Domowy smalec – kto z nas za nim nie t?skni? Te sklepowe bywaj? lepsze i gorsze, ale ?aden nie umywa si? do tego. Wielk? zalet? jest te? to, ?e robi si? go naj?atwiej na ?wiecie – w?a?ciwie robi si? sam. Do tego jest to ultra tania opcja! Smalcu mo?na potem u?y? na kanapk?, pod pierogi lub do usma?enia schabowych. Idealny!
Sk?adniki:
Podgardle wieprzowe (ok. 300 g na ma?y s?oik)
Sl
Kroimy podgardle w kawa?ki 1,5 x 1 cm, wrzucamy na patelni? z du?? szczypt? soli. Na ?rednim ogniu, powoli, wytapiamy do momentu, a? zrobi? si? lekko (!) br?zowe, potem wy??czamy gaz i szybko studzimy patelni? – najlepiej na zimnym balkonie. Wa?ne by przerwa? sma?enie, inaczej skwarki si? przypal? i b?d? gorzkie. Je?li chcemy doda? np. cebulk?, to pod sam koniec, gdy skwarki b?d? ju? mocno z?ote.
Kiedy patelnia si? wystudzi, przelewamy t?uszcz do s?oiczka i przek?adamy skwarki. Je?li podgardle b?dzie mia?o du?o „ciemnych” cz??ci, czyli czystego mi?sa, a mniej t?uszczu, skwarek mo?e wyj?? wi?cej, ni? si? zmie?ci do s?oiczka. Moja rada: zjedzcie je jak cukierki 😀
Tak przygotowany smalec ze skwarkami ?wietnie si? nada do odsma?ania pierogw czy na kanapki – bardzo polecam! Prosty, bez ?adnych dodatkw, chemii itp.
Ja pier…tego szuka?em,thx..))