S? takie dni, kiedy cz?owiekowi wszystko leci z r?k, za oknem leje, w ?abce kolejka, pranie nie schnie i w ogle „bardzo zimny maj”. I w?a?nie w takie dni nawet nie zabieram si? za ekwilibrystyk? sztuki kulinarnej, bo wiadomo, ?e si? zwarzy, nie dogotuje, zetnie nie tak, i w ogle klapa. W takie dni lubi? proste dania, ktre poprawiaj? humor – comfort food.
Lubi? jak ten ca?y dom zaczyna ?adnie pachnie?, robi si? cieplej od terkocz?cych garnkw, a na koniec ?aduj? w siebie ostr?, bezpardonow? porcj? ?ywych, niczym nie skr?powanych w?glowodanw. Jak to nie ratuje dnia, to ja ju? nie wiem co… Dlatego polecam ten prosty makaron 🙂
Przepis na makaron z kurczakiem
Sk?adniki:
Makaron kolanka (lub inny dobrze trzymaj?cy g?sty sos)
3 du?e pomidory (lub 2 + passata)
3 z?bki czosnku
1 ma?a cebula
P? papryki czerwonej
P? ostrej papryczki chilli
Mascarpone
Ok. 400g piersi z kurczaka
Oliwa z oliwek
?wie?a bazylia
Sl
Suszony tymianek
Opcjonalnie: czarne oliwki i odrobina sera ple?niowego
Na rozgrzan? oliw? wrzucamy pokrojon? w pirka cebul?, solimy i sma?ymy a? zacznie ?apa? kolor. Wtedy dodajemy zgnieciony w prasce czosnek, posiekane chilli, pokrojon? w drobn? kostk? papryk? i kurczaka, ktrego solimy i posypujemy suszonym tymiankiem.
Makaron
W mi?dzyczasie gotujemy osolon? wod? na makaron. Ja u?y?am takiego jak na zdj?ciu – zakupionego na tzw. „w?oskim” tygodniu w jednym z dyskontw, ale wiecie jak jest z makaronem – nie trzeba si? szczeglnie przywi?zywa? do kszta?tu, o ile jest dobrej jako?ci i ze 100% m?ki durum. Sorry dietetyczki, nie uznaj? gryczanego makaronu, pe?noziarnisty smakuje dla mnie jak tektura. Ale oczywi?cie o gustach si? nie dyskutuje i jak kto? lubi, to ?mia?o.
Kurczak i sos
Gdy kurczak zacznie si? rumieni?, dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy wszystko i przykrywany. Zmniejszamy ogie? i pod przykryciem czekamy a? pomidory si? rozpadn?. Kiedy to nast?pi, dodajemy mascarpone i, je?li u?ywamy, kilka ma?ych kawa?kw sera ple?niowego. Ja doda?am 4 kosteczki wielko?ci oliwek, ?eby podkr?ci? smak.
Makaron na patelni ??czymy z sosem, posypujemy li??mi bazylii i podajemy – opcjonalnie z czarnymi oliwkami.
Danie jest proste, ciep?e, grzej?ce i syc?ce, pikantne i t?uste. Daje wszystko czego oczekuj? od tzw. „comfort food” w deszczowy dzie?. Zdecydowanie poprawia humor!