
Kocham, kocham, kocham owoce morza. Spaghetti z ośmiorniczkami i chorizo to mój ukłon w stronę kuchni hiszpańskiej i portugalskiej, które chętnie łącza wieprzowinę z krewetkami, ośmiornicą czy nawet rybą. To smaki znane też z dobrej paelli czy risotto.
Przepis na makaron spaghetti z ośmiorniczkami
Składniki:
Ok. 10 baby ośmiorniczek
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
Ok. 7 cm kawałek chorizo
Szklanka mrożonego groszku
1 gałązka selera naciowego
Kartonik passaty pomidorowej (ok 150-200 g)
Sól
Chilli w płatkach
Zioła prowansalskie
Oliwa z oliwek
Starty ser (ulubiony twardy, dojrzewający – może być parmezan, Bursztyn, Dziurgas, Grana Padano lub inny podobnego typu)
Makaron spaghetti
Chorizo kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, ośmiorniczki oczyszczamy i kroimy na 2-3 kawałki każdą. Selera kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2 łyżki), wrzucamy selera, dużą szczyptę soli i dwie szczypty płatków chilli.
Po chwili dodajemy cebulę, a kiedy się zeszkli – odsuwamy na boki i wrzucamy chorizo. Kiedy się przyrumieni, na środek wrzucamy ośmiorniczki i czosnek. Smażmy 2-3 minuty, dodajemy groszek, zalewamy passatą i dodajemy zioła prowansalskie (ok pół łyżeczki). Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Makaron gotujemy al dente, nawet minutę krócej niż pokazuje opakowanie – dorzucamy go na patelnię razem z ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Gotujemy całość mieszając 1-2 minuty, na koniec posypujemy startym serem i voila! Gotowe – pyszne, proste danie 🙂

















