Ryba i dobre kalorie
Macie czasem tak, ?e po okresie np. kilkudniowego melan?u, albo po po prostu przepracowania, ktre owocowa?o jedzeniem shit-foodu i prowadzeniem si?, delikatnie mwi?c, niezdrowo, wasz organizm krzyczy: DEJ MI WRESZCIE CO? Z WARZYWAMI I DOBRYMI KALORIAMI KOBIETO BO JAD? NA OPARACH? Ja np. uwielbiam robi? zakupy na kacu – kupuj? wtedy te wszystkie pi?kne kolorowe warzywa przekonana o tym, ?e ju? zawsze b?d? ?y? zdrowo, dietetycznie, dostarcza? sobie witaminy i minera?y… Jak to si? dalej toczy chyba ka?dy wie 🙂 niemniej lubi? sobie faktycznie zrobi? taki ?ywieniowy detox raz na jaki? czas i wrzuca? w te bebechy co? naprawd? dobrego.
Inne dania z ?ososia TUTAJ
Curry z ?ososiem i dyni? pi?mow? ma jeszcze jedn? du?? zalet? – ryb?, ktra aktualnie jest horrendalnie droga, kupujemy w ma?ej ilo?ci i „rozmna?amy” przy pomocy innych, niedrogich sk?adnikw, a wci?? zachowujemy taki „wypasiony” efekt dania.
Po tym przyd?ugim wst?pie przysz?a kolej na puent? – Panie i Panowie: oto curry z dyni? pi?mow? i ?ososiem.
Przepis na curry z ?ososiem i dyni?
Sk?adniki (na 4 porcje):
300 g filetu z ?ososia, pozbywamy si? skry i o?ci
P? dyni pi?mowej
Ma?a ??ta papryka (s? o po?ow? ta?sze od czerwonych!)
Puszka mleka kokosowego
3 z?bki czosnku
1 ma?a cebula
?y?eczka mas?a
Odrobina oleju ro?linnego
Sl
Limonka
Chilli w p?atkach suszone lub ca?a papryczka
P?aska ?y?ka curry (w proszku)
Ok. 2 ?y?eczki posiekanego imbiru
?y?eczka sosu rybnego (ewentualnie mo?na zast?pi? sojowym)
Ry? do podania (basmati lub ja?minowy)
Przyprawy do curry
Na patelni rozgrzewamy ?y?eczk? oleju (np. ry?owy, rzepakowy, s?onecznikowy) i sma?ymy przez ok 2 minuty chilli (je?li u?ywamy ?wie?ego – posiekane), imbir, posiekany czosnek, du?? szczypt? soli i p? ?y?ki curry.
Dynia i mleko kokosowe
Dodajemy pokrojon? w ok. 1 cm kostk? dyni? (razem ze skr?, trzeba j? tylko dok?adnie umy?), po minucie pokrojon? w pirka cebul?. Sma?ymy ok 3-4 minuty, nast?pnie wlewamy 1-1,5 ?y?ki wody, dodajemy ?y?eczk? mas?a i pod przykryciem dusimy kolejne kilka minut, a? dynia zmi?knie, ale nie rozpadnie si? – tak ?eby da?o si? wbi? widelec. Wtedy wlewamy na patelni? mleko kokosowe i gotujemy 2-3 minuty. Prbujemy i je?li jest nie do?? intensywne – dodajemy jeszcze troch? curry.
Tu trzeba wyczu? na smak, bo ka?de curry jest inne – ja np. u?y?am przyprawy od mojej kochanej kole?anki Majeczki ze Stambu?u i by?o BARDZO aromatyczne, tak mniej-wi?cej dwa razy bardziej ni? sklepowe.
?oso? i papryka
Kiedy zacznie g?stnie? – wrzucamy pokrojon? w du?? kostk? papryk? i ?ososia – rwnie? w du?? kostk?. Doprawiamy sosem rybnym, dok?adnie mieszamy i zostawiamy na ma?ym ogniu na 10-12 minut. Na koniec doprawiamy ?wie?ym sokiem z limonki, podajemy z ry?em i gotowe! Smacznego.
One Comment Add yours