Makaron z chorizo – pikantny, szybki i banalny. Ogie?!

Makron z chorizo

Uwielbiam makaron z chorizo – to jedna z moich ulubionych rzeczy do jedzenia. Zawsze to ?wietny sposb na „wyczyszczenie” lodwki, bo mo?na do tego dania wrzuci? niemal wszystko. Makaron z chorizo i ca?? reszt? dobroci zwykle wje?d?a u mnie na kolacj? pod koniec tygodnia i ?wietnie si? sprawdza zw?aszcza, kiedy nie mam czasu, jestem zm?czona po pracy itp. dlatego, ?e zrobienie tego zajmuje dos?ownie tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Czyli jakie? 10 minut. I love it!

Przepis na makaron z chorizo

Sk?adniki:
Ok. 10 cm kawa?ek chorizo
1 ma?a, czerwona papryka
1 ma?a cebula
2 z?bki czosnku
Ok. 150 g passaty pomidorowej
1 ga??zka selera naciowego
Suszone oregano, bazylia i tymianek
Chilli w p?atkach
Oliwa z oliwek
Sl
Ulubiony makaron – np. ?widerki
Ulubiony twardy ser dojrzewaj?cy

Selera kroimy w drobn? kosteczk?, cebul? w pirka, chorizo w p?plasterki, papryk? w kostk? (lub paseczki). Makron gotujemy al dente zgodnie z przepisem.



Na patelni rozgrzewamy ?y?k? oliwy i wrzucamy selera z du?? szczypt? soli. Po chwili dodajemy cebul?, po p? ?y?eczki bazylii i oregano oraz szczypt? tymianku. Do tego dorzucamy du?? szczypt? chilli w p?atkach.

Sma?ymy a? cebula zacznie przybiera? z?oty kolor. Dodajemy chorizo i posiekany czosnek, po ok. 5 minutach papryk? i zalewamy ca?o?? passat?. Gotujemy mieszaj?c, nast?pnie dodajemy odrobin? wody z gotowania makaronu (jakie? 3-4 ?y?ki) i makaron ugotowany al dente. Mieszamy przez 2-3 minuty. Na koniec posypujemy startym serem. Gotowe!

Seler naciowy
Seler naciowy
Chorizo i papryka
Cebula
Makron z chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *