
Panna cotta to jeden z moich ulubionych deserów – tu przepis na panna cottę kokosową, czyli w nieco innej, i trochę zdrowszej, odsłonie. Z przepisu wychodzi mi 6 filiżanek / kieliszków.
Składniki:
400 ml mleka kokosowego (puszka)
200 g śmietanki 36%
50-60 g brązowego cukru
3-4 łyżki rumu białego
3,5 płaskie łyżeczki żelatyny
4-5 łyżek ciepłej wody
Owoce (użyłam agrestu w puszce)
Opcjonalnie – płatki migdałów lub tłuczone pistacje
Uwaga – można użyć owoców leśnych, malin, truskawek – świeżych lub mrożonych, wystarczy je wrzucić do rondelka z brązowym cukrem lub miodem i zagotować, tak jak w tym przepisie:
Panna Cotta
W miseczce mieszamy żelatynę z ciepłą wodą i odstawiamy na bok. Mleko kokosowe, śmietankę, cukier i rum łączymy w garnuszku i grzejemy aż cukier całkowicie się rozpuści, ale nie zagotowujemy! Dodajemy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy, doprowadzając do formy gorącej, ale nie wrzącej! Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza przy brzegach – natychmiast zdejmujemy z ognia.
Przelewamy do filiżanek / miseczek / kieliszków i odstawiamy do lodówki lub na chłodny balkon – pod przykryciem – na 2-3 h. Kiedy się „ustoją”, na wierzch dajemy warstwę owoców (bardziej kwaśnych niż słodkich). Agrest w puszce (w syropie) wlałam do rondelka i trzymałam na gazie, aż większość wody wparowała, a całość nabrała konsystencji syropu/galaretki.














2 Comments Add yours