Szybka sa?atka z arbuzem i fet? + miodowy winegret

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2843.jpg

Gotowanie latem

Przy prostych przepisach, takich jak ta sa?atka z arbuzem, jest zwykle tak, ?e wystarcz? trzy sk?adniki, ale musz? by? fest jako?ci. Pami?tajcie by czyta? dok?adnie etykiety i nie kupowa? sera „typu feta” tylko oryginaln? fet?, tak samo nie kupujcie jogurtu „typu greckiego” tylko grecki.

Podrby produktw spo?ywczych s? wcale niewiele ta?sze od orygina?w (zazwyczaj), za to maj? gorszy sk?ad i zdecydowanie nienajlepszy smak. Tutaj przepis jest dziecinnie prosty, ale jak wszystkie sk?adniki zagraj? razem na talerzu, to si? oderwa? nie mo?na 🙂

Przepis na sa?atk? z arbuzem i fet?

Sk?adniki:
Arbuz
Gar?? szpinaku
Feta
?wie?a mi?ta i bazylia

Winegret:
2 ?y?eczki miodu
?y?ka oliwy
Sok z po?owy cytryny
1 z?bek czosnku
Szczypta soli

Winegret do sa?atki

Mj patent na winegret jest prosty jak drut, wychodzi za ka?dym razem i pasuje do wielu r?nych sa?atek. Polecam pos?u?y? si? bardzo pomocnym patentem i u?y? ma?ego, zamykanego s?oika, ewentualnie szczelnie zamykanego pude?eczka. Do pojemnika wyciskamy 1 z?bek czosnku, sok z po?owy du?ej cytryny (lub 3/4 ma?ej), dodajemy dwie ?y?eczki miodu – najlepiej wielokwiatowego i oliw?. Zakr?camy s?oik i wstrz?samy jak szejkerem. Wszystko powinno si? idealnie po??czy?. Mo?na oczywi?cie te? wymiesza? tradycyjnie, ale trudno dobrze po??czy? wszystkie sk?adniki, zw?aszcza mid. Opcja ze s?oikiem ma te? inny plus – mo?na go zamkn?? i u?y? np. po?owy kolejnego dnia.

Jak robimy i podajemy sa?atk??

Na talerzu rzucamy gar?? ?wie?ego, umytego szpinaku. Na to dodajemy pokrojonego w kostk? arbuza – oko?o 1/4 ma?ego arbuza, ale oczywi?cie to nie apteka – nie liczymy co do kostki!

A kostki kroimy raczej spore – ok 2-centymetrowe. Zbyt ma?e rozpadn? si? i puszcz? ca?y sok na zewn?trz. Rozrzucamy kawa?ki fety – rozdrobnione r?kami lub pokrojone w ok 1 cm kostk?. Siekamy 10-15 listkw bazylii i 2-3 ga??zki mi?ty (je?li maj? zbyt twarde ?ody?ki – u?ywamy tylko li?cie).

Ca?o?? polewamy ok. po?ow? powsta?ego winegretu, reszty mo?emy u?y? np. na nast?pny dzie?. Przepis jest prosty, szybki i pyszny, idealny na lato i upa?y, do tego bardzo zdrowy i dietetyczny, idealny na lunch, przek?sk? czy lekk? kolacj?.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2844.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2837.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2836.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2838.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2841.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2842.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2843.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2840.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *