
Sprawa jest prosta jak drut, absolutnie przepyszna i szybka. Idealny comfort food, kolacja po ci??kim dniu w pracy, uzupe?niacz potasu na kaca. S?owem – moje ulubione (ostatnio) danie.
Przepis na makaron z chorizo i sosem pomidorowym
Sk?adniki:
Chorizo
Puszka pomidorw
?wie?a bazylia
Kulka mozarelli (lub burraty)
Sl
Oliwa z oliwek
Chilli w p?atkach
Ma?a cebula
2-3 z?bki czosnku
Ulubiony makaron
Wlewamy na patelni? 2 ?y?ki oliwy z oliwek i wrzucamy du?? szczypt? chilli w p?atkach, oraz du?? szczypt? soli. Cebul? kroimy w drobn? kostk? i wrzucamy na rozgrzan? oliw? z oliwek. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, al dente.
Chorizo
Kawa?ek kie?basy chorizo (ok 10 cm) przekrawamy wzd?u?, a nast?pnie w p?-plasterki grubo?ci 2-3 milimetrw. Kiedy cebula si? zeszkli, dorzucamy pokrojone chorizo. Bokiem no?a rozgniatamy 2 z?bki czosnku, siekamy drobno i wrzucamy do kie?basy. Sma?ymy wszystko 2-3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przykrywamy patelni? i gotujemy na du?ym ogniu a? pomidory si? rozpadn? (kilka minut wystarczy).
Domowa passata pomidorowa
Pomidory z puszki mo?na zast?pi? w sezonie ?wie?ymi, ewentualnie passat?, lub w?asnym przetworem, np. takim:
Mozarell? kroimy w ma?? kosteczk?, rozrzucamy rwnomiernie po patelni i mieszamy, a? si? rozpu?ci i ca?o?? stworzy kremowy sos. Mo?na zamiast niej u?y? burraty, o ile mamy dost?p do dobrej. Dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy, dorzucamy posiekan? bazyli? i solimy. I ju?! Wszystko – ca?o?? trwa mniej wi?cej tyle, ile gotuje si? makaron.






















