Hit sezonu: Cytrynowe risotto ze szparagami i szafranem + jajko w koszulce. Abso-fuckn-lutly fabulous!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9473.jpg

Czasami po prostu trzeba sobie dogodzi?. Ka?dy z nas zas?uguje na odrobin? luksusu, poczucia dopieszczenia i – nie oszukujmy si? – poprawy humoru przez ?arcie. Dla mnie ten dzie? przyszed? w poniedzia?ek 18 maja, pierwszego dnia kiedy rz?d otworzy? bary i restauracje, mj m?? poszed? pierwszy raz od dwch miesi?cy do pracy… a ja zosta?am sama. Z p?czkiem szparagw.

Sk?adniki:
Ma?y p?czek szparagw (lub p? du?ego, kilka sztuk wystarczy)
1 ma?a czerwona cebula (lub szalotka)
P? kubka mro?onego groszku
3 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek
Mas?o (ok 1/3 kostki)
Kubek ry?u do risotto
Sl
Ok. p? litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
140-200 ml bia?ego wina p?wytrawnego
M?otkowany czarny pieprz
P? ?y?eczki kurkumy
Ser (u?y?am grana padano, mo?e by? te? parmezan czy inny podobny)
Cytryna

Opcjonalnie:
Jajko
Sl
?y?ka octu

Opcjonalnie dla mi?so?ercw:
Pojedyncza pier? z kurczaka

Ros? (polecam z TEGO przepisu wegetaria?ski lub z TEGO mi?sny) zagotowujemy i dodajemy 5-6 „patyczkw” szafranu. Na g??bokiej patelni lub w du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia rozgrzewamy ok. 2 ?y?ek oliwy. Wrzucamy posiekan? cebul? i du?? szczypt? soli, sma?ymy ok 2-3 minuty a? si? zeszkli.

Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostk? kurczaka, o ile go u?ywamy.

Dodajemy m?otkowany czarny pieprz, kurkum? i ok 2 ?y?eczki mas?a, po chwili rozgnieciony bokiem no?a i posiekany czosnek (jeden z?bek zostawiamy na p?niej). Mieszamy ca?o?? i wrzucamy ry?. Mieszamy i sma?ymy ry? ok. 1-2 minuty.

Po tym czasie wlewamy wino i na du?ym ogniu odparowujemy alkohol przez ok 3 minuty. Dodajemy zamro?ony groszek, mieszamy. Dodajemy jeszcze ?y?eczk? mas?a i wlewamy po?ow? bulionu z szafranem. Mieszamy wszystko, przykrywamy i zostawiamy na minimalnym ogniu na oko?o 10 minut w ?wi?tym spokoju.

Szparagom odkrajamy „g?wki” i odk?adamy na bok. Z drugiej strony pozbawiamy je twardych, zdrewnia?ych ko?cwek. Ga??zki kroimy pod katem na ma?e kawa?ki (jak na zdj?ciu). Po 10 minutach wlewamy na patelni? reszt? roso?ku <3, kawa?ki szparagw (poza g?wkami) i dodajemy ?y?eczk? mas?a, mieszamy dok?adnie i przykrywamy na kolejne 5 minut. Na koniec dodajmy starty ser, g?wki szparagw, start? drobno skrk? z ca?ej cytryny i sok z po?owy cytryny. Mieszamy dok?adnie i przykrywamy na kolejne 2-3 minuty. Teraz trzeba wyczucia – sprawdzamy czy ry? jest ju? al dente. Je?li jest za twardy, mo?na dola? jeszcze odrobin? wody i zostawi? jeszcze na chwil?. Na koniec solimy i dodajemy pieprz wedle w?asnego smaku.

Uwaga – je?li chcecie naprawd? podkr?ci? danie, to trzeba je wyko?czy? jajkiem w koszulce. Od razu mwi? – podj??am pierwsz? w ?yciu prb? zrobienia tego cuda i od razu wysz?o, wi?c na bank te? dacie rad? 🙂

Wod? trzeba zagotowa? (ok litr), posoli? i doda? ok 1,5 ?y?ki octu. Jajko wbijamy do miseczki lub na talerzyk. Kiedy woda wrze, mieszamy ?y?k? a? stworzy si? w ?rodku „wir” i wrzucamy (z jak najmniejszej wysoko?ci) jajko z miski. Po 3 minutach wyjmujemy sitkiem i gotowe!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9448.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9449.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9450.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9452.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9455.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9456.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9457.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9458.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9459.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9460.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9461.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9462.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9463.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9465.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9466.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9467.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9468.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9471.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9472.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9474.jpg
Wyposa?enie kuchni - sprawd? opinie

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *