
Absolutnie idealne comfort food, sycące I poprawiające humor, oczywiście nieco kaloryczne, ale czymże jest życie bez odrobiny przyjemności?
Składniki:
Ok. szklanka mrożonego groszku
10-15 plastrów wędzonego boczku
Serek mascarpone 200 g
Makaron spaghetti
Chilli w płatkach
1-2 ząbki czosnku
Mała cebula
10 pomidorków koktajlowych
Ser twardy (użyłam grana padano)
Masło
Oliwa z oliwek
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i szczyptę chilli. Smażymy aż zacznie przybierać złoto-brązowy kolor. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek (oraz odrobinę oliwy, jeśli jest taka potrzeba) i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy na patelnię mrożony groszek, dokładnie mieszamy i zostawiamy na minimalnym ogniu pod przykryciem na 3-5 minut, aż groszek zmięknie i wypuści trochę wody.
Po tym czasie dodajemy mascarpone, 2-3 łyżki wody z makaronu i mieszamy aż stworzy jednolity sos. Dorzucamy pokrojone w połówki pomidorki i mieszamy. Makaron al dente dodajemy na patelnię, mieszamy i – w razie potrzeby – dodajemy jeszcze odrobinę wody z makaronu. Jest pełna pysznego glutenu <3 Na koniec posypujemy startym serem i gotowe! Smacznego 🙂






















