Indyk z MEGA warzywnym, kremowym sosem

Indyk kiedyś nie był moim ulubionym składnikiem. Wszystko zmieniło się po warsztatach, z których relacje znajdziecie tutaj: CZĘŚĆ 1 i CZĘŚĆ 2.

Po warsztatach zaczęłam eksperymentować z przepisami na indyka i okazało się, o dziwo, ze i ja i mój mąż nagle go lubimy. Wam też polecam zakochać się w tym składniku 🙂 np. poprzez ten przepis na indyka z warzywnym, kremowym sosem. Piękny, kolorowy i niemal dietetyczny!

Składniki:
1 mała marchewka
1 cebula czerwona
1 mała zielona papryka
Pół cukinii
1-2 gałązki selera naciowego
Pierś z indyka (300-400 g)
Sok z ćwiartki cytryny
Mąka
Sól, pieprz
Świerzy tymianek i szałwia
Dwie szczypty kurkumy
Śmietana 12% (ok 200 ml)
Oliwa z oliwek
Ok. pół łyżki masła
Do podania: kasza bulgur (lub inna, pasuje też super makaron) i natka pietruszki (opcjonalnie)

Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę i dzielimy na dwie części – marchewkę, selera i cebulkę do jednej miski, paprykę i cukinię do drugiej. Kostka powinna być mniej-więcej równa.

Rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy na patelni, dodajemy cebulę, seler i marchewkę oraz dużą szczyptę soli. Całość smażymy aż delikatnie zacznie się rumienić. Indyka kroimy w cienkie kawałki, solimy i je i doprawiamy pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Odsuwamy warzywa na patelni na boki i na środku smażymy mięso – na złoto z każdej strony. Dodajemy porwany tymianek i szałwię, kurkumę, skrapiamy lekko cytryną i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy minutę, następnie dodajemy śmietanę. Dusimy kilka minut, następnie całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Można podawać z kaszą i świeżą natką pietruszki.

Jeżeli chcemy podać z makaronem, to gotujemy go al dente w osolonej wodzie, dodajemy z odrobiną wody z gotowania na patelnię i dusimy, aż „dojdzie” (1-2 minuty).

Wyposażenie kuchni - zobacz na Ceneo

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *