Wieprzowina w brokułowym sosie z gorgonzoli

Wieprzowina w brokułowym sosie z gorgonzoli

Wieprzowina i brokułowy sos z gorgonzolą oraz dużą ilością czosnku to świetne połączenie. Warzywa, kremowy i serowy sos który je łączy, soczyste mięso – czego chcieć więcej? W przepisie możecie użyć dowolnego mięsa – sprawdzi się świetnie z wieprzowiną, kurczakiem czy indykiem.

Składniki:
Ok. 300 g mięsa wieprzowego (użyłam pół na pół polędwiczki i schabu bez kości, można użyć jednej z tych rzeczy)
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
Pół brokuła
Pół marchewki
Śmietana 12% (ok 200 g)
Ok. 100 g gorgonzoli
Pół łyżeczki estragonu
2 duże szczypty chilli
Sól
Oliwa z oliwek
Masło
Ok. 1/3 szklanki startego, twardego sera (typu parmezan)
Makaron (ok. 250 g, użyłam Tortiglioni, Penne też się nada)

Mięso kroimy w cieniutkie plasterki (nie grubsze niż 0,5 cm) i kawałki – ok. 4 cm. Brokuł rozbieramy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka, marchewkę w drobną kostkę. Czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i cebulę, chilli i 2 szczypty soli. Smażmy aż zacznie zmieniać kolor na słoty – odsuwamy na boki i na środek wrzucamy mięso. Smażmy aż z jednej strony złapie złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i dorzucamy na patelnię estragon i czosnek. Smażymy aż mięso się zetnie z drugiej strony. W międzyczasie do wrzącej, osolonej wody wrzucamy brokuły. Po 3-4 minutach wyławiamy brokuły i razem z pokrojonym w kostkę serem gorgonzola wrzucamy na patelnię. Do wody po brokułach wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem, al dente.

Na patelnię dodajemy śmietanę i łyżeczkę masła. Mieszamy dokładnie i gotujemy. Dodajemy makaron z odrobiną wody z gotowania i startym serem, mieszamy i gotujemy aż całość stanie się pyszną potrawką – jakieś 2 minuty. Na koniec doprawiamy solą do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Polędwiczka, marchew, cebula, czosnek i brokuły
Brokuły
Schab
Wieprzowina doprawiona estragonem
Wieprzowina w sosie brokułowym z gorgonzolą
Wieprzowina w sosie brokułowym z gorgonzolą
Patelnia musi być duża i głęboka, bo to mnóstwo jedzenia do wymieszania 🙂
Makaron, lekko twardy, dochodzi na patelni razem z sosem
Wieprzowina w brokułowym sosie z gorgonzoli
Wieprzowina w sosie brokułowym z gorgonzolą
Wieprzowina w sosie brokułowym z gorgonzolą
Wieprzowina w sosie brokułowym z gorgonzolą
Uwielbiam ten makron – grube rurki świetnie pasują do serowego sosu!
Wieprzowina w brokułowym sosie z gorgonzoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *