Shakshuka (szakszuka) domowa, czyli ?niadanie mistrzw (zw?aszcza na kaca)

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124224.jpg
Shakshuka

Shakshuka, czy szakszuka, to chyba jedno z najlepszych ?niada? jakie mog? sobie wyobrazi?. Uwielbiam shakshuk?, zw?aszcza latem, w r?nych wariantach – mo?na eksperymentowa? z dodatkami, r?nymi zestawami przypraw, ale na pocz?tek polecam ten przepis – na do?? klasyczn? shakshuk?.

Przepis na shakshuk?

Sk?adniki:
2 jaja
P? papryki (czerwonej lub zielonej)
1 du?y pomidor
Oliwa z oliwek
P? cebuli (lub 1 szalotka)
2 z?bki czosnku ma?e, lub 1 du?y
Sl
S?odka papryka
Garam masala
Cynamon
Kmin rzymski
Do podania:
?wie?a kolendra, pieczywo lub (jak na zdj?ciach) zapiekanki

Mo?na u?y? wi?kszego naczynia ?aroodpornego i pomno?y? sk?adniki x2

Wbrew pozorom to nie jest nic trudnego, nic czego umiarkowanie rozgarni?ta osoba nie da?aby rady zrobi? w domu. To co, poza sk?adnikami, jest absolutnie niezb?dne, to sprawny piekarnik oraz naczynie – najlepiej patelnia, ktr? mo?na p?niej w?o?y? do pieca. P?ytkie szk?o do pieczenia te? da rad?. Ja u?ywam cudu vintage techniki – szklanej patelni.

Przygotowanie bazy pod shakshuk?

Piekarnik rozgrzewamy na 180-200. Cebul? kroimy w kosteczk?, czosnek siekamy lub mia?d?ymy w prasce. Na patelni rozgrzewamy odrobin? oliwy, wrzucamy cebulk?, czosnek, sl, ODROBIN? cynamonu, szczypt? garam i p? ?y?eczki kminu oraz dwie du?e szczypty papryki s?odkiej. Kiedy poczujemy zapach i cebula si? zeszkli, wrzucamy papryk?, po chwili rwnie? pomidory. Chwil? mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Jajka

Wbijamy ostro?nie jajko (lub 2, ale wtedy mo?liwie jak najdalej od siebie), solimy ??tka i wk?adamy ca?o?? do pieca. I tu pojawia si? drobna komplikacja. Jako ?e piekarnik piekarnikowi nie rwny, jajko jajku tym bardziej, nie da si? okre?li? dok?adnie czasu. Oko?o 2 minuty, ALE zalecam po prostu zrobi? to „na oko”. Bia?ko powinno by? ?ci?te, ??tko p?ynne. Kiedy taki stan (powinno wygl?da? jak sadzone) osi?gniemy, wyjmujemy z pieca i gotowe!

Warto jeszcze posypa? szczodrze siekan? kolendr?, do tego pasuj? dowolne pieczywo lub – tak jak u mnie na zdj?ciach – ze starego pieczywa zrobione klasyczne zapiekanki. Palce liza?, rewelacja bez 2 zda?.

Pro tip: id?cie do jakiej? izraelskiej knajpy i sprbujcie jak to powinno smakowa?. Wtedy ?atwiej wam b?dzie wcelowa? z przyprawami w domu.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124203.jpg
Pomidor i papryka
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124204.jpg
Pomidory
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124205.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124208.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124209.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124210.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124211.jpg
Pomidory zwyk?e, malinowe lub p? na p? – w zale?no?ci od tego na co jest sezon
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124213.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124216.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124218.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124220.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124221.jpg
Shakshuka
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124226.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124228.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5124223.jpg
Shakshuka

3 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *