
Makaron z krewetkami i chorizo
Dlaczego makaron z krewetkami i chorizo? Podczas naszej pierwszej podróży do Portugalii odkryliśmy jedno z najlepszych, jeśli nie najlepsze na świecie połączenie kulinarne – świnia i krewetki. Serio, na pierwszy rzut oka wiele osób może pomyśleć, że owoce morza i wieprzowina to coś dziwnego, ale nic bardziej mylnego! Osobom uprzedzonym do tego pomysłu polecam ten przepis – nawraca momentalnie!
Podobnie jest z połączeniem sera i owoców morza. Wiele osób jest przekonanych, że nabiał i krewetki to jakiś rodzaj profanacji w najlepszym wypadku, w najgorszym – proszenie się o sensacje żołądkowe. Ale nawet najwięksi szefowie kuchni na świecie, jak choćby uwielbiany przez mnie Roy Choi, doskonale wiedzą że włoska pasta z krewetkami, wykończona parmezanem, to żyćko. Nie dajcie sobie wmówić że jest inaczej!
Przepis na makaron z krewetkami i chorizo
Składniki:
Mała cebula
3 ząbki czosnku
Krewetki (200-250 g)
Białe wino (pół kieliszka)
Oliwa
Chorizo (ok 10 cm kawałek)
Puszka pomidorów
Chilli w płatkach
Sól
Makaron (ok 250 g)
Bazylia
Parmezan / grana padano lub inny ser tego typu
Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy na nią 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy dużą szczyptę soli i dużą szczyptę chilli. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i smażymy aż mocno się zeszkli. Wrzucamy krewetki (używam surowych, szarych, rozmrożonych) i krojone w półplasterki chorizo. Smażymy szybko na dużym ogniu, pod koniec dodając zmiażdżony czosnek. Kiedy krewetki zmienią kolor (po 2-3 minutach) przewracamy je na drugą stronę i po chwili dodajemy odrobinę wina. Odparowujemy alkohol i dodajemy na patelnię pomidory z puszki.
Pomidory w puszce – zawsze używam tych w całości, nigdy „krojonych”, bo po pierwsze w tych drugich jest więcej wody niż pomidorów, po drugie w każdej puszce jest więcej „głąbów” niż pomidorów.
Dusimy pod przykryciem przez chwilę, aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie ścieramy ser na tarce (2-3 cm kawałek) i gotujemy makaron al dente.
Dodajemy ser na patelnię, mieszamy i po wyłączeniu ognia doprawiamy do smaku solą i świeżą bazylią. Gotowanie całego dania nie powinno zająć więcej niż 15 minut, a taki makaron z chorizo i krewetkami to naprawdę pyszna sprawa. Pikantny, sycący, a jednocześnie lekki i pełen potasu posiłek.
















