Sprawa jest prosta jak drut, absolutnie przepyszna i szybka. Idealny comfort food, kolacja po ciężkim dniu w pracy, uzupełniacz potasu na kaca. Słowem – moje ulubione (ostatnio) danie.
Przepis na makaron z chorizo i sosem pomidorowym
Składniki:
Chorizo
Puszka pomidorów
Świeża bazylia
Kulka mozarelli (lub burraty)
Sól
Oliwa z oliwek
Chilli w płatkach
Mała cebula
2-3 ząbki czosnku
Ulubiony makaron
Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy dużą szczyptę chilli w płatkach, oraz dużą szczyptę soli. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, al dente.
Chorizo
Kawałek kiełbasy chorizo (ok 10 cm) przekrawamy wzdłuż, a następnie w pół-plasterki grubości 2-3 milimetrów. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojone chorizo. Bokiem noża rozgniatamy 2 ząbki czosnku, siekamy drobno i wrzucamy do kiełbasy. Smażymy wszystko 2-3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przykrywamy patelnię i gotujemy na dużym ogniu aż pomidory się rozpadną (kilka minut wystarczy).
Domowa passata pomidorowa
Pomidory z puszki można zastąpić w sezonie świeżymi, ewentualnie passatą, lub własnym przetworem, np. takim:
Mozarellę kroimy w małą kosteczkę, rozrzucamy równomiernie po patelni i mieszamy, aż się rozpuści i całość stworzy kremowy sos. Można zamiast niej użyć burraty, o ile mamy dostęp do dobrej. Dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy, dorzucamy posiekaną bazylię i solimy. I już! Wszystko – całość trwa mniej więcej tyle, ile gotuje się makaron.