
Ah, uwielbiam Halloumi!Zakochałam się w tym słonym, skrzypiącym na zębach serze podczas wakacji na Cyprze – to tam spróbowałam go po raz pierwszy i nigdy już nie wyszedł z mojej głowy. Świetnie współgra z delikatną, słodką cukinią i słonym boczkiem. Biały sos to świetne dopełnienie, które łączy go w idealną całość z makaronem. Bardzo polecam, bo to szybka i prosta rzecz, a przy okazji super odmiana od klasycznych, mięsnych sosów.
Na niektórych zdjęciach cukinia jest pozbawiona skóry – to dlatego, że wykorzystałam pozostałe części cukinii po robieniu roladek (przepis TUTAJ), do których nadaje się tylko część ze skórą. Połączenie tych przepisów do świetny sposób na zero waste 🙂 u mnie w kuchni nic się nie marnuje!
Przepis na makaron z halloumi, boczkiem i cukinią
Składniki:
1 cukinia
1 cebula
Kilka plasterków wędzonego boczku lub pancetty
1 kostka halloumi
Chilli w płatkach
Sól, pieprz
Makaron, np. penne
Śmietana 12% lub 18%
Oliwa z oliwek
Cukinię kroimy w małą kostkę. cebulę i boczek również. Ser halloumi kroimy w większą kostkę, takie podłużne kawałki ok 2 cm. Ser trzeba usmażyć najpierw – oddzielnie. Smażymy go na minimalnej ilości oliwy aż stanie się brązowy z 2 stron, zrzucamy na ręcznik papierowy i odstawiamy na bok. Na patelni smażmy na oliwie cebulę i boczek z dużą szczyptą chilli. kiedy zacznie przybierać złoty kolor, dorzucamy cukinię i małą szczyptę soli. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ser. Po 2 minutach dodajemy stopniowo śmietanę, aż powstanie sos.
Pod koniec dodajemy ugotowany al dente makaron z odrobiną wody z gotowania (2-3 łyżki). Mieszamy aż powstanie pyszna, kremowa rozkosz. Już na talerzu doprawiamy solą i pieprzem do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Składnikami oczywiście można się dowolnie bawić – boczek zamienić na guanciale, szynkę parmeńską, lub całkowicie zrezygnować z mięsa. Do cukinii może śmiało dołączyć np. zielony groszek.











