Panna Cotta kokosowa z agrestem (lub innymi sezonowymi owocami)

Panna cotta to jeden z moich ulubionych deserw – tu przepis na panna cott? kokosow?, czyli w nieco innej, i troch? zdrowszej, ods?onie. Z przepisu wychodzi mi 6 fili?anek / kieliszkw.

Sk?adniki:
400 ml mleka kokosowego (puszka)
200 g ?mietanki 36%
50-60 g br?zowego cukru
3-4 ?y?ki rumu bia?ego
3,5 p?askie ?y?eczki ?elatyny
4-5 ?y?ek ciep?ej wody

Owoce (u?y?am agrestu w puszce)
Opcjonalnie – p?atki migda?w lub t?uczone pistacje

Uwaga – mo?na u?y? owocw le?nych, malin, truskawek – ?wie?ych lub mro?onych, wystarczy je wrzuci? do rondelka z br?zowym cukrem lub miodem i zagotowa?, tak jak w tym przepisie:
Panna Cotta

W miseczce mieszamy ?elatyn? z ciep?? wod? i odstawiamy na bok. Mleko kokosowe, ?mietank?, cukier i rum ??czymy w garnuszku i grzejemy a? cukier ca?kowicie si? rozpu?ci, ale nie zagotowujemy! Dodajemy ?elatyn? i dok?adnie wszystko mieszamy, doprowadzaj?c do formy gor?cej, ale nie wrz?cej! Kiedy zaczn? pojawia? si? b?belki powietrza przy brzegach – natychmiast zdejmujemy z ognia.

Przelewamy do fili?anek / miseczek / kieliszkw i odstawiamy do lodwki lub na ch?odny balkon – pod przykryciem – na 2-3 h. Kiedy si? „ustoj?”, na wierzch dajemy warstw? owocw (bardziej kwa?nych ni? s?odkich). Agrest w puszce (w syropie) wla?am do rondelka i trzyma?am na gazie, a? wi?kszo?? wody wparowa?a, a ca?o?? nabra?a konsystencji syropu/galaretki.

Wyposa?enie kuchni na Ceneo

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *