Pizza domowa – na super cienkim cie?cie

Z pizz? jest troch? jak z roso?em. Ka?dy zasadniczo ma swj przepis i robi po swojemu, natomiast nikt od nowa tutaj nic nie wymy?li. Nie zmienia to faktu, ?e domowa pizza na cienkim cie?cie to jedna z najlepszych rzeczy, jaka mo?e spotka? cz?owieka.

Ka?dy wie, ?e ciasto na pizz? sk?ada si? z m?ki, wody, dro?d?y. Natomiast w r?nych przepisach proporcje si? zmieniaj? w zale?no?ci od kucharza i preferencji. Niektrzy lubi? ciasto bardziej „ameryka?skie”, grube i konkretne, inni – tak jak ja – na mod?? w?osk?, cienkie niemal jak papier.

Dla mnie idea?em pizzy jest neapolita?ska, ktra ma to do siebie, ?e ciasto ma cienkie, a ?rodek mi?kki, piecze si? bardzo krtko i w bardzo wysokiej temperaturze.

Oczywi?cie mojej ukochanej pizzy w domowych warunkach nie dorwnam, bo nie mam wielkiego pieca opalanego drewnem (JESZCZE), ale uwa?am, ?e domow? pizz? mam ju? obcykan? ca?kiem dobrze.

Moja ukochana – z gruszk?. No poezja dos?ownie!

Jak zrobi? pizz? w domu?

Z przepisw w domu korzysta?am kilku, natomiast dopiero po poradach dotycz?cych ciasta od Piotrka Grabarczyka i jego faceta, Kamila, zacz??o mi wychodzi?. Przepis od ch?opakw oczywi?cie pozmienia?am pod siebie, niemniej nale?y im si? ode mnie dozgonna wdzi?czno?? 🙂 Ich dzie?o mo?ecie obczai? TUTAJ.

No dobra, po tym przyd?ugim wst?pie po mojemu: UGNIATANIE CIASTA TOTALNIE MNIE PRZERASTA. Robi?am to kilka razy, ale jestem mega s?abeuszem i moje r?czki s? za s?abe, a to jest serio ci??ka praca (wiem co mwi?, by?am na 2 obozach z Chodakowsk?). Dlatego mj luby, kochaj?cy mnie mi?o?ci? rwnie wielk? i prawdziw?, co pizz?, zakupi? do naszego domostwa tak? oto fantastyczn? maszyn?, bez ktrej aktualnie sobie ?ycia nie wyobra?am:

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 61149484_652264611914484_800626730548068352_n-e1558550499663.jpg

Ok, poza list? sk?adnikw, zaprezentowan? poni?ej, potrzebujecie: piekarnika ktry rozgrzewa si? ponad 270 stopni, blachy i papieru do pieczenia, lub kamienia do pieczenia pizzy.

Przepis na pizz?

Sk?adniki (na 2 pizze):
Ciasto:
25 g dro?d?y
150 ml gor?cej wody (nie wrz?cej!)
250 g + 2 ?y?ki m?ki*
1 ?y?ka oliwy
P?aska ?y?eczka soli
?y?eczka cukru br?zowego

Sos:
2 pomidory
1 ma?a cebula (lub p? du?ej)
2 z?bki czosnku
?y?eczka (p?aska) suszonej bazylii
?y?eczka (p?aska) suszonego oregano
Szczypta zi? prowansalskich, tymianku, suszonego chilli, soli i br?zowego cukru
?y?eczka oliwy

PROPONOWANE Dodatki:
?wierza bazylia
Mozzarella
Parmezan
Chorizo
Szynka parme?ska
Pieczarki
Czerwona papryka
Chilli
Ser ple?niowy blue

Ciasto na pizz?

Dro?d?e rozdrabniamy, wrzucamy do du?ej miski i zalewamy gor?c? wod?. Mieszamy dok?adnie, tak ?eby nie zosta?y ?adne grudki i kawa?ki. Do tego dajemy dwie ?y?ki m?ki i p?ask? ?y?eczk? br?zowego cukru. Ponownie dok?adnie mieszamy, tak, ?eby nie zosta?y ?adne grudki z m?ki. Odstawiamy na 10-15 minut do wyro?ni?cia.

Do miski przesiewamy 250 g m?ki i wsypujemy ?y?eczk? soli. Uwaga – je?li u?ywacie takiej sprytnej maszyny jak ja – m?k? i sl dajcie ju? do misy robota. Po wyro?ni?ciu dro?d?e przelewamy ze wszystkim do m?ki, dodajemy ok. ?y?ki oliwy i zaczynamy mieszanie. Robota z ko?cwk? jak na zdj?ciu powy?ej – z hakiem, nastawiamy najpierw na niskie obroty, a? wymiesza, potem na ?rednie – ?eby ugnit?, a potem znw na niskie. W sumie wszystkiego z 15 minut. R?cznie jest trudniej – trzeba wymiesza? i bardzo dok?adnie (przy u?yciu si?y) zagnie?? ciasto. Powinno by? gumiaste, ale nie lej?ce. Jednolite i spr??yste. Toczymy z niego kul? i wk?adamy do miski, ktr? przykrywamy szmatk? i odstawiamy na co najmniej godzin?.

Piekarnik grzejemy na maxa – bez wzgl?du ile on wynosi. NA MAXA. Musi by? gor?co jak w piekle. Je?li u?ywamy blachy, wyk?adamy na ni? papier do pieczenia.

Sos do pizzy

Sos robiony w?asnor?cznie wymiata, wi?c innego nie uznaj?, zw?aszcza ?e to banalna sprawa. Do rondelka (takiego z dnem do sma?enia) na rozgrzan? oliw? wrzucamy pokrojon? w kostk? cebulk?, zgnieciony czosnek, chilli i wszystkie przyprawy. Sma?ymy chwile po czym dodajemy pokrojone w kostk? pomidory i przykrywamy. „Pyrkamy” na ma?ym ogniu a? pomidory si? rozpadn?. Ca?o?? blendujemy na g?adko i gotowe.

Kiedy piec jest nagrzany na maxa, ciasto przedzielamy na 2 cz??ci. Jedn? z nich na desce oprszonej m?k? przy pomocy r?k rozgniatamy na niewielki okr?g, co? tego typu:

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214428.jpg

Nast?pnie wa?kiem rozwa?kowujemy najcieniej jak si? da, ALE tak ?eby nie przerwa? i ?eby nie zrobi?o si? przezroczyste. 2-3 milimetry grubo?ci. Ja lubi? rozwa?kowywa? je mnij wi?cej na wielko?? i kszta?t blachy, na ktrej piek?, ale oczywi?cie mo?e to by? kszta?t ko?a, elipsy, serca, penisa – co kto lubi.

Pieczenie pizzy

Ciasto ostro?nie przenosimy na blach?. Cienko smarujemy sosem, zostawiamy tyle brzegw, ile lubimy – ja np. minimum, czyli ok 1 cm. Je?li u?ywamy mozzarelli twardszej, startej na tarce, posypujemy sos i k?adziemy na ni? dowolne sk?adniki (np. pieczarki i szynk? parme?sk?, chorizo i bazyli?). Je?li u?ywam delikatniejszej mozzarelli w kulkach, k?ad? j? pomi?dzy sk?adnikami.

Ca?o?? posypuj? startym parmezanem (mo?e by? grana padano lub swojski Dziurgas) i do pieca na ?rodkowy poziom. W piecu powinno by? jak w piekle, a ciasto jest cieniutkie, wi?c piecze si? DOS?OWNIE kilka minut. Oko?o 7. Ale pami?tajcie, ?e piekarnik piekarnikowi nie rwny, wi?c musicie to zrobi? na oko! Kiedy zobaczycie, ?e sk?adniki si? podpiekaj?, a brzegi podros?y i nie s? surowe, pizza jest gotowa. Z drug? po?ow? ciasta post?pujemy tak samo.

*Je?li chodzi o m?k?, to mo?ecie u?y? zwyk?ej, pszennej np. Szymanowskiej. Polecam jednak zakr?ci? si? w sklepach z w?osk? ?ywno?ci?, Kuchniach ?wiata czy Ma?ych Italiach i kupi? m?k? do pizzy. Nie jest to jaki? mega wydatek, bo ok 7-8 z?, a faktycznie lepiej si? sprawdza. Natomiast te polskie „m?ki do pizzy” typu Basia, w mojej opinii, nie r?ni? si? absolutnie niczym od zwyk?ej pszennej, wi?c nie ma sensu przep?aca?.

Pro-tip co do sosu: z tego, ktrego u?ywacie do pizzy, dajcie do miseczki kilka ?y?ek (lub to co zostanie) i u?ywajcie do maczania brzegw. A je?li kto? kompletnie nie szanuje swojego ?ycia, polecam doda? do tego troch? majonezu i wymiesza?. Wychodzi tysi?ca wysp. KTO NAM ZABRONI?!

Inne pomys?y na pizz?? Pizza kurkami lub pizza z figami!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214431.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214433.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214442.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214451.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214425.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214448.jpg




?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190430_183806-1.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214434.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5214424.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190430_185750-1-e1558552403574.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190430_185746-1-e1558539508592.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190430_185254-1-e1558552352517.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190430_190023-1-e1558552307755.jpg