Domowe pesto bazyliowe. Sprbujesz mojego, nie tkniesz kupnego

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064615.jpg

Ha! To jest rym na wst?pie. Mia?am dzi? robi? pizz?, ale jako, ?e na dworze jest jakie? 400 stopni, uzna?am, ?e jednak sp?dzanie p? dnia przy piecu rozgrzanym do 300 stopni to ?redniawy pomys?. Co wi?c jest fajnym, lekkim, zielonym daniem na lato? No oczywi?cie ?e pesto. Robi si? 5 minut, nie trzeba sta? przy garach, wychodzi zawsze. No i wszystkie sk?adniki mam zawsze w domu.

Przepis na domowe pesto bazyliowe

Sk?adniki:
Bazylia (tak? standardow?, marketow? miar? – 1 doniczka)
2 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek dobrej jako?ci (ok 3 ?y?ki)
2 ?y?ki startego sera – parmezan, grana padano lub dziurgas
Gar?? orzechw nerkowca
Szypta soli
Ulubiony makaron (mo?e by? bezglutenowy)

To b?dzie chyba jeden z najkrtszych przepisw w historii tego bloga – do blendera wrzucamy wszystkie sk?adniki i blendujemy. I tyle 😀 Je?li wyjdzie za suche, podlewamy jeszcze odrobin? oliwy, podajemy z makaronem al dente.

Naprawd? serdecznie namawiam do rezygnacji z przetworzonej ?ywno?ci. Kupne produkty typu pesto nie maj? z pesto wiele wsplnego – zerknijcie na sk?ad – znajdziecie tam cukier, sl, olej, ziemniaki, m?k?, r?nego rodzaju zape?niacze. To nie jest dobre, nie jest zdrowe dla nikogo. Zrobienie pesto w domu zajmuje 5 minut, nie znajdziecie tu ?adnych ?wi?stw, wiecie co jecie po prostu.

Domowe pesto – lepsze ni? ze s?oika!

Do tego domowe pesto jest o wiele mniej tucz?ce, zdrowsze i ta?sze! W pesto sklepowym prawdziwych sk?adnikw w?oskich – dobrej oliwy, parmezanu czy orzechw piniowych jest tyle co kot nap?aka?! Zwykle to inny ser z dodatkiem odrobiny parmezanu, olej z dodatkiem odrobiny oliwy i orzechy nerkowca z jakim? promilem piniowych, ktre s? bardzo drogie. Nie dajcie si? robi? w konia. Popatrzcie cho?by na kolor! Widzieli?cie w sklepie takie zielone pesto? Oczywiste, ?e nie, bo musi by? przygotowane do stania nawet kilka lat na p?kach sklepowych.

Takie domowe, w s?oiku, zalane z gry oliw?, mo?e posta? w lodwce nawet tydzie?.

Polecam te? domowe pesto czerwone, oraz pyszne domowe pesto z rukoli.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114133.jpg
Moja bazylia ju? dawno przekroczy?a wymiary marketowe 😀
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064603.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064605.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064606.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064607.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064609.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064611.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064612.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064613.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064614.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064615.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064617.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6064616.jpg




4 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *