdziwe włoskie Donny ponoć jednak robią kluseczki bez jajka, jedynie z ziemniaków i mąki. Potwierdzam – wychodzą idealnie w obu wersjach.