Szybka sałatka z arbuzem i fetą + miodowy winegret

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2843.jpg

Gotowanie latem

Przy prostych przepisach, takich jak ta sałatka z arbuzem, jest zwykle tak, że wystarczą trzy składniki, ale muszą być fest jakości. Pamiętajcie by czytać dokładnie etykiety i nie kupować sera „typu feta” tylko oryginalną fetę, tak samo nie kupujcie jogurtu „typu greckiego” tylko grecki.

Podróby produktów spożywczych są wcale niewiele tańsze od oryginałów (zazwyczaj), za to mają gorszy skład i zdecydowanie nienajlepszy smak. Tutaj przepis jest dziecinnie prosty, ale jak wszystkie składniki zagrają razem na talerzu, to się oderwać nie można 🙂

Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą

Składniki:
Arbuz
Garść szpinaku
Feta
Świeża mięta i bazylia

Winegret:
2 łyżeczki miodu
Łyżka oliwy
Sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
Szczypta soli

Winegret do sałatki

Mój patent na winegret jest prosty jak drut, wychodzi za każdym razem i pasuje do wielu różnych sałatek. Polecam posłużyć się bardzo pomocnym patentem i użyć małego, zamykanego słoika, ewentualnie szczelnie zamykanego pudełeczka. Do pojemnika wyciskamy 1 ząbek czosnku, sok z połowy dużej cytryny (lub 3/4 małej), dodajemy dwie łyżeczki miodu – najlepiej wielokwiatowego i oliwę. Zakręcamy słoik i wstrząsamy jak szejkerem. Wszystko powinno się idealnie połączyć. Można oczywiście też wymieszać tradycyjnie, ale trudno dobrze połączyć wszystkie składniki, zwłaszcza miód. Opcja ze słoikiem ma też inny plus – można go zamknąć i użyć np. połowy kolejnego dnia.

Jak robimy i podajemy sałatkę?

Na talerzu rzucamy garść świeżego, umytego szpinaku. Na to dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza – około 1/4 małego arbuza, ale oczywiście to nie apteka – nie liczymy co do kostki!

A kostki kroimy raczej spore – ok 2-centymetrowe. Zbyt małe rozpadną się i puszczą cały sok na zewnątrz. Rozrzucamy kawałki fety – rozdrobnione rękami lub pokrojone w ok 1 cm kostkę. Siekamy 10-15 listków bazylii i 2-3 gałązki mięty (jeśli mają zbyt twarde łodyżki – używamy tylko liście).

Całość polewamy ok. połową powstałego winegretu, reszty możemy użyć np. na następny dzień. Przepis jest prosty, szybki i pyszny, idealny na lato i upały, do tego bardzo zdrowy i dietetyczny, idealny na lunch, przekąskę czy lekką kolację.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2844.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2837.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2836.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2838.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2841.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2842.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2843.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2840.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *