
Makaron z krewetkami i chorizo
Dlaczego makaron z krewetkami i chorizo? Podczas naszej pierwszej podr?y do Portugalii odkryli?my jedno z najlepszych, je?li nie najlepsze na ?wiecie po??czenie kulinarne – ?winia i krewetki. Serio, na pierwszy rzut oka wiele osb mo?e pomy?le?, ?e owoce morza i wieprzowina to co? dziwnego, ale nic bardziej mylnego! Osobom uprzedzonym do tego pomys?u polecam ten przepis – nawraca momentalnie!
Podobnie jest z po??czeniem sera i owocw morza. Wiele osb jest przekonanych, ?e nabia? i krewetki to jaki? rodzaj profanacji w najlepszym wypadku, w najgorszym – proszenie si? o sensacje ?o??dkowe. Ale nawet najwi?ksi szefowie kuchni na ?wiecie, jak cho?by uwielbiany przez mnie Roy Choi, doskonale wiedz? ?e w?oska pasta z krewetkami, wyko?czona parmezanem, to ?y?ko. Nie dajcie sobie wmwi? ?e jest inaczej!
Przepis na makaron z krewetkami i chorizo
Sk?adniki:
Ma?a cebula
3 z?bki czosnku
Krewetki (200-250 g)
Bia?e wino (p? kieliszka)
Oliwa
Chorizo (ok 10 cm kawa?ek)
Puszka pomidorw
Chilli w p?atkach
Sl
Makaron (ok 250 g)
Bazylia
Parmezan / grana padano lub inny ser tego typu
Rozgrzewamy du?? patelni?, wlewamy na ni? 1-2 ?y?ki oliwy, wrzucamy du?? szczypt? soli i du?? szczypt? chilli. Gdy oliwa si? rozgrzeje, dodajemy pokrojon? w kosteczk? cebulk? i sma?ymy a? mocno si? zeszkli. Wrzucamy krewetki (u?ywam surowych, szarych, rozmro?onych) i krojone w p?plasterki chorizo. Sma?ymy szybko na du?ym ogniu, pod koniec dodaj?c zmia?d?ony czosnek. Kiedy krewetki zmieni? kolor (po 2-3 minutach) przewracamy je na drug? stron? i po chwili dodajemy odrobin? wina. Odparowujemy alkohol i dodajemy na patelni? pomidory z puszki.
Pomidory w puszce – zawsze u?ywam tych w ca?o?ci, nigdy „krojonych”, bo po pierwsze w tych drugich jest wi?cej wody ni? pomidorw, po drugie w ka?dej puszce jest wi?cej „g??bw” ni? pomidorw.
Dusimy pod przykryciem przez chwil?, a? pomidory zaczn? si? rozpada?. W mi?dzyczasie ?cieramy ser na tarce (2-3 cm kawa?ek) i gotujemy makaron al dente.
Dodajemy ser na patelni?, mieszamy i po wy??czeniu ognia doprawiamy do smaku sol? i ?wie?? bazyli?. Gotowanie ca?ego dania nie powinno zaj?? wi?cej ni? 15 minut, a taki makaron z chorizo i krewetkami to naprawd? pyszna sprawa. Pikantny, syc?cy, a jednocze?nie lekki i pe?en potasu posi?ek.
















