Mega prosta sprawa – za to jaka pyszna! Pieczarki z grilla s? idealne zarwno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mi?s. Je?li t?skno wam za smakiem grilla, ale nie macie mo?liwo?ci z niego korzysta?, mo?ecie to zrobi? w piekarniku z opcj? grill lub termoobiegiem 🙂
Sk?adniki:
Pieczarki – du?e
Ser ??ty (np. gouda)
Chuda szynka (kilka plastrw)
S?odka papryka
Sl
Bazylia
Oregano
Pieczarki dok?adnie myjemy i wycinamy ogonki, ktre kroimy w drobn? kostk?. W tak? sam? kostk? kroimy ??ty ser i szynk?. Je?li chodzi o proporcje – ser i szynka p? na p?, ogonki pieczarek ok. 1/4 farszu. Pozosta?e mo?emy zu?y? np. kolejnego dnia do jajecznicy czy zapiekanek. Pokrojone sk?adniki farszu mieszamy i doprawiamy sol?, s?odk? papryk?, oregano i bazyli?. Nak?adamy ?y?eczk? do pieczarek – jak najwi?cej uda si? zmie?ci?.
Je?li zamiast grilla u?ywamy domowego piekarnika – umieszczamy pieczarki na kratce, na folii aluminiowej. Na tradycyjnym grillu umieszczamy je bezpo?rednio na ruszcie. W obu wypadkach pieczemy a? ser si? rozpu?ci i po??czy farsz w ca?o??.