Szasz?yki drobiowe to pyszne, nieomal dietetyczne danie weekendowe. Oczywi?cie mo?na je przygotowa? z pieca lub na grillu elektrycznym w domu, ale oczywi?cie jako ?e polski sport narodowy to grillowanie, tak te? i ja do tego podesz?am.
Moi rodzice kochaj? dzia?k? i grilla, a jak wiadomo wszystko z grilla smakuje lepiej, wi?c w mojej rodzinie its some serious shit.
Przepis na szasz?yki z ananasem
Sk?adniki:
Podwjna pier? z kurczaka
2 papryki (najlepiej w r?nych kolorach dla urody)
10-15 ma?ych pieczarek
4 ma?e cebule
?wie?e zio?a – ja u?y?am bazylii i mi?ty
Limonka (mo?na u?y? cytryny)
Sl, br?zowy cukier
Oliwa z oliwek
Pieprz cayenne
Ananas
3 z?bki czosnku
Zalewa do kurczaka
Kurczaka kroimy w du?? kostk? (ok 3 cm), wrzucamy do miski. Wciskamy limonk?, czosnek przez prask?, dajemy du?? szczypt? soli i pieprzu cayenne, polewamy ?y?k? oliwy i odstawiamy na bok, ?eby mi?so przesz?o zalew?.
Najlepiej, ?eby mi?so by?o w zalewie jak najd?u?ej, mo?na nawet je zamacerowa? dzie? wcze?niej. W ka?dym razie nie powinno sp?dzi? mniej ni? p? godziny w tym sosie pe?nym dobroci i smaku.
Pozosta?e sk?adniki sza?ykw
Kroimy papryk? w du?? kostk?, cebulki na ?wiartki. Je?li mamy ma?e pieczarki, mog? zosta? w ca?o?ci. Wi?ksze przekrajamy na p?. Potrzebujemy po?wki ananasa, ktr? obieramy i wykrajamy twardy ?rodek. Po odkrojeniu skry i ?rodka, pozosta?y mi??sz kroimy w du?? kostk?. Kawa?ki ananasa posypujemy lekko br?zowym cukrem.
Nadziewamy wszystkie sk?adniki naprzemiennie na patyczki do szasz?ykw. Je?li u?ywamy drewnianych, polecam wcze?niej namoczy? je w wodzie ?eby si? nie przypala?y.
Grillujemy z ka?dej strony i jemy 🙂 Je?li nie macie dost?pu do grilla zewn?trznego spokojnie mo?na u?y? domowego grilla elektrycznego lub patelni grillowej. Smacznego!