Makaron z chorizo – pikantny, szybki i banalny. Ogień!

Makron z chorizo

Uwielbiam makaron z chorizo – to jedna z moich ulubionych rzeczy do jedzenia. Zawsze to świetny sposób na “wyczyszczenie” lodówki, bo można do tego dania wrzucić niemal wszystko. Makaron z chorizo i całą resztą dobroci zwykle wjeżdża u mnie na kolację pod koniec tygodnia i świetnie się sprawdza zwłaszcza, kiedy nie mam czasu, jestem zmęczona po pracy itp. dlatego, że zrobienie tego zajmuje dosłownie tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Czyli jakieś 10 minut. I love it!

Składniki:
Ok. 10 cm kawałek chorizo
1 mała, czerwona papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Ok. 150 g passaty pomidorowej
1 gałązka selera naciowego
Suszone oregano, bazylia i tymianek
Chilli w płatkach
Oliwa z oliwek
Sól
Ulubiony makaron – np. świderki
Ulubiony twardy ser dojrzewający

Selera kroimy w drobną kosteczkę, cebulę w piórka, chorizo w półplasterki, paprykę w kostkę (lub paseczki). Makron gotujemy al dente zgodnie z przepisem.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy selera z dużą szczyptą soli. Po chwili dodajemy cebulę, po pół łyżeczki bazylii i oregano oraz szczyptę tymianku. Do tego dorzucamy dużą szczyptę chilli w płatkach.

Smażymy aż cebula zacznie przybierać złoty kolor. Dodajemy chorizo i posiekany czosnek, po ok. 5 minutach paprykę i zalewamy całość passatą. Gotujemy mieszając, następnie dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu (jakieś 3-4 łyżki) i makaron ugotowany al dente. Mieszamy przez 2-3 minuty. Na koniec posypujemy startym serem. Gotowe!

Seler naciowy
Seler naciowy
Chorizo i papryka
Cebula
Makron z chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *