Gulasz z policzkw wieprzowych z miso – najlepsze polsko-azjatyckie fusion!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9983.jpg

Policzki wieprzowe mog? brzmie? dziwnie, egzotycznie i skomplikowanie. To b??d! Mi?so jest ?atwe w obrbce jak ka?de inne, do tego bardzo tanie, a jako?ci? zupe?nie nie odbiegaj?ce od „lepszych” kawa?kw typu pol?dwiczki. Je?li kogo? nie przekonuje cena i oryginalno??, do dorzucam jeszcze jeden argument – ekologiczny. Wszak z ka?dego zwierz?cia powinno si? „zu?y?” jak najwi?cej, a najlepiej wszystko – nic nie powinno si? marnowa?. A – no i najwa?niejsze – TO JEST PYSZNE. Kruche, delikatne, kremowe mi?so rozp?ywa si? w ustach.

Przepis na gulasz z policzkw wieprzowych

Sk?adniki:
Policzki wieprzowe
1 du?a cebula
5-6 suszonych grzybw (np. prawdziwki, podgrzybki)
2 z?bki czosnku
Woda
Sos sojowy (ok 1,5 ?y?ki)
?y?eczka pasty miso
Sl
Pieprz
Rozmaryn suszony i ga??zka ?wie?ego
Oliwa (ok 2,5 ?y?ki)
P? ?y?eczki mas?a
M?ka

Policzki wieprzowe

W du?ym garnku z nieprzywieraj?cym dnem rozgrzewamy oliw?. Policzki oczyszczamy z chrz?stek, kawa?kw ko?ci i innych tego typu oble?nych dodatkw. Ale! T?uszcz i przerosty zostawiamy. Kroimy w du?? kostk? (ok 2 cm). Obtaczamy je dok?adnie w m?ce i szybko obsma?amy z ka?dej strony. Pod koniec dodajemy pokrojon? w kostk? cebul?, pokruszone w palcach na mniejsze kawa?ki grzyby, ga??zk? rozmarynu, posiekany czosnek i mas?o.

Przyprawy do gulaszu

Mieszamy dok?adnie, po minucie dodajemy utarty w mo?dzierzu pieprz z rozmarynem suszonym (po ok p? ?y?eczki) i du?? szczypt? soli, zalewamy przegotowan?, gor?c? wod? (ok 1,5 cm nad poziom sk?adnikw), dodajemy sos sojowy i miso. Mieszamy dok?adnie, stawiamy na najmniejszym mo?liwym ogniu i pod przykryciem dusimy ok 2,5 godziny, co jaki? czas mieszaj?c by nie przywiera?o do dna.

Po tym czasie odkrywamy garnek i kolejne p? godziny na minimalnym ogniu gotujemy a? odparuje tyle wody, ?e sos b?dzie mia? idealn? dla nas konsystencj?. Przy tym mieszamy cz??ciej, bo na pewno b?dzie przywiera? 🙂 Ko?czymy gotowanie gdy mi?so si? rozpada. Na koniec prbujemy i dodajemy soli i pieprzu wedle uznania.

Do podania polecam ulubion? kasz? i grzybki lub ogrki marynowane.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9970.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9971.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9972.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9973.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9974.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9975.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9976.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9978.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9980.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9981.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9982.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9983.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9984.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9985.jpg



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *