Sezon na grilla
Sezon grillowy zwykle otwiera si? ulubionym ?wi?tem Polakw – majwk?. Tak te? sta?o si? w tym roku, wi?c do tematu postanowi?am podej?? ?miertelnie powa?nie. Nie ?adne tam kie?basy – chcia?am zrobi? co? specjalnego dla moich rodzicw.
Wcze?niej przepis na burgery prze?wiczy?am w domowych warunkach przy u?yciu patelni i pieca, ale wiadomo – jak nie pachnie dymem to troch? si? nie liczy. Niemniej je?li nie macie warunkw do grilla – patelnia grillowa totalnie da rad?.
Grunt to przygotowa? sobie wszystko wcze?niej, wtedy gotowanie idzie szybko, g?adko i bezproblemowo. Ten przepis na domowe burgery – obiecuj?! – tylko na papierze wydaje si? skomplikowany. W rzeczywisto?ci jest nie tylko ?atwo i szybko, ale te? TOTALNIE WARTO.
Przygotowanie mi?sa:
0,5 kg mi?sa wo?owego dobrej jako?ci – antrykot, rostbef, pol?dwica
Sl, pieprz, oregano
Pieprz kaje?ski lub chilli w proszku
P? szklanki wody
Odrobina oliwy z oliwek
Dodatki:
Bu?ki*
Czerwona cebula (lub szalotka)
Pomidory
Szpinak/roszponka/rukola/sa?ata
Ser (cheddar/gouda)
Mas?o
Musztarda/ketchup
Opcjonalnie ser ple?niowy, awokado
Chutney:
Ca?e mango lub p? ananasa
Chilli (lub pieprz kaje?ski)
Ocet winny
Woda
Br?zowy cukier i/lub mid
Sl
Mi?so na burgery
Najpierw mi?so – kupuj? w kawa?ku, miel? w maszynie w domu na grubych oczkach. W misce dodaj? sl, pieprz, chilli i oregano. Do miski dolewamy po trochu ciep?ej wody i zagniatamy jak ciasto. Dzi?ki temu kotlety b?d? soczyste i pycha. Po jaki? 5 minutach powinno wsi?kn?? p? szklanki wody. Smarujemy r?ce oliw? i lepimy kotleciki mniej-wi?cej wielko?ci bu?ek ktre kupimy, grubo?ci 1,5-2 cm. Kotlety odk?adamy tak ?eby si? nie styka?y, najlepiej na pergamin (mo?e by? papier do pieczenia).
Je?li kto? lubi nietypowy twist, mo?na w mi?sie zalepi? ma?? kostk? sera ple?niowego lub mozzarelli – wyjdzie pyszne!
Chutney
Teraz chutney – prbowa?am w dwch opcjach – z mango i ananasem. W obu jest pyszny, tak?e do wyboru polecam przetestowa? obie opcje i sprawdzi?, co komu smakuje najlepiej.
Kiedy robimy wersj? z grilla, polecam ananasa – p? ananasa w?druje do chutneya, p? – kroimy w plastry i grillujemy jak np. cukini?. Jest ?wietny!
Owoc obieramy i kroimy w ma?? (1 cm) kostk?, wrzucamy do garnka razem z 3 ?y?kami wody, 3-4 ?y?kami cukru br?zowego (najlepiej nierafinowanego). Mo?na zast?pi? miodem, lub zrobi? w opcji p? na p? cukier i mid. Do tego 4 ?y?ki octu winnego i sok z ?wiartki cytryny. Dodajemy chilli (?wie?e posiekane lub suszone w p?atkach, ewentualnie pieprz cayene) oraz szczypt? soli i gotujemy wszystko a? zg?stnieje, a owoce zmi?kn?.
Dodatki
W mi?dzyczasie przygotowujemy dodatki – guacomole, ser kroimy w plastry, myjemy szpinak/roszponk? czy inn? zielenink?, kroimy pomidora w plastry, cebul? w pirka, bu?ki w po?wki. Polecam te? ogrki konserwowe pokrojone wzd?u? w plasterki.
Na rozgrzany grill (lub patelni? grillow?), posmarowane lekko oliw?, k?adziemy kotlety i plastry ananasa, je?li go u?ywamy. Kotlety grillujemy ok 4 minut z ka?dej strony, w zale?no?ci od grubo?ci oczywi?cie. Powinny pozosta? lekko r?owe w ?rodku, chyba ?e kto? preferuje inaczej – troch? jak ze stekiem 🙂 pod sam koniec na minut? k?adziemy bu?ki, od ?rodka posmarowane mas?em lub oliw?, posmarowan? stron? do do?u. Jedynie do zrumienienia, ?eby nie by?y twarde!
Sk?adanie burgera i porady
To w zasadzie koniec – jestem fank? systemu, w ktrym ka?dy na swoim talerzu buduje burgera zgodnie ze swoimi preferencjami. Ja robi? tak: bu?ka – chutney – ser – kotlet – zielenina – pomidor – musztarda – druga bu?ka. Ale wierzcie mi – ka?da wersja jest dobra. Nie da si? zepsu? czego? tak zajebistego!
*Je?li chodzi o bu?ki, to absolutnie nigdy nie kupuj?, co i wam zalecam, tych tzw. „bu?ek hamburgerowych”. To jest samo z?o, cukier, chemia i dramat. Kupuj? normalne bu?ki, pe?noziarniste najlepiej. S? smaczniejsze i lepsze w ka?dym wzgl?dzie.