Kalafiorowa zupa krem z oliw? truflow? i orzechami laskowymi

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6194.jpg

Zupa kalafiorowa to danie, ktre uwielbiam – najbardziej za to, ?e z jednej strony jest banalnie proste, szybkie w wykonaniu i totalnie nie czasoch?onne. Z drugiej – do?? wykwintne, nietypowe i na pewno podane go?ciom zrobi super wra?enie. A wszystko zacz??o si? od… oliwy truflowej. Jaki? czas temu, pod wp?ywem impulsu, zakupi?am tak? buteleczk? i od tego czasu sta?a na kuchni, nie u?yta ani razu. Dlaczego? A mo?e do tego nie pasuje, a do tamtego niekoniecznie, a w ogle to jest bardzo intensywny smak… Dlatego wymy?li?am tak? zup?, specjalnie pod t? oliw? 🙂 I podzia?a?o! Cho? oczywi?cie u?ycie tu oliwy z oliwek, czy np. smakowej z chilli, totalnie dopuszczam – trufle maj? specyficzny posmak i nie ka?dy to lubi.

Sk?adniki:
Ok. 500-700 ml bulionu (np. warzywny z TEGO przepisu, lub drobiowy z TEGO)
P? du?ego lub ca?y ma?y kalafior
1 ugotowany w rosole kawa?ek pora
Czarny pieprz
Ga?ka muszkato?owa
Oliwa truflowa (lub dowolna inna)
Orzechy laskowe bez skry
Sl

Do gor?cego bulionu wrzucamy rozdrobniony na r?yczki kalafior i pora z roso?u (mo?na pomin??). Do tego du?? szczypt? soli i gotujemy pod przykryciem, a? kalafior ca?kowicie zmi?knie. Blendujemy ca?o?? na g?adk? mas?, dodajemy sporo czarnego pieprzu i dwie du?e szczypty utartej ga?ki muszkato?owej. W razie potrzeby rwnie? soli. Gotujemy jeszcze przez chwil?.

Jak przygotowa? orzechy? Mo?na kupi? takie bez skrki i upra?y? je na suchej patelni lub w piekarniku, np. na folii aluminiowej lub w p?askim naczyniu ?aroodpornym. Je?li jednak mamy takie ze skrk?, s? dwie opcje – mo?na je sparzy? wrz?tkiem lub upiec w piecu, a nast?pnie przy pomocy ?ciereczki (ktrej nam nie szkoda) mocno pociera?, a? skrka zejdzie. Wtedy pra?ymy je ponownie, np. na suchej patelni. Nast?pnie lekko t?uczemy je na mniejsze kawa?ki, np. w mo?dzierzu.

Na talerzu do zupy dodajemy dwie ?y?ki orzechw i kilka kropli oliwy truflowej. Danie jest pyszne, szybkie i naprawd? oryginalne w smaku. Polecam sprbowa?!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6179.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6182.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6180.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6181.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6184.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6185.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6186.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6187.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6188.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6190.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6189.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6191.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6192.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6193.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6195.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6194.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *