Burgery z chutneyem – totalnie zajebiste z grilla i z patelni

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2262.jpg

Sezon na grilla

Sezon grillowy zwykle otwiera się ulubionym świętem Polaków – majówką. Tak też stało się w tym roku, więc do tematu postanowiłam podejść śmiertelnie poważnie. Nie żadne tam kiełbasy – chciałam zrobić coś specjalnego dla moich rodziców.

Wcześniej przepis na burgery przećwiczyłam w domowych warunkach przy użyciu patelni i pieca, ale wiadomo – jak nie pachnie dymem to trochę się nie liczy. Niemniej jeśli nie macie warunków do grilla – patelnia grillowa totalnie da radę.

Grunt to przygotować sobie wszystko wcześniej, wtedy gotowanie idzie szybko, gładko i bezproblemowo. Ten przepis na domowe burgery – obiecuję! – tylko na papierze wydaje się skomplikowany. W rzeczywistości jest nie tylko łatwo i szybko, ale też TOTALNIE WARTO.

Przygotowanie mięsa:

0,5 kg mięsa wołowego dobrej jakości – antrykot, rostbef, polędwica
Sól, pieprz, oregano
Pieprz kajeński lub chilli w proszku
Pół szklanki wody
Odrobina oliwy z oliwek

Dodatki:

Bułki*
Czerwona cebula (lub szalotka)
Pomidory
Szpinak/roszponka/rukola/sałata
Ser (cheddar/gouda)
Masło
Musztarda/ketchup
Opcjonalnie ser pleśniowy, awokado

Chutney:

Całe mango lub pół ananasa
Chilli (lub pieprz kajeński)
Ocet winny
Woda
Brązowy cukier i/lub miód
Sól

Mięso na burgery

Najpierw mięso – kupuję w kawałku, mielę w maszynie w domu na grubych oczkach. W misce dodaję sól, pieprz, chilli i oregano. Do miski dolewamy po trochu ciepłej wody i zagniatamy jak ciasto. Dzięki temu kotlety będą soczyste i pycha. Po jakiś 5 minutach powinno wsiąknąć pół szklanki wody. Smarujemy ręce oliwą i lepimy kotleciki mniej-więcej wielkości bułek które kupimy, grubości 1,5-2 cm. Kotlety odkładamy tak żeby się nie stykały, najlepiej na pergamin (może być papier do pieczenia).

Jeśli ktoś lubi nietypowy twist, można w mięsie zalepić małą kostkę sera pleśniowego lub mozzarelli – wyjdzie pyszne!

Chutney

Teraz chutney – próbowałam w dwóch opcjach – z mango i ananasem. W obu jest pyszny, także do wyboru polecam przetestować obie opcje i sprawdzić, co komu smakuje najlepiej.

Kiedy robimy wersję z grilla, polecam ananasa – pół ananasa wędruje do chutneya, pół – kroimy w plastry i grillujemy jak np. cukinię. Jest świetny!

Owoc obieramy i kroimy w małą (1 cm) kostkę, wrzucamy do garnka razem z 3 łyżkami wody, 3-4 łyżkami cukru brązowego (najlepiej nierafinowanego). Można zastąpić miodem, lub zrobić w opcji pół na pół cukier i miód. Do tego 4 łyżki octu winnego i sok z ćwiartki cytryny. Dodajemy chilli (świeże posiekane lub suszone w płatkach, ewentualnie pieprz cayene) oraz szczyptę soli i gotujemy wszystko aż zgęstnieje, a owoce zmiękną.

Dodatki

W międzyczasie przygotowujemy dodatki – guacomole, ser kroimy w plastry, myjemy szpinak/roszponkę czy inną zieleninkę, kroimy pomidora w plastry, cebulę w piórka, bułki w połówki. Polecam też ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w plasterki.

Na rozgrzany grill (lub patelnię grillową), posmarowane lekko oliwą, kładziemy kotlety i plastry ananasa, jeśli go używamy. Kotlety grillujemy ok 4 minut z każdej strony, w zależności od grubości oczywiście. Powinny pozostać lekko różowe w środku, chyba że ktoś preferuje inaczej – trochę jak ze stekiem 🙂 pod sam koniec na minutę kładziemy bułki, od środka posmarowane masłem lub oliwą, posmarowaną stroną do dołu. Jedynie do zrumienienia, żeby nie były twarde!

Składanie burgera i porady

To w zasadzie koniec – jestem fanką systemu, w którym każdy na swoim talerzu buduje burgera zgodnie ze swoimi preferencjami. Ja robię tak: bułka – chutney – ser – kotlet – zielenina – pomidor – musztarda – druga bułka. Ale wierzcie mi – każda wersja jest dobra. Nie da się zepsuć czegoś tak zajebistego!

*Jeśli chodzi o bułki, to absolutnie nigdy nie kupuję, co i wam zalecam, tych tzw. „bułek hamburgerowych”. To jest samo zło, cukier, chemia i dramat. Kupuję normalne bułki, pełnoziarniste najlepiej. Są smaczniejsze i lepsze w każdym względzie.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2255.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2261.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2247.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2243.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2242.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2241.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2240.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2238.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2225.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2237.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2235.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2232.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2253.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2227.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2258.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2224.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2254.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2257.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2231.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190401_195702-e1557161488360.jpg
Wersja z mango, gołdą, szpinakiem
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2263.jpg
Wersja z grilla, z cheddarem, ananasem, pomidorem, ruccolą i musztardą




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *