Pyszny, kremowy sos z warzywami i chorizo

Kremowy sos z warzywami i chorizo

Sos z warzywami i chorizo w takiej wersji to nieco alternatywna wariacja na temat mac’n’cheese… No, mo偶e troch臋 bardziej, ni偶 „nieco” 馃檪

Kremowy sos z cukini膮 i mascarpone jest 艂agodny, chorizo i kapary nadaj膮 mu smaku i charakteru – ca艂o艣膰 tworzy aksamitny sos, idealny do makaron贸w takich jak penne, 艣widerki czy kolanka.

Sk艂adniki:
1 ma艂a cebula (lub p贸艂 du偶ej)
1 ga艂膮zka selera naciowego
1 marchewka
2 z膮bki czosnku
Ok. 10 cm kawa艂ek chorizo
P贸艂 cukinii
2-3 艂y偶ki mascarpone
2-3 艂y偶ki 艣mietany 12%
Starty ser typu parmezan / grana padano / Dziurgas / Bursztyn (Ok p贸艂 szklanki)
S贸l
Oliwa z oliwek
Chilli w p艂atkach
艁y偶ka kapar贸w
Makaron (艣widerki, penne lub kolanka)

Na patelni rozgrzewamy dwie 艂y偶ki oliwy i wrzucamy pokrojone w r贸wn膮 kosteczk臋 (nie wi臋ksz膮 ni偶 p贸艂 cm): marchew, selera naciowego i cebul臋. Dodajemy du偶膮 szczypt臋 soli i dwie szczypty chilli, sma偶ymy a偶 warzywa zaczn膮 艂apa膰 z艂oty kolor. Wtedy dodajemy pokrojone w p贸艂plasterki chorizo, a po ok 2-3 minutach posiekany lub przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i pokrojon膮 w kostk臋 (wi臋ksza ni偶 marchewka i por, ok 1 cm) cukini臋. W mi臋dzyczasie gotujemy makaron al dente.

Kiedy chorizo si臋 „oz艂oci”, dodajemy starty ser, a nast臋pnie mascarpone i dok艂adnie mieszamy. Na minimalnym ogniu dodajemy 艣mietan臋, dok艂adnie mieszamy. Dolewamy odrobin臋 wody z gotowania makaronu (2-3 艂y偶ki), kt贸ra dzi臋ki glutenowi zamieni wszystko w g艂adki, kremowy sos. Makaron al dente dodajemy na ko艅cu, r贸wnie偶 z odrobin膮 wody i ods膮czonymi kaparami. Mieszamy wszystko i gotowe!

Polecam te偶 podobny przepis – na kremowy sos warzywny z indykiem.

marchew, seler, cukinia i chorizo
Marchewka i seler
chorizo
 

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *