Idealny comfort food
Sos z warzywami i chorizo w takiej wersji to nieco alternatywna wariacja na temat mac’n’cheese… No, może trochę bardziej, niż „nieco” 🙂
Kremowy sos z cukinią i mascarpone jest łagodny, chorizo i kapary nadają mu smaku i charakteru – całość tworzy aksamitny sos, idealny do makaronów takich jak penne, świderki czy kolanka.
Przepis na makaron z kremowym sosem
Składniki:
1 mała cebula (lub pół dużej)
1 gałązka selera naciowego
1 marchewka
2 ząbki czosnku
Ok. 10 cm kawałek chorizo
Pół cukinii
2-3 łyżki mascarpone
2-3 łyżki śmietany 12%
Starty ser typu parmezan / grana padano / Dziurgas / Bursztyn (Ok pół szklanki)
Sól
Oliwa z oliwek
Chilli w płatkach
Łyżka kaparów
Makaron (świderki, penne lub kolanka)
Baza sosu – warzywa
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone w równą kosteczkę (nie większą niż pół cm): marchew, selera naciowego i cebulę. Dodajemy dużą szczyptę soli i dwie szczypty chilli, smażymy aż warzywa zaczną łapać złoty kolor. Wtedy dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo, a po ok 2-3 minutach posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę (większa niż marchewka i por, ok 1 cm) cukinię. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Kiedy chorizo się „ozłoci”, dodajemy starty ser, a następnie mascarpone i dokładnie mieszamy. Na minimalnym ogniu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu (2-3 łyżki), która dzięki glutenowi zamieni wszystko w gładki, kremowy sos. Makaron al dente dodajemy na końcu, również z odrobiną wody i odsączonymi kaparami. Mieszamy wszystko i gotowe!
Polecam też podobny przepis – na kremowy sos warzywny z indykiem.
One Comment Add yours