Dań przy których nie trzeba stać przy kuchni ciąg dalszy. Jako że lato wreszcie przybyło do Polski, na bok odchodzą gulasze, schabowe i wszelakie mięsiwa w sosach, za to do przodu lekkie pasty, warzywa, zioła i owoce morza. To danie, które możecie śmiało podawać jako wykwintne, robi się dokładnie 15 minut. A smakuje jak z dobrej, włoskiej restauracji – trust me!
Przepis na czarny makaron z krwetkami
Składniki:
10-12 dużych, surowych krewetek (szarych – rozmrożonych)
2 duże pomidory
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka masła
Kilka liści bazylii
Pół szklanki białego wina (półwytrawne)
Szczypta chilli w płatkach
Sól
Ok. 250g czarnego makaronu z sepią (użyłam spaghetti)
Makaron i krwetki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki obieramy, czosnek zgniatamy bokiem noża i kroimy na mniejsze kawałki, pomidory w sporą kostkę (najlepiej na talerzu lub misce, żeby sos nie uciekł).
Patelnia i oliwa
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, szczyptę soli i chilli. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty (aż zmienią kolor na różowy). Podlewamy winem i szybko odparowujemy alkohol na dużym ogniu.
Do krewetek dodajemy pomidory i łyżeczkę masła, mieszamy wszystko. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, mieszamy chwilę by pozbyć się nadmiaru wody i na koniec dorzucamy kilka podartych liści bazylii. W razie potrzeby solimy. I już! 15 minut, dosłownie.