Kremowy, borowikowy sos z kurczakiem i makaronem – strzał w dychę w grzybowym szaleństwie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6143.jpg

Borowikowy sos idealnie pasuje do kurczaka, sera i makaronu. Kremowa konsystencja i wyraźny smak leśnych grzybów – idealne połączenie!

Składniki:
Tymianek
Pierś z kurczaka (ok 300-400 g)
2-3 szalotki
Czosnek (3-4 ząbki)
Mascarpone (ok 100-150 g)
Borowiki
Oliwa z oliwek
Dziurgas (lub inny ser tego typu)
Rozmaryn
Orzechy laskowe
Makaron (użyłam tripoline)
Masło
Sól, czarny pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę, szalotki w piórka, czosnek rozgniatamy bokiem noża i kroimy na mniejsze części. Grzyby kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek.

Na gorącą patelnie wrzucamy grzyby i dodajemy dwie duże szczypty pieprzu oraz szczyptę soli. Dodajemy ok. pół łyżeczki masła i smażymy, aż grzyby zaczną łapać złoty kolor. Wtedy dodajemy cebulę i czosnek, kolejną szczyptę soli i odrobinę oliwy. Smażymy 2-3 minuty, odsuwamy wszystko na boki i na środek dodajemy kurczaka, pół łyżeczki masła i listki tymianku. Obsmażamy wszystko razem aż kurczak złapie złoty kolor – w razie potrzeby podlewamy odrobinę wodą, w której gotujemy makaron. Dodajemy mascarpone i kolejną szczyptę liści tymianku. Jeśli całość zbytnio zgęstnieje, podlewamy jeszcze wodą z makaronu. Dodajemy ok. pół szklanki startego sera, mieszamy i próbujemy – w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem.

Jak przygotować orzechy? Można kupić takie bez skórki i uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku, np. na folii aluminiowej lub w płaskim naczyniu żaroodpornym. Jeśli jednak mamy takie ze skórką, są dwie opcje – można je sparzyć wrzątkiem lub upiec w piecu, a następnie przy pomocy ściereczki (której nam nie szkoda) mocno pocierać, aż skórka zejdzie. Wtedy prażymy je ponownie, np. na suchej patelni. Następnie lekko tłuczemy je na mniejsze kawałki, np. w moździerzu.

Łączymy kremowy sos z ugotowanym al dente makaronem, podajemy z uprażonymi, rozdrobionymi w moździerzu orzechami, świeżymi liskami tymianku i startym serem. Warto na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Po grzybowe historie zapraszam na Instagram:

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6111.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6113.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6112.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6114.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6115.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6121.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6122.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6123.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6124.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6125.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6126.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6127.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6129.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6130.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6132.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6134.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6136.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6138.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6135.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6139.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6140.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6137.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6141.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6143.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6142.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *