Szaszłyki drobiowe to pyszne, nieomal dietetyczne danie weekendowe. Oczywiście można je przygotować z pieca lub na grillu elektrycznym w domu, ale oczywiście jako że polski sport narodowy to grillowanie, tak też i ja do tego podeszłam.
Moi rodzice kochają działkę i grilla, a jak wiadomo wszystko z grilla smakuje lepiej, więc w mojej rodzinie its some serious shit.
Przepis na szaszłyki z ananasem
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 papryki (najlepiej w różnych kolorach dla urody)
10-15 małych pieczarek
4 małe cebule
Świeże zioła – ja użyłam bazylii i mięty
Limonka (można użyć cytryny)
Sól, brązowy cukier
Oliwa z oliwek
Pieprz cayenne
Ananas
3 ząbki czosnku
Zalewa do kurczaka
Kurczaka kroimy w dużą kostkę (ok 3 cm), wrzucamy do miski. Wciskamy limonkę, czosnek przez praskę, dajemy dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne, polewamy łyżką oliwy i odstawiamy na bok, żeby mięso przeszło zalewą.
Najlepiej, żeby mięso było w zalewie jak najdłużej, można nawet je zamacerować dzień wcześniej. W każdym razie nie powinno spędzić mniej niż pół godziny w tym sosie pełnym dobroci i smaku.
Pozostałe składniki szałyków
Kroimy paprykę w dużą kostkę, cebulki na ćwiartki. Jeśli mamy małe pieczarki, mogą zostać w całości. Większe przekrajamy na pół. Potrzebujemy połówki ananasa, którą obieramy i wykrajamy twardy środek. Po odkrojeniu skóry i środka, pozostały miąższ kroimy w dużą kostkę. Kawałki ananasa posypujemy lekko brązowym cukrem.
Nadziewamy wszystkie składniki naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Jeśli używamy drewnianych, polecam wcześniej namoczyć je w wodzie żeby się nie przypalały.
Grillujemy z każdej strony i jemy 🙂 Jeśli nie macie dostępu do grilla zewnętrznego spokojnie można użyć domowego grilla elektrycznego lub patelni grillowej. Smacznego!