Indyk z MEGA warzywnym, kremowym sosem

Indyk kiedy? nie by? moim ulubionym sk?adnikiem. Wszystko zmieni?o si? po warsztatach, z ktrych relacje znajdziecie tutaj: CZ??? 1 i CZ??? 2.

Po warsztatach zacz??am eksperymentowa? z przepisami na indyka i okaza?o si?, o dziwo, ze i ja i mj m?? nagle go lubimy. Wam te? polecam zakocha? si? w tym sk?adniku 🙂 np. poprzez ten przepis na indyka z warzywnym, kremowym sosem. Pi?kny, kolorowy i niemal dietetyczny!

Przepis na indyka z warzywami

Sk?adniki:
1 ma?a marchewka
1 cebula czerwona
1 ma?a zielona papryka
P? cukinii
1-2 ga??zki selera naciowego
Pier? z indyka (300-400 g)
Sok z ?wiartki cytryny
M?ka
Sl, pieprz
?wierzy tymianek i sza?wia
Dwie szczypty kurkumy
?mietana 12% (ok 200 ml)
Oliwa z oliwek
Ok. p? ?y?ki mas?a
Do podania: kasza bulgur (lub inna, pasuje te? super makaron) i natka pietruszki (opcjonalnie)

Wszystkie warzywa kroimy w kosteczk? i dzielimy na dwie cz??ci marchewk?, selera i cebulk? do jednej miski, papryk? i cukini? do drugiej. Kostka powinna by? mniej-wi?cej rwna.

Rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oliwy na patelni, dodajemy cebul?, seler i marchewk? oraz du?? szczypt? soli. Ca?o?? sma?ymy a? delikatnie zacznie si? rumieni?. Indyka kroimy w cienkie kawa?ki, solimy i je i doprawiamy pieprzem, nast?pnie obtaczamy w m?ce. Odsuwamy warzywa na patelni na boki i na ?rodku sma?ymy mi?so na z?oto z ka?dej strony. Dodajemy porwany tymianek i sza?wi?, kurkum?, skrapiamy lekko cytryn? i dok?adnie mieszamy. Dodajemy cukini? i papryk?, sma?ymy minut?, nast?pnie dodajemy ?mietan?. Dusimy kilka minut, nast?pnie ca?o?? doprawiamy sol? i pieprzem do smaku.

Mo?na podawa? z kasz? i ?wie?? natk? pietruszki.

Je?eli chcemy poda? z makaronem, to gotujemy go al dente w osolonej wodzie, dodajemy z odrobin? wody z gotowania na patelni? i dusimy, a? dojdzie (1-2 minuty).




One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *