Sushi – ?oso? teriyaki i krewetki

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114184.jpg

Nie b?d? ?ciemnia? – to nie jest ?atwe danie w 10 minut. Niemniej – naprawd? da si? zrobi? zajebiste sushi w domu. Jedyne czego potrzebujecie, poza sk?adnikami, to czas. Trzeba przygotowa? ka?dy element oddzielnie. Jest z tym troch? roboty i ba?aganu, ale uwierzcie mi – warto!

Sk?adniki na sushi

Na wst?pie kilka s?w o sk?adnikach – nie jest tak, ?e ci??ko je dosta?. Taka wersja basic, ktr? tu opisuj?, tak naprawd? opiera si? na sk?adnikach dost?pnych w wi?kszo?ci marketw. Tak wi?c wk?ad – ryba, krewetki, ogrek, awokado, paluszki krabowe – wszystko dostaniecie w ka?dym sklepie bez problemu. Serek i majonez oczywi?cie rwnie?. Pozosta?e – typowe dla sushi sk?adniki: ocet ry?owy, sos sojowy, maty nori, ry?, imbir, wasabi – tak?e s? dost?pne w wi?kszych marketach, ale tu przestrzegam – s? w marketach drogie i nie zawsze najlepszej jako?ci. Ja osobi?cie, jako ?e robi? sushi du?o i cz?sto, zamawiam online ze sklepu NOBI. Warto jednak zakr?ci? si? w google, bo mo?e blisko was akurat jest sklep z azjatyckim jedzeniem? Sk?adniki dobrej jako?ci kupicie te? np. przy placu Szembeka na Grochowie, czy w sieci kuchni ?wiata. Wyjdzie taniej ni? ma?e marketowe paczuszki w du?ych cenach, ale wci?? sporo dro?ej ni? online. Online warto zamwi? wi?cej, ale te akurat sk?adniki – ocet, sos sojowy, ry? i maty – mog? d?ugo le?e? i nie psuj? si?, wi?c warto.

Czego trzeba by zrobi? sushi w domu?

Z rzeczy koniecznych – potrzebujecie jeszcze maty do skr?cania rolek, ktr? mo?na kupi? we wszystkich wy?ej wymienionych miejscach. Podobnie pa?eczki itp.

Poni?ej stara?am si? sfotografowa? wszystkie produkty ktrych u?ywam, przyzwyczai?am si? ju? do tych konkretnych i inne mi nie le??, ale oczywi?cie ka?dy ma swoje smaki i preferencje, wi?c nie twierdz? ?e moja racja jest najmojsza 🙂 ale dla pocz?tkuj?cych mo?e pos?u?y? za drogowskaz.

Sushi ktre tu opisuj? – krewetki i ?oso? – jest naj?atwiejsze pod wzgl?dem sk?adnikw – dostaniecie ?ososia praktycznie wsz?dzie. Przy kolejnej notce postaram si? pokaza? kilka innych rodzajw ktre ch?tnie robi? – u?ywam mi?dzy innymi marynowanej tykwy i rzepy, dost?pnych w sklepach azjatyckich i z kuchniami ?wiata, tu?czyka, sa?aty czy mango. Tutaj jednak chcia?am opisa? najbardziej podstawow? wersj?, od ktrej nale?a?oby zacz??.

Sk?adniki (8 rolek):
Maty Nori (polecam GOLD)
Ry? do sushi (du?y kubek)
Majonez (#teamwiniary)
Serek Philadelfia (lub KIRI)
10-12 krewetek (surowe, szare)
Paluszki krabowe
Ogrek d?ugi
Avocado
?oso? Teriyaki z tego przepisu
Imbir (ok 1-2 cm kawa?ek)
Sos sojowy (Kikkoman jest najlepszy)
Sok z po?owy limonki|
Olej ry?owy (lub sezamowy)
Ocet ry?owy
Sl, cukier

Opcjonalnie:
Marynowana tykwa lub rzepa
Sa?ata

Do podania:
Marynowany imbir
Wasabi

Ry? do sushi

Pierwsza sprawa – zasadniczo, w mojej ocenie, jedyna naprawd? trudna do zrobienia, to ry?. U mnie zwykle ten obowi?zek spada na lubego, bo ma do tego lepszy dryg. Przygotowujemy go zgodnie z opisem na opakowaniu, a wi?c najpierw kilkukrotnie p?uczemy. P?ukanie robimy w ch?odnej wodzie i a? woda przestanie by? bia?a (5-6 razy). Do mokrego ry?u wlewamy wod?. Na 1 kubek ry?u wlewamy oko?o 1,5 kubka wody. Stawiamy na gaz bez pokrywki, na ma?ym palniku, ale odkr?conym na maksa. Kiedy zacznie wrze?, skr?camy ogie? na minimum i przykrywamy. Tak na ma?ym ogniu gotujemy 10 minut. Wy??czamy ogie?, mieszamy drewnian? ?opatk? i prbujemy. Jak jest dobry, to jest dobry. Jak za twardy, to przykrywamy i bez stawiania na ogniu czekamy jeszcze 10 minut. Sam dojdzie.

Zalewa do ry?u

W ma?ym rondelku grzejemy oko?o 80-100 ml octu ry?owego, w ktrym rozpuszczamy czubat? ?y?k? cukru, p?ask? ?y?k? soli. Podgrzewamy a? wszystko si? rozpu?ci. Wlewamy do ry?u i mieszamy. Proponuj? wlewa? po trochu, miesza? i prbowa?, ?eby doj?? do smaku ktry nam pasuje. Odstawiamy do ostygni?cia. Ziarenka powinny by? dogotowane, ale nie rozgotowane. Ca?o?? lekko kleista, ale nie jak papka.

Krewetki

Rozmro?one, oczyszczone krewetki bez pancerzykw zalewamy w misce marynat? – 4 ?y?ki sosu sojowego, sok z po?owy limonki (lub cytryny), ?y?eczka miodu (lub br?zowego cukru), 1 cm startego lub posiekanego imbiru, szczypta chilli.

Ogrek, awokado i inne sk?adniki

Ogrek dok?adnie myjemy, kroimy na p? w poprzek, a nast?pnie na p? wzd?u?. Odcinamy wi?kszo?? mi?kkiego ?rodka, pozosta?y mi??sz ze skr? kroimy w cienkie paski. To samo z drug? po?wk?. Awokado obieramy, wyjmujemy pestk? i kroimy na cienkie paski, mo?liwie zbli?one do ogrka. Paluszki krabowe rozdrabniamy w palcach na cienkie paseczki (jak na zdj?ciach poni?ej). ?ososia dok?adnie sprawdzamy pod k?tem o?ci. Krewetki sma?ymy na oleju ry?owym lub sezamowym, studzimy.

Skr?canie rolek sushi

Kiedy wszystko jest wystudzone i pi?knie przygotowane, przechodzimy do roboty. Na macie to skr?cania (u?o?onej g?adkim do gry) k?adziemy NORI, b?yszcz?cym na zewn?trz i tak, ?eby mikro naci?cia by?y pionowo. Pomagaj? p?niej w krojeniu na kawa?ki. Na macie delikatnie rozprowadzamy ry?, palcami lub widelcem, tak ?eby cieniutk? warstw? pokry? nori od samego do?u, to momentu ok 1 cm od gry – tu zostawiamy puste pole do klejenia. Boki te? „doci?gamy” pokryciem z ry?u jak najdok?adniej. Oczywi?cie nie musi to by? gruba warstwa – tak przez ktr? nie wida? glonw. Wr?cz przeciwnie – ja proponuj? nie za du?o ry?u, za to du?o sk?adnikw.

Nast?pnie uk?adamy sk?adniki oko?o 2 cm od do?u – w zasadniczo dowolnych konfiguracjach, ale – najpierw dajemy serek LUB majonez. P?niej ju? raczej dowolnie – moje propozycje to majonez-?oso?-ogrek, serek-krewetka-awokado, awokado-ogrek-paluszki krabowe. Ale serio, wszystko co lubicie jest ok. Cz?sto daj? te? marynowan? rzep? lub tykw?, ktre kupicie w kuchniach ?wiata czy azjatyckich sklepach, albo np. kawa?ki mango – ktre super pasuj? do krewetek. mo?na te? u?y? sa?aty, sma?onych boczniakw, odrobiny sosu teriyaki do ryby. Oglnie – wolna amerykanka. Je?li macie zaufane ?rd?o ryby, ktra na 100% jest ?wie?a, mo?ecie te? u?y? surowego ?ososia lub tu?czyka.

Ca?y proces stara?am si? mo?liwie dok?adnie udokumentowa? na zdj?ciach. Mam nadziej?, ?e pomog?. Zasadniczo – gdy ju? u?o?ymy to, co lubimy, zaczynamy zwijanie (razem z drewnian? mat?) od do?u, ?ciskaj?c mo?liwie dok?adnie i ciasno, a? do brzegu. Pozostawione wcze?niej wolne miejsce na grze smarujemy palcem ciep?? wod? – wtedy wszystko powinno si? ?adnie sklei?. Gotowe rolki odk?adamy na desk?, a kiedy sko?czymy kr?ci? 0 zaczynamy kroi?, w kolejno?ci od pierwszego ktry skr?cili?my. Kawa?ki powinny mie? ok 1 cm grubo?ci.

Dodatki do sushi

Je?li u?ywamy wasabi w proszku, mieszamy je z wod? na past? o ulubionej konsystencji. Do ca?o?ci podajemy sos sojowy i marynowany imbir. Oczywi?cie jest z tym troch? roboty, a z pewno?ci? sporo zajmuje to czasu, ale domowe sushi jest pyszne, tanie i na pewno zrobi dobre wra?enie na znajomych, rodzinie czy potencjalnej randce. Np. moi rodzice zawsze kiedy do mnie dzwoni?, w trzecim mniej-wi?cej zdaniu pytaj?, czy przypadkiem nie robimy sushi, bo s? w okolicy (np. u siebie w chacie). Polecam!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114148.jpg
Teriyaki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114146.jpg
Krewetki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114151.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114165.jpg
?ososia niestety troch? za d?ugo zostawi?am w piecu, za to w sushi si? sprawdzi? zupe?nie doskonale
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114162.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114164.jpg
Na koniec wlewam na patelni? zalew?, wtedy wychodz? jakby w glazurze. Na samo wspomnienie si? ?lini?!
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114169.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114166.jpg
Stanowisko pracy




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114170.jpg
Majonez, krewetka, marynowana tykwa, paluszki krabowe, ogrek
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114171.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114181.jpg
?oso?, sos teriyaki, paluszek krabowy, serek, avocado
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114176.jpg
majonez, teriyaki, tykwa, krewetka, avocado
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114180.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114172.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114174.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114175.jpg
ciasno zwijamy i ?ciskamy mat?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114180.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114178.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114187.jpg
Troch? mnie ponios?o – to obiad na 2 dni lub 4 osoby
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114186.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114195.jpg

Wasabi, sos sojowy, imbir marynowany, teriyaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *