Makaron ze szparagami wersja 2.0 „O cholera zapomnia?am ?e majwka i sklepy zamkni?te”

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014050-e1556726813380.jpg

He he he, kto z nas tam nie by?? Budzisz si? rano a tu niedziela bez handlu. Budzisz si? rano, a tu Bo?e Cia?o znienacka. Wstajesz po bani a tu 19, zanim si? ogarniesz to sklepy zamkn?, a w ogle to i tak nie masz si?y si? ruszy? dalej ni? do kuchni. No i s?ynne – budzisz si? u znajomych na dzia?ce a tu 1 stycznia, ?arcie si? sko?czy?o, a Ty zastanawiasz si? nad sensem ?ycia… Mnie spotka?o prozaiczne „o cholera, zapomnia?am ?e majwka i sklepy pozamykane 3 dni”. Ale bez paniki! Jest makaron ze szparagami.

Nauczy?am si? ju? dawno, ?e na wszystkie powy?ej wymienione sytuacje lekiem jest odpowiednie przygotowanie. Tak jak prepersi w Stanach robi? zapasy i przygotowuj? si? na apokalips? zombie, tak ka?dy Polak powinien by? gotowy na swojskie kataklizmy w postaci niehandlowych niedziel i niespodziewanych ?wi?t.

Zapasy w spi?arni

Co ja polecam mie? zawsze w szafkach, ?eby w razie czego wyczarowa? co? totalnie spoko? U mnie w sta?ym asortymencie: kilka rodzajw makaronw, ktre uwielbiam. Ry? basmati, ry? do paelli, do risotto, kasza gryczana, kuskus. W moim zamra?alniku zawsze trzymam zielone warzywa (obowi?zkowo groszek, poza tym cz?sto zielona fasolka szparagowa, brukselka, broku?y). Oczywi?cie ?e najlepsze s? ?wie?e eko warzywa, ALE takie przetrwalniki zawsze mog? uratowa? ?ycie, a mro?onki s? znacznie lepsze ni? przetworzona ?ywno?? z dziwnymi dodatkami. Do tego staram si? mie? zawsze 0,5-1 kg zamro?onych, surowych (szarych) krewetek.

Puszki

W szafkach mam za to zawsze pomidory (w kartonikach / w puszkach w ca?o?ci / passata czy moje ulubione – w?asnor?cznie robione w s?oikach). Wa?ne by kupuj?c przetwory z pomidorw, np. passat? sprawdza? sk?ad – powinna mie? 100% pomidorw, ewentualnie 99% pomidorw i 1 soli. W puszkach mam te? zawsze czerwon? i czarn? fasol?, kukurydz?, cieciork? i oliwki. Mj ukochany z kolei nie wyobra?a sobie ?ycia je?li nie ma w zapasie puszek z tu?czykiem i sardynkami.

Poza tym warto mie? produkty o d?ugiej dacie przydatno?ci w lodwce – dojrzewaj?ce w?dliny typu szynka prosciutto, serrano, boczek w?dzony, salami, fuet, kindziuk, chorizo itp.

Zapasy suche i przyprawy

W moim domu nie mo?e te? zabrakn?? podstawowych sk?adnikw – m?ki, cukru, soli, oleju i oliwy oraz przypraw. Tutaj u mnie jakby basic nie wchodzi w gr? :D, poni?ej za??czam fotk? mojego „podstawowego zestawu”, reszt? mam pochowan? w szafkach. Oczywi?cie nie ka?dy musi by? psycho tak jak ja.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014051.jpg

Warto te? zadba? ?eby mie? zawsze jajka, ?mietan?, cytryn?, jaki? ser dojrzewaj?cy albo co? z tych ktre d?ugo wytrzymuj? w opakowaniach – parmezan, grana padano, dziurgas, camembert… Wiecie o co chodzi.

Przy takich zapasach nawet „nag?y” trzydniowy weekend wam nie straszny, niezapowiedziana wizyta znajomych czy zwyczajny le? nie s? ?adnym problemem, bo mo?na z tego wyczarowa? cuda na kiju. Po tym przyd?ugim wst?pie przejdziemy do tego, co ja wymy?li?am na 1 maja.

Przepis na makaron ze szparagami

Sk?adniki:
Makaron – ?widerki / kokardki / casarecce
?mietana 12% (mo?e te? by? 18% lub serek mascarpone)
Boczek w?dzony w plastrach (prosciutto czy serrano zamiennie)
Szparagi
P? cebuli bia?ej
3 z?bki czosnku
Olej i opcjonalnie mas?o
Sl, pieprz (?wie?o kr?cony lub mia?d?ony w mo?dzierzu)
Ga?ka muszkato?owa
Opcjonalnie: parmezan (lub inny podobny ser), czosnek nied?wiedzi suszony (dost?pny np. w Tigerze)

Szparagi

Jako ?e dzie? przed majwk? co? mnie tkn??o i kupi?am szparagi pod domem, mia?am baz? do tzw. dania z byle czego 🙂 Szparagi kroimy w 3 cm kawa?ki (po od?amaniu twardych ko?cwek*), cebul? w pirka, czosnek siekamy, boczek w paseczki / kostk?.

Na patelni (ja u?y?am woka) rozgrzewamy odrobin? oleju, na gor?cy wrzucamy cebul? i boczek oraz szczodrze posypujemy pieprzem. Sma?ymy a? boczek si? zarumieni, dodajemy czosnek, szparagi i p? ?y?eczki mas?a. Ca?o?? sma?ymy ok 3-5 minut, dodajemy ?mietan? i mieszamy. Po chwili doprawiamy ca?o?? pieprzem, ga?k? muszkato?ow?, czosnkiem nied?wiedzim i sol? (je?li jest potrzeba – uwaga! boczek zwykle jest bardzo s?ony). Na koniec dodajemy starty ser i makaron, ugotowany zgodnie z instrukcj?. Chwil? mieszamy razem i gotowe. Na talerzy mo?na dodatkowo posypa? serem.

Tipy dla fanw szparagw

Pro tip: Je?li pominiecie ktrykolwiek sk?adnik, nic si? nie stanie. Jak wida? wy?ej, mo?na te? zastosowa? mnstwo zamiennikw. Ca?y „fun” polega na tym, ?eby gotowaniem si? bawi?, a nie m?czy? i ?l?cze? odliczaj?c ziarenka na ?y?eczce.

*Ko?cwki szparagw od?ami? si? same bez problemu – gdy zginamy lekko ga??zk? ok. 3 cm od do?u, powinna sama p?ka? w odpowiednim miejscu. S? to cz??ci zdrewnia?e i ?ylaste, dlatego si? ich nie je. Je?li nie chc? p?ka?, to mo?na odci?? ok 3-4 cm od do?u.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014035.jpg




Boczu? pyszka
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014039.jpg
Kto nie kocha czosnku nie mo?e si? nazywa? cz?owiekiem
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014038.jpg
Sezon na szparagi to b?ogos?awie?stwo
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014042-e1556727376156.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014047.jpg
Pyszno?ci
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014048.jpg
Gotowe – makaron ?widerki ze szparagami i boczkiem
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014050-e1556726813380.jpg
Love it!



2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *