Jest co? w po??czeniu pomidorw z ricott?, co sprawia, ?e robi mi si? ciep?o w sercu. Ten makaron „comfort food” z kurczakiem i zio?ami idealnie spe?nia rol? pocieszyciela. Polecam!
Sk?adniki:
Podwjna pier? z kurczaka (ok 600g)
Puszka pomidorw (w ca?o?ci)
1 cebula
2 z?bki czosnku
Suszona bazylia, oregano i p?atki chilli
Sl
Serek ricotta (ok 400g)
Oliwa z oliwek
?wie?a bazylia i tymianek
Makaron wedle uznania – ja u?y?am kokardek
Cebul? kroimy w pirka i wrzucamy na patelni? na gor?c? oliw?. Dodajemy szczypt? soli i p?atki chilli, a gdy zacznie si? rumieni? – rozgnieciony bokiem no?a i pokrojony czosnek. Sma?ymy a? wypu?ci zapach i dodajemy p? ?y?eczki suszonej bazylii i dwie du?e szczypty oregano. Mieszamy, robimy miejsce na ?rodku i wrzucamy pokrojonego (wcze?niej oczyszczonego z b?onek) kurczaka i kolejn? szczypt? soli. Ja u?ywam r?owej, himalajskiej, prosto z m?ynka.
Gdy kurczak zacznie ?apa? z?oty kolor, dodajemy dwie szczypty listkw tymianku i pomidory z puszki. Mieszamy i chwil? sma?ymy, a? pomidory si? rozpadn?. Wtedy dodajemy ca?e opakowanie serka ricotta i mieszamy, a? uzyskamy jednolity, kremowy sos. Na koniec dodajemy posiekan? (niezbyt drobno) ?wie?? bazyli? i listki tymianku. Ca?o?? podajemy z ulubionym makaronem dodatkow? bazyli?. Mo?na te? posypa? startym parmezanem, grana padano lub Dziurgasem. Danie idealne na jesie?, rozgrzewaj?ce, syc?ce, przypominaj?ce smaki lata i bardzo „comforting”.
Pro tip: Nigdy nie kupuj? tych krojonych – zawsze w ca?o?ci, bo w puszce krojonych zwykle po?owa to te zielone, niejadalne cz??ci pomidora. Bez sensu!