Penne z krewetkami to jedna z tych prostych, szybkich potraw, do której składniki (czasami w różnych wariacjach) zawsze mam w domu. Idealna na sytuacje kiedy późno wracacie do domu głodni, nie chce wam się stać przy garach niewiadomo ile czy czekać na jedzenie z zamówienia (ostatnio zawsze mi pokazuje czas dostawy 2 godziny!). A przecież można zrobić coś w kilka minut, do tego coś co będzie smaczne, dość zdrowe i lekkie. Do tego śmiało można drugiego dnia np. zabrać w pudełku do pracy i świetnie sprawdzi się jako lunch 🙂
Składniki:
12-14 obranych krewetek (użyłam średnich)
2-3 ząbki czosnku
Pół cebuli (lub cała szalotka)
Duża szczypta chilli
Sok z połowy cytryny
Sól
Pół łyżeczki masła
Oliwa z oliwek
Dwie garstki pomidorków koktajlowych
Dwie łyżki mascarpone
Makaron penne
Świeża kolendra
Do podania ser typu Dziurgas / Parmezan / Grana padano / inny ser podobnego typu
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na patelni (można użyć woka) rozgrzewamy 1-1,5 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy szczyptę soli, pokrojoną piórka cebulkę i chili w płatkach. gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy obrane z pancerzy krewetki, pół łyżeczki masła i przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Na całość wciskamy sok z połowy cytryny. Smażmy na dużym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, a po minucie mascarpone. Mieszamy 2-3 minuty i dodajemy na patelnię makaron. Na koniec posypujemy całość kolendrą i startym parmezanem lub Dziurgasem. Całe danie powstaje w tyle czasu, ile zajmuje samo ugotowanie makaronu, czyli 10-15 minut. Wygodnie, prawda?