Curry z ?ososiem i dyni? pi?mow?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9954.jpg

Ryba i dobre kalorie

Macie czasem tak, ?e po okresie np. kilkudniowego melan?u, albo po po prostu przepracowania, ktre owocowa?o jedzeniem shit-foodu i prowadzeniem si?, delikatnie mwi?c, niezdrowo, wasz organizm krzyczy: DEJ MI WRESZCIE CO? Z WARZYWAMI I DOBRYMI KALORIAMI KOBIETO BO JAD? NA OPARACH? Ja np. uwielbiam robi? zakupy na kacu – kupuj? wtedy te wszystkie pi?kne kolorowe warzywa przekonana o tym, ?e ju? zawsze b?d? ?y? zdrowo, dietetycznie, dostarcza? sobie witaminy i minera?y… Jak to si? dalej toczy chyba ka?dy wie 🙂 niemniej lubi? sobie faktycznie zrobi? taki ?ywieniowy detox raz na jaki? czas i wrzuca? w te bebechy co? naprawd? dobrego.

Inne dania z ?ososia TUTAJ

Curry z ?ososiem i dyni? pi?mow? ma jeszcze jedn? du?? zalet? – ryb?, ktra aktualnie jest horrendalnie droga, kupujemy w ma?ej ilo?ci i „rozmna?amy” przy pomocy innych, niedrogich sk?adnikw, a wci?? zachowujemy taki „wypasiony” efekt dania.

Po tym przyd?ugim wst?pie przysz?a kolej na puent? – Panie i Panowie: oto curry z dyni? pi?mow? i ?ososiem.

Przepis na curry z ?ososiem i dyni?

Sk?adniki (na 4 porcje):
300 g filetu z ?ososia, pozbywamy si? skry i o?ci
P? dyni pi?mowej
Ma?a ??ta papryka (s? o po?ow? ta?sze od czerwonych!)
Puszka mleka kokosowego
3 z?bki czosnku
1 ma?a cebula
?y?eczka mas?a
Odrobina oleju ro?linnego
Sl
Limonka
Chilli w p?atkach suszone lub ca?a papryczka
P?aska ?y?ka curry (w proszku)
Ok. 2 ?y?eczki posiekanego imbiru
?y?eczka sosu rybnego (ewentualnie mo?na zast?pi? sojowym)
Ry? do podania (basmati lub ja?minowy)

Przyprawy do curry

Na patelni rozgrzewamy ?y?eczk? oleju (np. ry?owy, rzepakowy, s?onecznikowy) i sma?ymy przez ok 2 minuty chilli (je?li u?ywamy ?wie?ego – posiekane), imbir, posiekany czosnek, du?? szczypt? soli i p? ?y?ki curry.

Dynia i mleko kokosowe

Dodajemy pokrojon? w ok. 1 cm kostk? dyni? (razem ze skr?, trzeba j? tylko dok?adnie umy?), po minucie pokrojon? w pirka cebul?. Sma?ymy ok 3-4 minuty, nast?pnie wlewamy 1-1,5 ?y?ki wody, dodajemy ?y?eczk? mas?a i pod przykryciem dusimy kolejne kilka minut, a? dynia zmi?knie, ale nie rozpadnie si? – tak ?eby da?o si? wbi? widelec. Wtedy wlewamy na patelni? mleko kokosowe i gotujemy 2-3 minuty. Prbujemy i je?li jest nie do?? intensywne – dodajemy jeszcze troch? curry.

Tu trzeba wyczu? na smak, bo ka?de curry jest inne – ja np. u?y?am przyprawy od mojej kochanej kole?anki Majeczki ze Stambu?u i by?o BARDZO aromatyczne, tak mniej-wi?cej dwa razy bardziej ni? sklepowe.

?oso? i papryka

Kiedy zacznie g?stnie? – wrzucamy pokrojon? w du?? kostk? papryk? i ?ososia – rwnie? w du?? kostk?. Doprawiamy sosem rybnym, dok?adnie mieszamy i zostawiamy na ma?ym ogniu na 10-12 minut. Na koniec doprawiamy ?wie?ym sokiem z limonki, podajemy z ry?em i gotowe! Smacznego.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9940.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9941.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9942.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9944.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9943-1.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9946.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9945-1.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9947.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9948.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9949.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9950.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9951.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9952.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9953.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9954.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9955.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9956.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9957.jpg




One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *