Przepis na schab z pomidorkami i ca?? mas? dobra

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084108.jpg
Schab i pomidorki cherry

Ha, kluczowy jest nag?wek, ?eby przyku? u?ytkownika. Tego nauczy?am si? przez lata pracy w mediach tabloidowych i tego zamierzam si? trzyma?.

Gotowanie od zawsze traktowa?am terapeutycznie, cho? nie?wiadomie. To jedna z niewielu czynno?ci ktre lubi?, ktre mnie relaksuj?, odstresowuj? i sprawiaj? mi przyjemno??. To i tycie, oczywi?cie.

Lubi? te? ?adne rzeczy, wi?c kiedy tylko co? mi wyjdzie – lec? na insta w poszukiwaniu poklasku i zarzucam te swoje talerze pe?ne kalorii. Odk?d ludzie zacz?li mnie w prywatnych wiadomo?ciach prosi? o przepisy, kie?kuje we mnie my?l na tego bloga. No i obrodzi?a przy schabie.

Ze schabem mam tak? jazd?, ?e go uwielbiam, ale mj ukochany niekoniecznie. Musz? si? wi?c troch? pogimnastykowa? ?eby nie j?cza?, ?e za suchy. No i wysz?o mi totalnie zajebi?cie, mimo ?e gotowa?am o 23 w pi?tek, bo po pierwsze jestem przegrywem ?yciowym i sp?dzam pi?tkowe wieczory z RuPauls Drag Race, a po drugie, bo luby wraca p?no z roboty. Ad rem:

Zajebi?cie dobry schab

Sk?adniki:
Ok. p? kilo schabu bez ko?ci
Pomidorki koktajlowe
?mietana 250g (osiemnastka, ewentualnie dwunastka jak kto? diet? stosuje he he he)
Wino bia?e p?wytrawne – szklanka, no gra dwie 🙂 *
Musztarda sarepska (jak kto? lubi mocne wra?enia, to mo?e da? dijon) – dwie ?y?eczki
Musztarda francuska – 2 ?y?eczki
P? ?y?ki miodu
P? ?y?eczki suszonego tymianku
1 cebula
3 z?bki czosnku (kojarzycie te przepisy z jednym? to jacy? chorzy ludzie. Kto w ?yciu u?y? jeden z?bek!?)
P? papryczki chilli bez pestek
M?ka do obtoczenia
?y?eczka s?odkiej papryki
P? ?y?eczki kminku (sproszkowanego lub utartego w mo?dzierzu)
Sl
Sos sojowy – ok 3 ?y?ki
Gor?ca woda – p? szklanki
Oliwa z oliwek

No i dobra, jedziemy. Do obtoczenia** mi?sa (schab kroimy w plastry grubo?ci ok p? cm) mieszamy m?k?, szczypt? soli, s?odk? papryk?, kminek. Cebul? kroimy w kostk?, czosnek w p?atki, chilli siekamy. Na patelni – najlepiej du?ej i g??bokiej – na oliwie szklimy cebul? z du?? szczypt? soli, rozsuwamy na boki i obsma?amy kawa?ki schabu po 2 minutki z ka?dej strony.

Dorzucamy czosnek, tymianek i chilli i mieszamy chwil?. Zalewamy to po?ow? wina i mieszamy, po chwili dolewamy drug? po?ow?. Kiedy alkohol odparuje – po ok 5 minutach – mo?na doda? obie musztardy. Po wymieszaniu i kilku minutach pod przykryciem dolewamy gor?c? wod? wymieszan? z sosem sojowym i dodajemy mid. Na tym etapie przykrywamy patelni? i zostawiamy na 5-10 minut.

Po tym czasie mieszamy i dodajemy pomidorki pokrojone w po?wki. Jak lekko zmi?kn?, dodajemy ?mietan? i po dok?adnym wymieszaniu dajemy temu 5-10 minut a? nabierze kremowej konsystencji. I ju?, mamy zajebi?cie dobry schab. W ramach dodatku polecam ry?, ale rwnie dobrze mo?e to wjecha? z makaronem czy ziemniakami – do woli!

* Protip – polecam Cote, do gotowania staram si? nie wchodzi? na pu?ap ponad 20 z?, ale te? sikacze po dyszce nie polecam bo to jednak czu?. A takim w miar? to mo?na popi? nawet z przyjemno?ci? 🙂



**  Protip – polecam wsypa? to wszystko do pude?ka plastikowego z przykrywk?, wrzuci? mi?so, zakry? i „wyszejkowa?”. Obtoczy si? samo.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084111.jpg

Wyposa?enie kuchni - porwnaj na Ceneo.pl

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084115.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084112.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084103.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084102.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084105.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084109.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5084113.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *