
Mega prosta sprawa – za to jaka pyszna! Pieczarki z grilla są idealne zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięs. Jeśli tęskno wam za smakiem grilla, ale nie macie możliwości z niego korzystać, możecie to zrobić w piekarniku z opcją grill lub termoobiegiem 🙂
Składniki:
Pieczarki – duże
Ser żółty (np. gouda)
Chuda szynka (kilka plastrów)
Słodka papryka
Sól
Bazylia
Oregano
Pieczarki dokładnie myjemy i wycinamy ogonki, które kroimy w drobną kostkę. W taką samą kostkę kroimy żółty ser i szynkę. Jeśli chodzi o proporcje – ser i szynka pół na pół, ogonki pieczarek ok. 1/4 farszu. Pozostałe możemy zużyć np. kolejnego dnia do jajecznicy czy zapiekanek. Pokrojone składniki farszu mieszamy i doprawiamy solą, słodką papryką, oregano i bazylią. Nakładamy łyżeczką do pieczarek – jak najwięcej uda się zmieścić.
Jeśli zamiast grilla używamy domowego piekarnika – umieszczamy pieczarki na kratce, na folii aluminiowej. Na tradycyjnym grillu umieszczamy je bezpośrednio na ruszcie. W obu wypadkach pieczemy aż ser się rozpuści i połączy farsz w całość.































