Borowikowy sos idealnie pasuje do kurczaka, sera i makaronu. Kremowa konsystencja i wyra?ny smak le?nych grzybw – idealne po??czenie!
Sk?adniki:
Tymianek
Pier? z kurczaka (ok 300-400 g)
2-3 szalotki
Czosnek (3-4 z?bki)
Mascarpone (ok 100-150 g)
Borowiki
Oliwa z oliwek
Dziurgas (lub inny ser tego typu)
Rozmaryn
Orzechy laskowe
Makaron (u?y?am tripoline)
Mas?o
Sl, czarny pieprz
Kurczaka kroimy w kostk?, szalotki w pirka, czosnek rozgniatamy bokiem no?a i kroimy na mniejsze cz??ci. Grzyby kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy ?y?eczk? oliwy z oliwek.
Na gor?c? patelnie wrzucamy grzyby i dodajemy dwie du?e szczypty pieprzu oraz szczypt? soli. Dodajemy ok. p? ?y?eczki mas?a i sma?ymy, a? grzyby zaczn? ?apa? z?oty kolor. Wtedy dodajemy cebul? i czosnek, kolejn? szczypt? soli i odrobin? oliwy. Sma?ymy 2-3 minuty, odsuwamy wszystko na boki i na ?rodek dodajemy kurczaka, p? ?y?eczki mas?a i listki tymianku. Obsma?amy wszystko razem a? kurczak z?apie z?oty kolor – w razie potrzeby podlewamy odrobin? wod?, w ktrej gotujemy makaron. Dodajemy mascarpone i kolejn? szczypt? li?ci tymianku. Je?li ca?o?? zbytnio zg?stnieje, podlewamy jeszcze wod? z makaronu. Dodajemy ok. p? szklanki startego sera, mieszamy i prbujemy – w razie potrzeby doprawiamy sol? i pieprzem. ??czymy z makaronem.
Jak przygotowa? orzechy? Mo?na kupi? takie bez skrki i upra?y? je na suchej patelni lub w piekarniku, np. na folii aluminiowej lub w p?askim naczyniu ?aroodpornym. Je?li jednak mamy takie ze skrk?, s? dwie opcje mo?na je sparzy? wrz?tkiem lub upiec w piecu, a nast?pnie przy pomocy ?ciereczki (ktrej nam nie szkoda) mocno pociera?, a? skrka zejdzie. Wtedy pra?ymy je ponownie, np. na suchej patelni. Nast?pnie lekko t?uczemy je na mniejsze kawa?ki, np. w mo?dzierzu.
??czymy kremowy sos z ugotowanym al dente makaronem, podajemy z upra?onymi, rozdrobionymi w mo?dzierzu orzechami, ?wie?ymi liskami tymianku i startym serem. Warto na koniec posypa? ?wie?o zmielonym pieprzem.
Po grzybowe historie zapraszam na Instagram:
One Comment Add yours