Domowe gnocchi, czyli w?oskie kopytka

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5203.jpg

Postanowi?am zmierzy? si? z w?oskim bli?niakiem kopytek – gnocchi. Uwielbiam je w ka?dej wersji, wi?c by?o jedynie kwesti? czasu, kiedy uda mi si? zawzi?? w sobie i przysi??? do tego przepisu. Spoiler alert: okaza?o si? to zupe?nie proste, a kluchy wysz?y pyszne! Dlatego w najbli?szym czasie przedstawi? kilka pomys?w na to proste danie. Ka?dy sos urozmaica je po swojemu i dzi?ki temu nigdy si? nie znudz? 🙂

Sk?adniki:
Ok. 1 kg ziemniakw
Ok. 200 g m?ki pszennej
1 jajko
Sl

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, nast?pnie studzimy. Ja si? wycwani?am i ugotowa?am je sobie dzie? wcze?niej, ale to nie jest konieczne.

M?k? pszenn? przesiewamy przez sito i to w?a?ciwie tyle w kwestii przygotowa?. Ziemniaki przecisn??am przez specjaln? prask?, ale rwnie dobrze mo?ecie je dok?adnie ugnie??. Wyczyta?am natomiast, ?e absolutnie nie wolno ich traktowa? ?adn? maszyn? elektryczn?, bo nic z tego nie wyjdzie. Wierz? stuletnim staruszkom we W?oszech ktre znalaz?am na Youtube, wi?c przekazuj? t? rad?.

Na desce (lub stolnicy, o ile kto? dysponuje. O ile nie – mo?na rwnie dobrze robi? to bezpo?rednio na czystym i suchym blacie) podsypujemy troch? m?ki i robimy kopczyk z ziemniakw. W ?rodku kopczyka robimy zag??bienie, w ktre wrzucamy jajko. Dodajemy po?ow? m?ki, du?? szczypt? soli i szybko, ale delikatnie mieszamy ca?o??. Nie ugniatamy – jak w przypadku ciasta dro?d?owego czy na pizze – ale ??czymy sk?adniki na g?adko. Stopniowo dodajemy pozosta?? m?k?, a? ciasto przyjmie odpowiedni? konsystencj?. Powinno zosta? oko?o p? garstki do podsypywania.

Z ciasta odkrajamy po kawa?ku, rolujemy wa?eczki (podsypuj?c m?k?) i tniemy na kawa?ki. nast?pnie w kawa?kach ciasta robimy wzorki widelcem. W zag??bienia p?niej wejdzie sos, oliwa czy inne dodatki, nadaj?c wi?cej smaku.

Kluseczki gotujemy we wrz?cej, osolonej wodzie, z odrobin? oliwy. Wrzucamy partiami po kilka, wy?awiamy zaraz gdy wyp?yn? na powierzchni? – to znak, ?e s? gotowe. Od?awiamy je sitkiem i odk?adamy na talerz z r?cznikiem papierowym.

Gotowe kluseczki mo?emy podawa? z sosem pomidorowym z bazyli? i czosnkiem, z sosem serowym np. z gorgonzoli, z mas?em z sza?wi?. Kilka przepisw ju? wrzuci?am na bloga, bo uwa?am, ?e temat warto zg??bi? 🙂

Uwaga! Niespodzianka: wideo!

Gnocchi z kurkami

Gnocchi z mas?em, sza?wi? i Dziurgasem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5207.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5190.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5186.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5187.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5188.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5208.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5184.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5185.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5194.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5196.jpg
Gnocchi
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5195.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5206.jpg
Gnocchi
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5198.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5197.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5201.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5202.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5203.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5204.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5205.jpg

4 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *