Letnia sa?atka z arbuzem, fet? i… niespodziank?. Absolutnie najlepsza

Sa?atka z arbuzem i fet? to lato, to witaminy, to smak wakacji, najlepsza kolacja, ?niadanie, deser czy przek?ska.

Je?li chodzi o dok?adne proporcje feta-oliwki-arbuz, to celowo ich nie podaj? – pe?na dowolno??! Sa?atka idealna jako samodzielne danie np. lunch czy lekka kolacja, ale te? jako dodatek do da? z grilla. Pasuje idealnie!

Sk?adniki:
Arbuz
Feta
Czerwona cebula (ma?a lub p? du?ej)
Czarne oliwki
Mi?ta
Mid
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Sl
Ocet balsamiczny (ewentualnie jab?kowy)

Na sam pocz?tek od razu zdradzam najlepszy i najwi?kszy twist – cebulk? kroimy w cieniutkie pirka i wrzucamy do miseczki, posypujemy szczypt? soli i zalewamy octem balsamicznym (na ma?? cebulk? 2-3 ?y?ki).

Mi?t? siekamy, arbuza kroimy w kostk?, fet? rwnie?. W s?oiku mieszamy sok z po?owy cytryny, 1-1,5 ?y?ki oliwy, 0,5-1 ?y?eczk? miodu. Najlepiej to zrobi? w s?oiku lub zamykanym pude?ku – przykrywamy szczelnie i „szejkujemy” jak drinka :). Wszystko rozrzucamy na talerzu, na wierzch dajemy cebul? i po?ow? zalewy w ktrej si? macerowa?a. Polewamy sosem, posypujemy mi?t? i ju?! gotowe – takie to proste.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *