Czasami cz?owiek potrzebuje po prostu michy makaronu z serowym sosem i to jest ok, trzeba si? z tym pogodzi? 🙂 dieta diet?, ale nic tak nie poprawia humoru jak w?glowodany. W takim wydaniu jak w tym przepisie – zapewniam – pozwoli zapomnie? o ci??kim dniu. Kwintesencja „comfort food” – makaron z chorizo, gorgonzol?, ricott? i szpinakiem.
Sk?adniki:
200-250 g makaronu fusilli pugliesi (lub np. ?widerki)
Chorizo (u?y?am 2 kie?basek po ok. 6 cm)
1 czerwona cebula
1 du?y z?bek czosnku
Oliwa z oliwek
Ok. 2 ?y?ki gorgonzoli
Ok. 150 g ricotty
Paczka szpinaku
Sl
Estragon (ok p? ?y?eczki)
Na g??bokiej patelni rozgrzewamy oliw? z oliwek. Dodajemy du?? szczypt? soli i chilli w p?atkach. Wrzucamy pokrojon? w pirka czerwon? cebul? i du?? szczypt? estragonu. Podsma?amy a? zacznie si? rumieni? – wtedy dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostk? chorizo. Sma?my kilka minut, w mi?dzyczasie gotuj?c makaron.
Gdy kie?basa ?adnie si? zarumieni dodajemy pokrojon? w kostk? gorgonzol? i umyte li?cie szpinaku, sma?ymy mieszaj?c a? listki „zwi?dn?”. Wrzucamy ricott? i kolejn? szczypt? estragonu, mieszamy a? ca?o?? utworzy g?sty, kremowy sos. Dodajemy na patelni? ugotowany al dente makaron, mieszamy i – w razie potrzeby – dodajemy jeszcze troch? estragonu.