Wieprzowina i broku?owy sos z gorgonzol? oraz du?? ilo?ci? czosnku to ?wietne po??czenie. Warzywa, kremowy i serowy sos ktry je ??czy, soczyste mi?so – czego chcie? wi?cej? W przepisie mo?ecie u?y? dowolnego mi?sa – sprawdzi si? ?wietnie z wieprzowin?, kurczakiem czy indykiem.
Przepis na wieprzowin? z broku?em
Sk?adniki:
Ok. 300 g mi?sa wieprzowego (u?y?am p? na p? pol?dwiczki i schabu bez ko?ci, mo?na u?y? jednej z tych rzeczy)
1 cebula
3-4 z?bki czosnku
P? broku?a
P? marchewki
?mietana 12% (ok 200 g)
Ok. 100 g gorgonzoli
P? ?y?eczki estragonu
2 du?e szczypty chilli
Sl
Oliwa z oliwek
Mas?o
Ok. 1/3 szklanki startego, twardego sera (typu parmezan)
Makaron (ok. 250 g, u?y?am Tortiglioni, Penne te? si? nada)
Mi?so kroimy w cieniutkie plasterki (nie grubsze ni? 0,5 cm) i kawa?ki – ok. 4 cm. Broku? rozbieramy na ma?e r?yczki, cebul? kroimy w pirka, marchewk? w drobn? kostk?. Czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy dwie ?y?ki oliwy, wrzucamy marchewk? i cebul?, chilli i 2 szczypty soli. Sma?my a? zacznie zmienia? kolor na s?oty – odsuwamy na boki i na ?rodek wrzucamy mi?so.
Podsma?amy a? z jednej strony z?apie z?oty kolor, przek?adamy na drug? stron? i dorzucamy na patelni? estragon i czosnek. Mi?so sma?ymy a? si? zetnie z drugiej strony. W mi?dzyczasie do wrz?cej, osolonej wody wrzucamy broku?y. Po 3-4 minutach wy?awiamy broku?y i razem z pokrojonym w kostk? serem gorgonzola wrzucamy na patelni?. Do wody po broku?ach wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem, al dente.
Dodajemy ?mietan? i ?y?eczk? mas?a. Mieszamy dok?adnie i gotujemy. Dodajemy makaron z odrobin? wody z gotowania i startym serem, mieszamy i gotujemy a? ca?o?? stanie si? pyszn? potrawk? – jakie? 2 minuty. Na koniec doprawiamy sol? do smaku, je?li jest taka potrzeba.