Curry z łososiem i dynią piżmową

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9954.jpg

Macie czasem tak, że po okresie np. kilkudniowego melanżu, albo po po prostu przepracowania, które owocowało jedzeniem shit-foodu i prowadzeniem się, delikatnie mówiąc, niezdrowo, wasz organizm krzyczy: DEJ MI WRESZCIE COŚ Z WARZYWAMI I DOBRYMI KALORIAMI KOBIETO BO JADĘ NA OPARACH? Ja np. uwielbiam robić zakupy na kacu – kupuję wtedy te wszystkie piękne kolorowe warzywa przekonana o tym, że już zawsze będę żyć zdrowo, dietetycznie, dostarczać sobie witaminy i minerały… Jak to się dalej toczy chyba każdy wie 🙂 niemniej lubię sobie faktycznie zrobić taki żywieniowy detox raz na jakiś czas i wrzucać w te bebechy coś naprawdę dobrego.

Curry z łososiem i dynią piżmową ma jeszcze jedną dużą zaletę – rybę, która aktualnie jest horrendalnie droga, kupujemy w małej ilości i „rozmnażamy” przy pomocy innych, niedrogich składników, a wciąż zachowujemy taki „wypasiony” efekt dania.

Po tym przydługim wstępie przyszła kolej na puentę – Panie i Panowie: oto curry z dynią piżmową i łososiem.

Składniki (na 4 porcje):
Ok. 300 g filetu z łososia, pozbywamy się skóry i ości
Pół dyni piżmowej
1 mała żółta papryka (są o połowę tańsze od czerwonych!)
1 puszka mleka kokosowego
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
Łyżeczka masła
Odrobina oleju roślinnego
Sól
Limonka
Chilli w płatkach suszone lub cała papryczka
1 płaska łyżka curry (w proszku)
Ok. 2 łyżeczki posiekanego imbiru
Łyżeczka sosu rybnego (ewentualnie można zastąpić sojowym)
Ryż do podania (basmati lub jaśminowy)

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju (np. ryżowy, rzepakowy, słonecznikowy) i smażymy przez ok 2 minuty chilli (jeśli używamy świeżego – posiekane), imbir, posiekany czosnek, dużą szczyptę soli i pół łyżki curry.

Dodajemy pokrojoną w ok. 1 cm kostkę dynię (razem ze skórą, trzeba ją tylko dokładnie umyć), po minucie pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy ok 3-4 minuty, następnie wlewamy 1-1,5 łyżki wody, dodajemy łyżeczkę masła i pod przykryciem dusimy kolejne kilka minut, aż dynia zmięknie, ale nie rozpadnie się – tak żeby dało się wbić widelec. Wtedy wlewamy na patelnię mleko kokosowe i gotujemy 2-3 minuty. Próbujemy i jeśli jest nie dość intensywne – dodajemy jeszcze trochę curry.

Tu trzeba wyczuć na smak, bo każde curry jest inne – ja np. użyłam przyprawy od mojej kochanej koleżanki Majeczki ze Stambułu i było BARDZO aromatyczne, tak mniej-więcej dwa razy bardziej niż sklepowe.

Kiedy zacznie gęstnieć – wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i łososia – również w dużą kostkę. Doprawiamy sosem rybnym, dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 10-12 minut. Na koniec doprawiamy świeżym sokiem z limonki, podajemy z ryżem i gotowe! Smacznego.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9940.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9941.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9942.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9944.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9943-1.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9946.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9945-1.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9947.jpg
Wyposażenie kuchni na Ceneo
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9948.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9949.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9950.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9951.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9952.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9953.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9954.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9955.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9956.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9957.jpg
Wyposażenie kuchni na Ceneo

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *